Sursa foto: wallstreetdaily.com
Sistemele internaționale de plată cu cardul MasterCard și Visa contabilizează 86% din toate cardurile de plată din Europa, arată studiul RBR Global Payment Cards Data and Forecasts 2020. Studiul arată că 9 din 10 euro cheltuiți pe carduri în Europa au fost de pe un card Visa sau MaterCard.
La sfârșitul lui 2014 în Europa erau în circulație 1,5 miliarde de carduri bancare. Acestea au fost utilizate pentru cumpărături în valoare de 2,9 trilioane euro pe parcursul anului 2014.
Competiția dintre Visa și MasterCard este foarte strânsă, cu diferență foarte mică în ceea ce ține de numărul de cardruri aflate în circulație. Dacă să privim la valoarea tranzacțiilor, Visa este lider detașat, și a reușit pe parcursul anului 2014 să-și mărească cota parte.
Visa și MasterCard dețin cote aproximativ egale la numărul cardurilor
Cu 42,9% din cardurile aflate în circulație, Visa este cu puțin in fața celor de la MasterCard (42,6%). Cota MasterCard a crescut de la 41,9% în 2013, în rezultatul unor performanțe bune în Rusia, Ucraina, țările nordice și baltice. Cota Visa a rămas practic neschimbată față de anul precedent. Alte sisteme internaționale precum American Express, Discover, JCB și Unionpay dețin o cotă mai mică de 2%, rămânând neschimbată față de 2013.
Vedeți în continuare distribuția în funcție de numărul de carduri aflate în circulație.

Visa este lider la capitolul valoarea tranzacțiilor efectuate
Visa deține o cotă de 53,7% din volumul tranzacțiilor cu cardurile bancare, fiind urmată de MasterCard (38,7%). Visa deține poziții dominante în piețele unde frecvența utilizării cardurilor bancare este înaltă, de exemplu Franța sau Marea Britanie. Chiar dacă MasterCard a reușit să-și crească cota în piețe precum Rusia sau Ucraina, acest fapt nu s-a materializat și în creșterea cotei după volumul tranzacțiilor din cauza frecvenței reduse a utilizării cardurilor bancare în aceste țări.
American Express și Discover contabilizează o cotă mai înaltă la valoarea tranzacțiilor decât la numărul cardurilor aflate în circulație din motivul că aceste carduri sunt utilizate pentru cumpărături de mare valoare, se arată în studiul RBR Global Payment Cards Data and Forecasts 2020.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md / rbrlondon.com