Azi: € 19,6123 lei 0,0150 $ 17,2325 lei 0,0171
Ma: € 19,5831 lei 0,0292 $ 17,2470 lei 0,0145

4 moduri în care datele cardului pot fi furate. Recomandări pentru a evita acest tip de fraudă.

4 moduri în care datele cardului pot fi furate. Recomandări pentru a evita acest tip de fraudă. Sursa foto:

Duplicarea cardului și utilizarea lui de către alte persoane este probabil una din cele mai vechi tipuri de fraude. Introducerea cipului a limitat drastic numărul de cazuri, totuși, clienții care mai au pe card banda magnetică, ar trebui să fie atenți la câteva aspecte atunci când utilizează cardul, pentru a limita riscurile de furt de date, scrie conso.ro.

Furtul datelor este prima și poate cea mai complicată parte a duplicării cardurilor. Chiar dacă unele soluții adoptate de hoți par foarte simple, multă lume cade în capcană fără să-și dea seama, pentru simplul motiv că nu consideră nimic suspect în modul de operare.

Cele mai frecvente modalități de fraudă sunt următoarele:

1. La restaurant, în magazin, la o stație de benzină sau oriunde cardul este înmânat unui chelner sau unui vânzător acesta poate să profite de neatenția clientului și să-l treacă mai întâi printr-un dispozitiv special, care copiază datele și abia apoi prin POS.

Dispozitivul, denumit skimmer, poate fi de dimensiunea unui cub de gheață și nu este nevoie decât de o fracțiune de secundă ca datele să fie copiate.

2. În magazinele mici sau în cele în care nu există camere de supraveghere datele pot fi furate prin schimbarea POS-ului cu unul identic cu cel de la bancă, dar care nu doar transmite datele, dar le și păstrează.

Astfel, printr-o diversiune relativ simplă, un grup de hoți informatici poate foarte ușor să distragă atenția vânzătorului, să îl scoată de la ghișeu și să schimbe în acest mod POS-ul. Ulterior, peste o săptămână, prin același mod de operare, POS-ul duplicat este schimbat din nou cu cel bun, iar datele înregistrate timp de o săptămână sunt extrase.

Modalitatea este mai dificilă deoarece implică un nivel mai ridicat de cunoștințe atât informatice cât și duplicarea POS-ului.

3. O altă modalitate de furt de date folosită este inserarea unui dispozitiv de citire a datelor în ATM-uri. Dispozitivul citește datele cardului fără a împiedica  derularea tranzacției dorite de client, astfel încât nu ridică suspiciuni.

4. În mediul online, hackerii trimit sute de emailuri ce par oficiale și duplicheaza site-urile băncilor sau a altor companii în care solicită, sub diverse pretexte, actualizarea datelor de card.

De asemenea, în emailuri pot fi inserate și diverse linkuri care, odată accesate, downloadează în calculator diverși viruși care înregistrează date personale, inclusiv parole de logare în contul de online banking.

Cei care nu sunt foarte atenți pot transmite informații prețioase care mai apoi sunt utilizate pentru a realiza cumpărături online sau pentru a accesa datele contului. Iar riscul este cu atât mai mare cu cât datele pot fi utilizate online fără duplicarea efectivă a cardului.

Ce se întâmplă cu datele ce au fost furate?

Obținerea datelor este doar primul pas. Ulterior, informațiile sunt în general vândute și prelucrate. Cardurile sunt duplicate fizic și utilizate în diverse locații sau datele sunt folosite pentru realizarea de cumpărături online.

Cardurile duplicate nu sunt utilizate des, deoarece odată ce deținătorul observă o tranzacție suspectă anunță banca și cardul se blochează. Totuși, pagubele înregistrate pot fi semnificative.

Cum se pot evita fraudele?

Cea mai mare îmbunătățire adusă cardurilor în vederea creșterii protecției este introducerea cipului. Acesta este mult mai greu de copiat decât banda magnetică, fiind practic inaccesibil hoților de date. Mai mult, odată cu cardurile cu cip și rețelele de ATM-uri și POS-uri au fost adaptate pentru a citi cipul.

Banda magnetică nu a fost eliminată, în special ca urmare a faptului că rețeaua de acceptare nu a fost upgradată în totalitate.

Totuși, în general, în cazul în care se fură datele de pe banda magnetică și se dorește utilizarea cardului duplicat la un ATM sau POS upgradat, acesta va recunoaște faptul că respectivul card are și cip și va solicita introducerea cipului.

Există câteva modalități prin care riscul de fraudă poate fi eliminat simțitor:

1. Nu scăpați niciodată cardul din ochi și nu permiteți chelnerului sau vânzătorului să plece cu cardul sau să-l pună sub tejghea, unde nu vedeți ce se întâmplă.

2. În cazul în care banca emitentă oferă serviciul de alerte prin SMS este indicat să-l achiziționați. De fiecare dată când se realizează o tranzacție cu cardul, veți fi notificat prin SMS, astfel veți depista mult mai repede tranzacțiile frauduloase.

3. Monitorizați cu regularitate extrasele de cont. Dacă aveti și serviciul de internet banking, intrați cu regularitate pentru a verifica dacă toate tranzacțiile cu cardul sunt în ordine.

4. Nu dezvăluiți sub nicio formă datele cardului, precum codul PIN nimănui, nici chiar angajaților băncii. În plus, banca nu solicită niciodată online actualizarea datelor de card. Nu luați în seamă emailurile care par a veni din partea băncii și care vă solicită date confidențiale și nu dati click pe link-urile conținute.

5. Imediat ce observați o tranzacție suspectă, anunțați banca emitentă a cardului.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: conso.ro

Noutăți similare