Azi: € 19,7817 lei 0,0254 $ 16,7727 lei 0,0169
Lu: € 19,8038 lei 0,0221 $ 16,8157 lei 0,0430

Educația financiară a copiilor: De ce este importantă? Cum se implică băncile în dezvoltarea acesteia?

Educația financiară a copiilor: De ce este importantă? Cum se implică băncile în dezvoltarea acesteia? Sursa foto: blog.firstffcu.com

Educația financiară este un subiect foarte important în viața fiecăruia dintre noi, de aceea cu cât mai devreme aceasta va fi învățată vom deveni mai avantajați în viața cotidiană. Totul se modernizează foarte rapid, serviciilor financiar-bancare le revin o parte din ce în ce mai mare în viața noastră.

În Republica Moldova educația financiară a tineretului este încă la etapa inițială de dezvoltare, iar elevii implicați în program sunt încă în număr mic. La moment Ministerul Educației încă analizează posibilitatea introducerii unui obiect opțional nou “Educația socială și financiară” în școli, ce are drept scop formarea unei viziuni corecte economice și crearea unui plan competent de gestionare a banilor în rândul tinerilor. Acest proiect este susținut de către Banca Națională a Moldovei.

În anul curent în perioada 15-21 martie a fost marcată Săptămâna Internațională a Educației Financiare în 80 de țari și a cuprins peste 1000 de evenimente și circa 185 de organizații. În acea săptămână au fost antrenați peste un milion de elevi. Săptămâna Internațională a Educației Financiare a fost marcată și în Republica Moldova cu ajutorul mai multor instituții financiare locale.

Pe 15 martie 2013 a fost organizată “Ziua ușilor deschise la Banca Națională” care a fost vizitată de elevi și cadre didactice din diferite școli. Elevii au vizitat sala de expoziții a Băncii Naționale și au avut parte de întâlniri cu experți din diverse subdiviziuni ale BNM. Prin această vizită elevii au participat la seminarul cu tema financiară care le-au dezvăluit tinerilor noțiunile de bază din domeniu. Comisia Națională a Pieții Financiare de asemenea s-a implicat activ în activitățile dedicate educației financiare a copiilor și a tinerilor. Întâlnirile cu experții din diferite subdiviziuni a oferit elevilor posibilitatea de a afla detalii despre activitatea acestei instituții. Companiile de Asigurări și Reasigurări ASITO și Moldasig la fel au oferit excursii în cadrul instituțiilor.

FinComBank și ProCreditBank au organizat vizite în cadrul băncilor unde aceștia s-au întâlnit cu specialiști din diferite departamente. BCR Chișinău, Energbank și Moldova Agroindbank au organizat sesiuni de alfabetizare financiare cu tematica “Partenerul tău financiar” în mai multe școli și instituții.

Pe 20 martie 2013 Moldova Agroindbank a organizat întâlnirea cu elevii claselor a 12-a din Liceul “Petru Rareș”. În cadrul acestei întâlniri elevii au avut posibilitatea să urmărească la direct un procedeu de personalizare a cardurilor bancare, de gestionare a mijloacelor bănești online prin intermediul platformei de Internet și Mobile Banking și au obținut detalii despre procesul de examinare al unui proiect finanțat prin intermediul creditului “Eficiența Energetică”. La finalul acestei întâlnirii elevii au avut ocazia să depună cereri de emitere a cardurilor bancare.

Pe 22 martie 2013 BCR Chișinău a oferit celor peste 70 de elevi din liceele ”Mihai Eminescu” şi ”Vasile Lupu” din Chișinău posibilitatea de a participa la un ciclu de lecții deschise organizate de către bancă cu scopul promovării educației financiare a tinerilor elevi. În cadrul acestor lecții reprezentanții băncii au împărtășit experiențele proprii și au răspuns la întrebările tinerilor despre gestiunea corectă a finanțelor personale, esenţa activităţii unei bănci, paşii necesari pentru accesarea unui credit bancar, oportunităţile de economisire şi investire, avantajele cardurilor bancare şi a plăţilor fără numerar.

Țările membre ale Uniunii Europene la inițiativa Comisiei Europene au introdus în școlile primare programul “Educația financiară” care propune educarea consumatorilor încă de la o vârstă fragedă și mai propune dezvoltarea receptivității elevilor pentru domeniul financiar. De regulă programul este elaborat cu Banca Centrală a țării respective cu scopul de a reglementa cursurile pentru acest program. România a introdus acest program încă în anul 2010 și acesta este predat în clasele a 3-a și/sau a 4-a. Subiectele predate sunt opționale și doar clasele ce l-au ales îl vor studia. Programul se referă la proveniența banilor, apariția băncilor și rolul lor în societatea contemporană, schimbul valutar, cum se câștigă și se gestionează banii, unde și cum se investesc banii, cardul, cecul bancar și ce este creditul bancar.          

