Azi: € 19,4858 lei 0,0468 $ 17,4449 lei 0,0189
Lu: € 19,4615 lei 0,0243 $ 17,4402 lei 0,0047

Retragerea numerarului peste hotare la bancomate sau ghișee bancare – comisioane și condiții

Retragerea numerarului peste hotare la bancomate sau ghișee bancare – comisioane și condiții Sursa foto: travpacker.com

Fie că plecați în vacanță, într-o deplasare de serviciu sau la prieteni/rude peste hotare, la subiectul resurse financiare aveți în principal 2 opțiuni – numerar sau cardul bancar. Părerile sunt împărțite – unii se simt mai bine cu numerarul în buzunar, astfel retrag banii de pe card și cumpără valută în numerar înaintea călătoriei, alții consideră că e mai avantajos și sigur să utilizezi cardul în străinătate și își iau doar minimul necesar de valută în numerar, restul fiind depozitați pe card. Nu există varianta corectă sau greșită pentru că fiecare caz e individual și depinde de tipul deplasării, perioada de aflare peste hotare, volumul banilor cheltuiți, țara/regiunea în care se deplasează persoana ș.a.m.d.

Conform statisticilor oferite de Banca Națională a Moldovei, pe parcursul trimestrului I al anului curent (2016) deținătorii cardurilor emise în Republica Moldova au efectuat peste hotarele țării 915 mii de operațiuni, 4,3% din acestea constituie retrageri de numerar și 95,7% - plăți fără numerar. Valoarea operațiunilor peste hotare efectuate cu cardurile emise de băncile locale a depășit echivalentul a 873 milioane lei, dintre care retragerile de numerar au totalizat echivalentul a 133,4 milioane lei în primele 3 luni ale anului curent.

Dacă în cazurile de utilizarea numerarului lucrurile sunt simple, dar totodată mai puțin sigure, atunci în privința utilizării cardului peste hotare sunt multe întrebări – care e comisionul de retragere a numerarului la bancomate? Dar la ghișeele băncilor? Care este limita zilnică? La care bănci e mai ieftin/scump?

Pentru a afla mai multe detalii am consultat tarifele băncilor din Moldova pentru deservirea cardurilor emise de acestea. De menționat că datele au fost analizate pentru condițiile standard de emitere a cardurilor a fiecărei bănci, respectiv tarifele pentru cardurile emise în cadrul proiectelor salariale, în cadrul pachetelor speciale de produse, cardurilor co-brand sau cardurilor de credit, pot varia de la cele expuse în articol.

Retragerea numerarului la bancomatele (ATM) băncilor de peste hotare

Perceperea comisionului se va face de către banca din Moldova care a emis cardul Dvs., astfel nu are importanță bancomatul cărei bănci de peste hotare îl veți utiliza. Excepție fiind doar cardurile emise de BCR Chișinău, care au un tarif special dacă se va utiliza un bancomat al grupului Erste, din care face parte banca.

Majoritatea băncilor au stabilit un comision unic, indiferent de tipul cardului, fie el Visa (Electron, Classic sau Gold) sau MasterCard (Debit, Standard sau Gold). Comisioanele băncilor noastre sunt setate în formatul de % de la suma retrasă, care variază de la 1,1% la 1,5%, dar cu condiția de comision minim sau adaos de 1-3 EUR. Astfel comisioanele respective iau forma 1,5%, minim 3 EUR; 1,2% + 3 EUR etc.

Exemplu de calcul

La retragerea a 100 EUR comisionul băncilor va fi de:

  • (100*1,2%) + 3 EUR = 4,2 EUR (FinComBank sau Moldova Agroindbank);
  • 3 EUR (Mobiasbancă) – comisionul fiind de 1,5%, minim 3 EUR;
  • (100*1,5%) + 2,5 EUR = 4 EUR (Moldindconbank);
  • (100*1,5%) + 2 EUR = 3,5 EUR (Victoriabank).

