Azi: € 19,1551 lei 0,0373 $ 18,2083 lei 0,0250
Lu: € 18,9842 lei 0,1709 $ 18,2286 lei 0,0203

Top bănci din România după active. Care este cota de piață a fiecăreia dintre cele 40 de bănci?

Top bănci din România după active. Care este cota de piață a fiecăreia dintre cele 40 de bănci? Sursa foto: okaty-bankowe.edu.pl

Aproximativ 40% din băncile din România şi-au majorat cota de piaţă anul trecut şi au reuşit să urce una, două sau chiar cinci poziţii în clasament, dar numai 3 jucători - Banca Transilvania, Raiffeisen şi Citi - au ieşit în evidenţă şi au reuşit să câştige o cotă de piaţă mai mare de o jumătate de punct procentual, potrivit calculelor efectuate de Ziarul Financiar pe baza datelor din raportul anual al BNR.

Clasamentul primelor 10 bănci, care deţin aproape 80% din activele totale, nu a consemnat intrări sau ieşiri, singurele mişcări semnificative din zona jucătorilor de talie mare fiind avansul Raiffeisen de pe locul 6 pe 4 şi creşterea cotei de piaţă a Băncii Transilvania cu aproape un punct procentual. Cota de piaţă a Raiffeisen a crescut cu 0,6%, un avans similar fiind înregistrat şi de sucursala locală a americanilor de la Citi.

BCR şi BRD şi-au păstrat primele două poziţii din sistem, cu 16% şi respectiv 12% din activele bancare. BCR are încă o cotă de piaţă confortabilă, dar locul al doilea al francezilor de la BRD SocGen este ameninţat de Banca Transilvania, care se pregăteşte cu fosta subsidiară a austriecilor de la Volksbank, preluată recent de banca de la Cluj. Volksbank avea la finalul anului trecut o cotă de 3,4%. Banca Transilvania avea 9,8% cotă de piaţă.

Dintre băncile mari, au pierdut cotă de piaţă anul trecut BCR, BRD, Volksbank şi Bancpost, dar toate şi-au păstrat locurile în clasament. UniCredit şi CEC şi-au majorat uşor cota de piaţă, dar au pierdut câte o poziţie în clasament. ING Bank şi Alpha şi-au majorat cota de piaţă, dar au rămas pe aceleaşi poziţii, respectiv 7 şi 8.

„Sistemul bancar prezintă un nivel de concentrare moderat, reflectat atât de cota de piaţă în funcţie de activele deţinute de primele 5 bănci din sistem, cât şi de indicele Herfindahl-Hirschman calculat în funcţie de active. Evoluţia ascendentă a acestui indice arată o scădere continuă a gradului de concentrare a sistemului bancar şi, implicit, creşterea competiţiei între instituţiile de credit”, comentează specialiştii BNR în raportul anual al instituţiei.

Aproape 90% din sistemul bancar este deţinut de capitalul străin, cele mai mari deţineri fiind înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Grecia. Băncile cu acţionariat românesc deţin doar 10% din sistem, în condiţiile în care Banca Transilvania (care este listată pe bursă şi are un acţionariat eterogen) a revenit anul trecut în categoria instituţiilor de credit cu acţionariat majoritar străin. Cel mai mare acţionar al băncii este BERD.

Categoria băncilor de talie medie a înregistrat mişcări mai vizibile ale cotelor de piaţă şi ale poziţiilor în clasament. Citi şi OTP Bank au avansat două şi respectiv trei poziţii şi au urcat pe locurile 12 şi respectiv 15, în timp ce Veneto Banca şi Eximbank au urcat câte o poziţie. Au pierdut câte o poziţie Garanti şi Banca Românească (ca urmare a avansului Citi), în timp ce Credit Europe şi Intesa Sanpaolo au pierdut câte 2 poziţii.

Cea mai vizibilă mişcare în clasament, dar în sens negativ, a fost înregistrată de sucursala britanicilor de la Royal Bank of Scotland, care şi-a vândut portofoliile de retail şi corporate către UniCredit şi urmează să fie închisă. Britanicii mai aveau o cotă de piaţă de 0,1% la finalul anului trecut şi se aflau pe penultimul loc în sistemul bancar, în scădere cu 15 poziţii.

Sistemul bancar a trecut în ultima perioadă prin mai multe fuziuni şi achiziţii.

„S-a putut remarca începutul concretizării unei noi tendinţe de consolidare a sistemului bancar”, notează specialiştii BNR.

Sursa date & text: zf.ro

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!

Noutăți similare