Azi: € 19,3310 lei 0,0039 $ 17,6765 lei 0,0077

INCASO prezintă raportul pentru anul 2013

INCASO prezintă raportul pentru anul 2013 Sursa foto: incaso.md

Compania INCASO, Parte a Grupului JULIANUS INKASSO, a fost înfiinţată în Moldova în 2009, deşi Grupul activează în UE din 1994.

INCASO este – liderul pieții de management al creanțelor mass market din Moldova. INCASO dezvoltă activități de colectare ale creanțelor din sectorul de telecomunicații, microfinanţare, utilităţi, bănci, etc. INCASO este şi un jucător important pe piața achiziției de portofolii de creanțe, în special de la companii din sectorul de telecomunicații, microfinanţare şi bănci.

În anul 2013, INCASO a recuperat pentru clienții săi 47 milioane lei, ceia ce înseamnă cu 30% mai mult față de anul 2012, iar numărul total de încasări/plăţi se ridică la 1.000.000. La nivel de Grup, Julianus Inkasso a recuperat clienţilor săi 65 mln EUR. 

Eficienţa medie de colectare a datoriilor la faza prejudiciară, pentru anul 2013, a reprezentat 70% pentru persoane fizice, şi 40% pentru persoanele juridice, fiind în dependenţă directă de vechimea datoriei, calitatea portofoliului de datornici ale clientului, acurateţea datelor.

Cele mai multe datorii INCASO le-a recuperat pentru companiile de telecomunicații, internet și TV. Debitorii acestor companii au efectuat peste 500.000 de plăți, ce înseamnă 55% din numărul total de plăţi. 15% din plăţi - revin companiilor de microfinanțare și băncilor, iar 10% companiilor de prestări de servicii comunale/utilități, restul din categoria B2B.

În 2013, INCASO a contractat cca 200 de clienţi/creditori noi care au furnizat o masă creditorială de 100 milioane lei, iar la nivel de Grup, Julianus Inkasso a contractat cca 2200 de clienţi noi, care au furnizat o masă creditorială de 45 mln EUR. Actualmente INCASO procesează cca 90.000 de debitori activi.

30% din masa creditorială procesată de INCASO în 2013 sunt creanţe preluate în baza de contracte de cesiune. Cele mai multe creanţe cesionate aparţin companiilor de telecomunicaţii, TV, Internet, iar cele mai mari creanţe au fost procurate de la bănci şi companii de microfinanţare.

INCASO nu doar recuperează datorii, dar și oferă soluţii financiare debitorilor, în primul rînd în formă de acorduri de plată eşalonată, care stopează calculul penalităţilor şi permite debitorilor să achite datoriile în condiţii avantajoase, individualizate. Prin implementarea strategiei de promovare a încheierii de acorduri de plată eşalonată, INCASO a reuşit să încheie cca 7.000 de acorduri, de 3 ori mai multe decât cele încheiate în anul 2012.

Cei mai rău platnici rămân a fi: juriștii, avocații, funcționarii publici, persoane neangajate în câmpul muncii sau fără familie, care achită în final în baza hotărârii judecătoreşti. Iar portretul datornicului statistic este acelaşi: bărbat, necăsătorit, fără copii, vârsta de circa 30 de ani, fără loc stabil de muncă.

Este important să menţionăm că s-a dublat numărul escrocilor depistaţi de INCASO. Mulți din ei mizează pe faptul că dețin două cetățenii / două pașapoarte (60% din escroci deţin pașapoarte din ţările ex-URSS). Totuși, serviciile de scoring oferite de INCASO au permis clienților să diminueze numărul de debitori-escroci cu 30%, iar  nivelul de debite neperformante de la 12% la 32%, colaborarea cu INCASO având și un efect de prevenire.

Anul 2013 reprezintă cu siguranță un moment de referință în dezvoltarea INCASO.

”Am încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri excepțională și încasări net record, iar investițiile semnificative pe care le-am făcut în training-uri pentru personal, în soft, cu siguranță își vor arăta roadele în anii ce vor urma. Suntem o companie de top pe piața colectării creanțelor/debitelor din Moldova și principalul jucător pe segmentul achizițiilor de portofolii de creanțe” – a precizat Veaceslav Mîrza, partener şi CEO al INCASO.

“INCASO a contribuit important la rezultatele generale ale Grupului, iar dezvoltarea sa în cei aproape 5 ani de funcționare este demnă de remarcat”- a declarat Preşedintele Grupului, Ülar Maapalu.

În 2013 INCASO a lansat, pentru prima oară în Moldova, o campanie de comunicare, inclusiv la TV, adresată persoanelor cu datorii neperformante. A promovat al doilea an la rând evenimentul „Ziua Fără Datorii” care o serbăm la 17 noiembrie. Iar prin intermediul Asociaţiei Patronale a Companiilor de Colectare a Datoriilor – www.apcd.md – a reuşit să promoveze modificări în Politica fiscală pentru anul 2014 şi în Codul fiscal, se implică activ în ajustarea legislației la cerinţele la zi şi practicile EU în contextul prevenirii de debite neperformante şi recuperarea acestora pe cale prejudiciară, judiciară şi de executare.

INCASO a finanţat studii și sondaje pentru a analiza repetat piața și nivelul de datorii neperformante, educația financiară a moldovenilor, totodată a lansat programul de susținere a tinerilor specialiști angajând studenți de la diferite facultăți, susținând diverse concursuri.

INCASO a fost alături şi de cei care au nevoie, sponsorizând și evenimente caritabile.

Comunicarea transparentă și deschisă cu debitorii şi cu publicul general (via media) este un element esențial în îndeplinirea rolului social și economic al companiilor de colectare a creanțelor. 

În 2011 şi 2012, INCASO a fost desemnat de Camera de Comerţ şi Industrie a R.Moldova, MARCA COMERCIALĂ A ANULUI, iar, de curînd în cadrul aceluiaşi concurs anual a fost desemnată Favoritul Anului 2013.

În anul 2014 Grupul Jualinus Inkasso va sărbători 20 de ani de activitate pe piaţa UE.

INCASO - Compania nr. 1 de Colectare a Datoriilor din Moldova, este specializată în colectarea datoriilor neperformante în categoria mass market și are misiunea de a îmbunătăți cultura plăților şi nivelul de educaţie financiară în rândul populaţiei şi a agenţilor economici.

ÎM "INCASO" SRL Compania de Colectare a Datoriilor

Parte a Grupului JULIANUS INKASSO

Prezenți în: R. Moldova, România, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda, Suedia, ș.a.

Adresa: mun. Chișinău, str. Hâncești 138/1, MD 2070

www.incaso.md  www.julianus.ee 

Tel: +373 22 85 37 85,

Fax: +373 22 853765, e-mail: [email protected]

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!

Noutăți similare

(grafic) Calitatea portofoliilor de credite – evoluțiile anului 2015

Portofoliile de credite din sistemul bancar autohton sunt tot mai puțin calitative, ponderea datoriei la creditele neperformante în total datorii la credite fiind într-o tendință generală de creștere în ultimul an. Astfel, dacă în debutul anului 2014, acest indicator se cifra la 11,8 la sută, atunci potrivit situației de la finele ...