Volumul plăților cu cardul bancar a crescut de 15 ori în ultimii 10 ani în Moldova
75
Sursa foto: sogexia.com
Utilizarea cardurilor bancare în Republica Moldova a trecut, în ultimii ani, printr-o transformare spectaculoasă. Dacă la început cardul era privit mai mult ca un mijloc pentru a retrage numerar, astăzi el s-a impus ca principalul instrument de plată pentru tot mai mulți cetățeni.
O schimbare de paradigmă
Expertul economic Veaceslav Ioniță, de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, afirmă că până în 2015 cardurile erau folosite în mod nesemnificativ. Situația s-a schimbat odată cu obligativitatea virării salariilor pe carduri, fapt care a impulsionat piața.
„Foarte rapid moldovenii au transformat cardul într-un mijloc de bază al cheltuielilor. Aproape 1/3 din toate cheltuielile populației sunt deja făcute prin intermediul cardului”, susține economistul.
Creșteri record ale rulajului
Dacă în 2000 rulajul anual prin carduri abia depășea 2 milioane de lei, în 2024 (trimestrul III) s-a ajuns la aproape 190 de miliarde de lei. În special după 2015, piața a crescut vertiginos, odată cu digitalizarea și accesul tot mai larg la plăți electronice.
Tranzacțiile cu cardul câștigă teren în fața retragerilor de numerar
Inițial, cardul era un instrument pentru a scoate bani de la bancomat. Treptat, însă, achitările directe cu cardul au început să crească.
În 2010, doar 2,9% dintre tranzacții erau plăți cu cardul, restul fiind retrageri de numerar.
În 2020, plățile cu cardul au ajuns la 23,4%.
În 2024 (trimestrul III), s-a ajuns la 38,1%.
În acest ritm, conform estimărilor, în 2026 peste jumătate din toate tranzacțiile cu cardul vor fi, efectiv, achitări directe cu cardul.
Viitorul: mai puțin numerar, mai multe plăți digitale
Datele arată că retragerile de numerar stagnează, în timp ce plățile cu cardul continuă să avanseze. Deși creșterea pieței cardurilor va fi mai lentă, deoarece aproape 70% din veniturile moldovenilor sunt deja virate pe carduri, utilizarea acestora pentru achitări directe va continua să înlocuiască treptat cash-ul.
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) informează că a înregistrat un număr tot mai mare de petiții privind fraudele bancare, semnalând o intensificare a apelurilor telefonice suspecte primite de cetățeni...
Într-o lume în care tehnologia financiară avansează rapid, cardurile bancare au devenit indispensabile în viața noastră de zi cu zi. Fie că le folosim pentru cumpărături online, plăți contactless sau...
e-ai obișnuit să aștepți sfârșitul lunii, pentru că anume atunci primești în cont mult doritul cashback acumulat pentru cumpărăturile cu cardul maib gama...