Sursa foto: profit.md
Finalizând etapa de transparentizare a acţionarilor, cea mai mare instituţie financiară din ţară - Moldova Agroindbank (MAIB) a început realizarea celei de-a doua etape, legată de implementarea celor mai bune practici.
Într-un interviu exclusiv pentru agenţia „Infotag”, preşedintele conducerii MAIB, Serghei Cebotari, a spus că în prezent în Registrul acţionarilor sunt incluşi proprietarii care acum 25 de ani au fondat banca, precum şi toţi cei care au devenit acţionari în răstimp.
„În prezent, registrul conţine lista acţionarilor care la 100% sunt transparenţi. Dintre aceştia 58,91% sunt acţionari ai MAIB faţă de care nu sunt, nu au fost şi nu pot fi careva obiecţii. Celelalte 41,09% din acţiuni, declarate „coordonate” de către Banca Naţională, sunt trecute în registru pe numele emitentului – MAIB. Banca a eliberat emisiuni noi (3,53% şi 37,56%) pentru a executa legea privind instituţiile financiare, precum şi regulamentele şi indicaţiile regulatorilor pieţei – Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF)”, a explicat Serghei Cebotari.
Potrivit preşedintelui MAIB, acest pachet de 41,09% acţiuni a fost scos spre vânzare la piaţa de valori, conform prevederilor CNPF, licitaţia fiind preconizată pentru sfârşitul lunii septembrie.
„În ceea ce priveşte însuşi procedura de vânzare, inclusiv preţul acţiunilor, banca va informa potenţialii investitori şi participanţii profesionali ai pieţei de valori despre acestea în strictă conformitate cu procedura CNPF. Aici trebuie să menţionăm că potenţialii cumpărători ai acestor acţiuni trebuie să deţină permisiunea de cumpărare eliberată de Banca Naţională”, a menţionat şeful MAIB.
Top-managerul băncii a subliniat că Banca Naţională, în baza materialelor diagnosticului la MAIB a Companiei internaţionale de audit, a stabilit că la capitolul calitatea managementului faţă de Moldova Agroindbank nu sunt obiecţii importante, banca nu este supusă riscurilor care ar genera îngrijorare.
„Bucurându-se de transparenţa acţionarilor, în baza rezultatelor diagnosticului şi indicaţiilor BNM, conducerea MAIB a elaborat un plan detaliat al paşilor pe viitor. Planul cuprinde implementarea recomandărilor şi remarcilor care vizează calitatea managementului corporativ, controlul intern, analiza riscurilor, inclusiv privind persoanele afiliate. Cred că realizarea planului va duce la restabilirea relaţiilor de parteneriat cu structurile financiare internaţionale, relaţiile de care MAIB niciodată nu a fost privată”, a spus Serghei Cebotari.
Preşedintele MAIB s-a arătat convins că administraţia băncii şi acţionarii sunt capabili să restabilească încrederea partenerilor străini, încredere care întotdeauna a caracterizat brandul MAIB, atât în Moldova, cât şi peste hotarele ei.
„Acţionarii şi managerii în toţi cei 25 de ani au lucrat asupra imaginii şi reputaţiei MAIB ca cea mai mare şi cea mai eficientă bancă din ţară. Putem spune că incidentul neplăcut legat de problemele acţionarilor a rămas în urmă pentru totdeauna”, a subliniat bancherul.
Serghei Cebotari a exprimat speranţa că datorită permisiunilor obligatorii de la BNM pentru fiecare acţiune din emisiunea de 41,09%, aceste hârtii de valoare vor ajunge în mâinile unui investitor de încredere, care împreună cu acţionarii autohtoni va contribui la dezvoltarea sustenabilă şi dinamică a MAIB.
„Iar resursele încasate din vânzarea acţiunilor din emisiunile noi banca le va folosi pentru plăţi precedenţilor acţionari, reţinând cheltuielile pentru emisiune şi plasarea acţiunilor pe piaţa de valori”, a conchis preşedintele conducerii Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari.
Pe piaţa deschisă acţiunile MAIB s-au vândut la preţuri în intervalul: maximal – 2135 lei, minimal – 1040 de lei. Valoarea acestora cu puţin depăşeşte 3 mii de lei ($151). MAIB este una din puţinele bănci din RM care achită cu regularitate dividende. Pentru anul 2015 banca a achitat câte 160 de lei pentru o acţiune cu valoarea de 200 de lei. În prezent banca nu are acţionari care ar deţine un pachet mai mare de 10%, scrie Infotag.
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: maib.md / infotag.md