Ofertă de toamnă FinComBank pentru angajații din sectorul public
Până la finalul anului angajații din sectorul public pot beneficia de credite în condiții avantajoase oferite de FinComBank. Oferta include atât credite...
Vă prezentăm în continuare un interviu acordat site-ului bancamea.md. de către dna Snejana Popescu (foto), specialist principal al secției "Creditarea persoanelor fizice" din cadrul FinComBank.
- Bună ziua Snejana, conform datelor BNM la 30.09.2014, portofoliul de credite acordate persoanelor fizice constituia aproximativ 150 mln lei. Povestiți-ne cum a evoluat acesta în 2014 și care este structura lui la moment?
- La situaţia din 30.09.2014 portofoliul de credite acordate de FinComBank persoanelor fizice a crescut cu aproximativ 26% faţă de sfârşitul anului 2013. Cea mai mare creştere se înregistrează la creditele de consum (10%), urmată de creditele ipotecare (7%).
Daca ar fi să vorbim despre structura portofoliului, atunci ponderea cea mai mare o deţin creditele ipotecare (47%), al doilea loc revine creditelor de consum (36%), iar creditele la contul de card şi alte credite acordate persoanelor fizice constituie 17%.
- Cum apreciați segmentul de clienți persoane fizice din punct de vedere al potențialului de creditare?
- Creşterea portofoliului de credite acordate persoanelor fizice demonstrează că acest segment merită toată atenţia. Pe parcursul ultimilor doi ani FinComBank şi-a diversificat mult spectrul de produse creditare destinate persoanelor fizice.
- Care sunt produsele creditare pe care FinComBank le oferă persoanelor fizice? Prin ce se deosebesc produsele creditare ale FinComBank de cele oferite de alte bănci din țară?
- La moment, banca oferă persoanelor fizice credite pentru finanţarea nevoilor curente, precum şi credite la contul de card, destinate doar deţinătorilor cardurilor FinComBank, care doresc să aibă acces permanent la o rezervă de bani pentru plata cumpărăturilor zilnice sau pentru orice cheltuieli neprevăzute.
Analizând produsele creditare destinate persoanelor fizice, care sunt la moment pe piaţa bancară, nu am putea spune că ele diferă mult de la o bancă la alta. FinComBank pune accentul pe calitatea deservirii clienţilor, îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de creditare, aprobarea rapidă a cererilor.
- Cetățenii țării noastre sunt disciplinați în ceea ce privește achitarea ratelor la credit? Care este rata creditelor neperformante în cazul FinComBank? Cum procedează banca în cazul în care clientul încetează să mai returneze împrumutul dintr-un motiv sau altul?
- Dacă ar fi să vorbim în cifre, la situaţia din 30.09.2014, la FinComBank, rata creditelor neperformante în cazul portofoliului persoanelor fizice a constituit 1,05% şi este în descreştere faţă de finele anului 2013 (1,3%). Acest fapt vorbeşte despre faptul că avem clienţi disciplinaţi, care îşi onorează la timp obligaţiunile sale faţă de bancă, ceea ce este foarte îmbucurător.
Desigur, la un moment dat şi pentru o perioadă de timp, orice persoană se poate afla într-o situație financiară dificilă. În primul rând, banca încearcă să rezolve problema financiară pe cale amiabilă. O conversație deschisă între bancă şi client, în timpul căreia se evaluează situația lui financiară actuală, este punctul de pornire pentru încheierea unui nou angajament de plată şi soluţionarea problemei apărute. Trebuie de menţionat, că fiecare zi cu care se amână această conversaţie face ca lucrurile să devină mai dificile, iar datoria totală să crească, prin acumularea zilnică a dobânzilor restante. În cazul când persoana se eschivează de la onorarea benevolă a obligaţiunilor sale, banca se adresează în instanţa de judecată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
- Ce trebuie să cunoască o persoană fizică înainte de a solicita un credit? Cum ar trebui să se pregătească de prima vizită la bancă?
- Este foarte important ca înainte de obţinerea unui împrumut, clientul să-şi calculeze cu foarte mare atenţie posibilităţile de rambursare a creditului, nu doar pe moment, ci şi pe termen lung.
De asemenea, persoana în cauză trebuie să se informeze despre tipurile de credite care se oferă şi ce implică fiecare dintre acestea pentru a-şi alege produsul potrivit. Este recomandat ca oamenii să cântărească toate opţiunile înainte de a lua o decizie privind contractarea unui credit.
- Care sunt factorii ce influențează costul creditului? Ce trebuie să cunoască oamenii despre costul real al împrumutului (cu toate comisioanele și taxele incluse)?
- Sunt mai mulţi factori care influenţează costul creditului, cum ar fi: vârsta potenţialului debitor, vechimea în muncă, care garantează obţinerea unor venituri stabile în viitor pentru rambursarea împrumutului. Pe lângă veniturile clientului, banca analizează şi situaţia familiei în ansamblu, adică dacă persoana în cauză este căsătorită, dacă soţul/soţia este angajat în câmpul muncii şi are venit propriu, dacă are copii sub 18 ani, bunurile pe care le posedă în proprietate, iar în cazul creditelor asigurate – calitatea bunului oferit în gaj. Cu cît gradul de risc este mai mare, cu atît şi costul creditului este mai mare.
Persoanele care solicită credite trebuie să fie informaţi nu numai privind rata dobânzii, ci şi dobânda anuală efectivă (DAE), deoarece aceasta din urmă însumează toate comisioanele percepute pe durata creditului: dobânda, comisionul de eliberare, comisionul de administrare a creditului, alte comisioane.
- Dacă e să vorbim despre creditele de consum, care sunt condițiile de acordare a unui împrumut?
- Creditul dat este destinat tuturor persoanelor fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, care corespund următoarelor condiţii:
• vârsta cuprinsă între 21-60 ani;
• au loc de muncă stabil;
• vechimea în muncă la locul prezent este de minimum 6 luni;
• salariul lunar brut nu este mai mic de 2.000 lei (pentru municipiul Chişinău/Bălţi) şi 1.400 (pentru celelalte regiuni);
• nu au istorie creditară negativă.
- Care sunt planurile băncii pentru 2015? Care segment va fi prioritar și pe care produs se va pune accent în anul ce urmează? Cu ce surprize veți veni pe piață?
- Pentru anul 2015 FinComBank intenţionează să-şi majoreze în continuare portofoliul de credite acordate persoanelor fizice. Accentul se va pune pe creditele pentru finanțarea nevoilor curente. Aceste credite sunt cele mai solicitate şi accesibile, deoarece se acordă fără gaj, nu necesită prezentarea documentelor justificative a modului în care se utilizează banii, se prezintă un set minim de documente.
Desigur, şi pe parcursul anului 2015 FinComBank va lansa diferite promoţii, oferind condiţii avantajoase, astfel ca un număr cît mai mare de consumatori să poată beneficia de produsele băncii.
- Vă mulțumim pentru interviu.
Până la finalul anului angajații din sectorul public pot beneficia de credite în condiții avantajoase oferite de FinComBank. Oferta include atât credite...
FinComBank informează clienții business că, începând cu 19 noiembrie 2024, vor intra în vigoare noi modificări ale tarifelor pentru serviciile bancare.
FinComBank a anunțat recent numirea Elenei Stovbun în funcția de vicepreședintă a Comitetului de Conducere, după aprobarea din partea Băncii Naționale a Moldovei.