Maib lansează miaPOS, o aplicație mobilă pentru acceptarea plăților prin QR MIA
Maib anunță lansarea miaPOS, o nouă aplicație mobilă care simplifică procesul de acceptare a plăților prin cod QR MIA. Aplicația își propune să...
Panourile fotovoltaice devin tot mai populare în Moldova, pentru că sunt o modalitate eficientă de a face economii. Energia alternativă este o opțiune pentru cei care doresc energie curată, economică, cu o structură sustenabilă, iar maib susține cu încredere astfel de proiecte.
Recent, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, maib a participat la inaugurarea de către Lavender First SRL a unuia dintre cele mai mari parcuri cu panouri solare. Parcul este amplasat în orășelul Frunze din Ocnița pe o suprafață de 2,8 ha și conține 3 000 de panouri fotovoltaice care vor genera anual cca 2 mil. kWh.
„Inițial, compania Lavender First a dorit să se ocupe cu lavandă. Am dorit să producem uleiuri esențiale, după care am înțeles că cea mai reușită ocupație este energia regenerabilă. Când ne-am adresat la maib, au fost receptivi. Au venit cu informații cu privire la documente și ne-a fost ușor. Foarte operativ au fost primiți banii”, relatează Mihaela Vîrlan, reprezentanta Lavender First SRL.
Parcul fotovoltaic deține statutul de producător eligibil de energie electrică și a fost construit de către Alum Sistem SRL.
„În perioada mai-septembrie, un asemenea parc ar putea produce 8000-10000 kWh pe zi”, a specificat Vladislav Chirica, managerul tehnic Alum Sistem SRL.
Totodată, Vladislav Chirica a relatat cu mândrie despre planurile de viitor care vor fi realizate în parteneriat cu maib - 55 de proiecte mari cu capacitatea de 1mWh și 15 proiecte pentru contorizarea netă de 200 kWh. Până la sfârșitul anului 2022, vor fi deschise 5 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de producere de cca 1 mWh fiecare.
Costurile unui proiect constituie cca 760 euro per 1 kWh la cheie. Termenul de executare, din momentul semnării contractului până la darea în exploatare, este de 6 luni. Recuperabilitatea proiectelor, realizate din resurse proprii, este de 5,5 ani, cu atragerea resurselor de la bancă - 6,5 ani.
Maib oferă suport financiar atât din resurse proprii, cât și din fonduri internaționale. Creditele se acordă inclusiv întreprinderilor nou create cu scopul de:
Solicitanții pot obține finanțare pe un termen de 7 ani, cu perioadă de grație la achitarea creditului de până la 12 luni și a dobânzii de până la 6 luni. Creditele pentru energia verde au mai multe avantaje: dobânda poate fi subvenţionată, investițiile pot fi parțial compensate, nu e nevoie de contribuţie proprie și se oferă asistenţă tehnică în realizarea proiectului.
Vrei să investești în independența energetică a afacerii tale? Solicită oferta și maib te va contacta pentru o consultație individuală.
Maib anunță lansarea miaPOS, o nouă aplicație mobilă care simplifică procesul de acceptare a plăților prin cod QR MIA. Aplicația își propune să...
BC „MAIB” S.A., în calitate de proprietar, lansează un concurs de oferte pentru achiziția unui pachet imobiliar amplasat central, pe strada Constantin Tănase, nr. 9/1, Chișinău...
Maib, cea mai mare instituție financiară din Moldova, a anunțat un profit net de 399 milioane lei (echivalentul a 20,6 milioane euro) pentru trimestrul III 2024, marcând o creștere de...