Educația financiară nu trebuie să fie învățată doar în școli sau la cursuri speciale, ci aceasta trebuie învățată începând cu perioada când copilul își dă interesul, încă de acasă. Părinții trebuie să fie primii ghizi ai lumii financiare, cei care îi vor învăța ce înseamnă banul și cum acesta este câștigat. Abordarea subiectului trebuie să fie simplu și trebuie să fie pe înțelesul celor mici. Limbajul trebuie adaptat conform nivelului intelectual al copilului, astfel încât acesta să înțeleagă în cuvinte simple, mesajul cheie al discuției. Cei mici sunt foarte receptivi atunci când li se spun povești, identificându-se mai ușor cu personajele acestora. Tindeți să explicați copiilor Dvs. și de posibilitățile financiare, pentru că odată cu nevoia de joc, răsfăț și atenție există și unele limite bugetare. Fiți mai prudenți, explicați copilărește cât de importanți sunt banii și care este valoarea reală a acestora.

Una dintre cele mai răspândite metode de a învață ce este banul și chiar metoda de a câștiga banii încă de mici este recompensa. Unii părinți își plătesc copii pentru unele lucruri banale, precum ar fi aranjarea jucăriilor sau chiar curățenia în cameră. Aceste obiceiuri utile îi vor învăța pe copii să devină mai responsabili și îi va încuraja să muncească pentru a primi marea recompensă.

O alta metodă utilă este jocul Monopoly, care l-a scurt timp după lansarea sa a devenit unul dintre cele mai populare și utile jocuri financiare pentru copii. Prin joc copii vor înțelege valoarea banilor, cum aceștia se câștigă și chiar cum să îi înmulțească prin logică și gândire. Monopoly a apărut în anul 1934 în momentul de culme al Marii Depresiuni și de atunci a devenit unul dintre cele mai populare jocuri financiare din lume.

Aproape fiecare copil din Statele Unite ale Americii are câte o pușculiță unde își strânge banii. Prin această metodă copii vor putea economisi banii și își vor putea cumpără lucrurile pe care doar ei le doresc. Încurajați copii să facă economii și nici într-un caz nu îi obligați. Explicați-le că odată ce aceștia vor strânge o sumă valoroasă își vor putea cumpără fie un calculator, fie un joc, o bicicletă sau orice obiect la care acesta visează.

Pe lângă educația financiară a copiilor despre valoarea banului, gestionarea corectă a acestora și a metodelor prin care se fac banii, copii trebuie învățați și despre sistemul financiar-bancar. Chiar dacă aceștia nu își vor crea viitorul în una dintre instituțiile financiare, aceștia trebuie informați despre rolul lor în economia contemporană și despre gama de servicii și produse pe care acestea le oferă.

Deși educația financiară a fiecărui dintre noi e importantă, nu toți o înțeleg sau o interpretează corect. Conform statisticilor majoritatea elevilor americani nu au capacitățile necesare pentru a lua decizii finale corecte în privință achiziționării unui card bancar sau al unui card de credit. Circa 63% din studenții englezi care au luat un credit pentru studii nu au înțeles corect condițiile contractului de credit. În Australia doar 67% din cei care au făcut cursuri educaționale financiare au spus că au înțeles temele abordate, iar doar 28% au trecut testul final al cursului. Un studiu din Coreea de Sud atestă că mai puțin de 60% din persoanele interogate au trecut testul de alegere și gestionare al cardului bancar și riscurile acestuia.

Educația financiară este esențială pentru fiecare din noi. În epoca contemporană ne întâlnim zi de zi cu probleme financiare fie la lucru sau la domiciliu. În cazul în care nu știți cum să vă educați copilul, Dvs. aveți acces la o mulțime de cărți, articole, training-uri, materiale video, emisiuni radio sau TV care vă pot oferi cunoștințele necesare. Pentru a putea supraviețui în jungla financiară trebuie să fim pregătiți, deci informați-vă, studiați, analizați toate detaliile, comparați și doar apoi veți lua decizia corectă care va funcționa în folosul Dvs. Aveți grijă de copiii Dvs., deschideți-le toate ușile posibile, predați-le lecții de viață utile și doar așa le veți face viața mai ușoară.

Autor: Liviu Guțuleac

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md

Noutăți similare