La retragerea a 500 EUR comisioanele vor fi în mărime de: 8,5 EUR (EuroCreditBank), 9 EUR (FinComBank sau Moldova Agroindbank), 9,5 EUR (Victoriabank).

Interesant este de notat că o singură bancă (Victoriabank) oferă retrageri gratuite de numerar peste hotare. Astfel, clienții băncii pot beneficia de 1, 2 sau 3 retrageri lunar gratis, în funcție de tipul cardului pe care îl dețin.

Vedeți în continuare detalii privind comisioanele aplicate de bănci la retragerea numerarului la bancomate peste hotarele Republicii Moldova.

Sursa date: site-urile oficiale ale băncilor.

Limita zilnică de retragere a numerarului peste hotare este de 2.000 EUR pe zi per card. Unele bănci setează limite inferioare (500 EUR, 800 EUR sau 1.000 EUR) în dependență de tipul cardului emis, dar această limită poate fi modificată printr-o cerere în scris, apelând serviciul suport sau prin internet banking (dacă banca permite astfel de operațiune). Conform legislației limita maximă de retragere a numerarului peste hotarele țării este de 10.000 EUR lunar per card.

Retragerea de numerar la ghișeele / filialele băncilor de peste hotare

În cazul în care nu aveți încredere în bancomatele din preajmă sau doriți să retrageți o sumă mai mare, puteți retrage numerar în cadrul reprezentanțelor băncilor de peste hotare. La prima vedere comisioanele nu diferă semnificativ de cele aplicate la retragerea numerarului de la bancomat, dar poate interveni comisionul băncii respective pentru eliberarea de numerar. Înainte de efectuarea operațiunii, întrebați de angajații băncii respective dacă banca aplică vre-un comision suplimentar.

Vedeți în continuare comisioanele băncilor din Moldova pentru retragerea numerarului la reprezentanțele băncilor de peste hotare.

Sursa date: site-urile oficiale ale băncilor.

Retragerea de numerar de pe cardurile de tip Premium

Instituții financiare precum Moldova Agroindbank, Moldindconbank sau Victoriabank emit carduri din clasa Premium, precum ar fi MasterCard Platinum (MAIB), MasterCarld World Elite (MAIB), Visa Platinum (Moldindconbank și Victoriabank), Visa Infinite (Victoriabank). Interesant este faptul că la aceste carduri de cel mai înalt nivel, comisioanele de retragere a numerarului sunt practic identice cu cele pentru cardurile de răspândire mai largă.

Exemplu de comisioane aplicate: 1,2% + 3 EUR pentru cardurile MasterCard World Elite, 1,5% + 3 EUR pentru cardurile Visa Infinite.

Retragerea de numerar de pe cardurile American Express

Pe lîngă cardurile din “familiile” Visa sau MasterCard, pe teritoriul Republicii Moldova există posibilitatea emiterii cardurilor American Express. Aceste carduri oferă deţinătorilor posibilitatea de a obţine cashback şi premii pentru plăţile efectuate în limita mijloacelor disponibile în cont, precum şi asigură acces la privilegii suplimentare asociate cu brandul American Express. Dreptul exclusiv de emitere a acestor carduri îl deține Moldova Agroindbank.

Consultând tarifele de deservire a cardurilor American Express am identificat următoarele comisioane pentru retragerea numerarului peste hotarele țării:

  • 2,5% + 5 EUR/ USD sau 2,5% + 100 MDL pentru retrageri la bancomate;
  • 3% +5 EUR/USD sau 3% + 100 MDL pentru retrageri de la POS din cadrul reprezentanțelor băncilor.

Cât de avantajoasă sau nu este retragerea de numerar de la bancomate peste hotare fiecare decide pentru sine. Uneori este mai sigur, alteori înlocuiește schimbul valutar clasic ș.a.m.d. Fiecare dintre noi are motivele sale de a utiliza sau nu această opțiune de retragere de numerar atunci când se află peste hotare.

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare