Azi: € 19,4680 lei 0,0235 $ 17,5641 lei 0,3383

Plățile contactless - cea mai rapidă modalitate de plată

Plățile contactless - cea mai rapidă modalitate de plată Sursa foto:

Sistemele de plată contactless sunt carduri de credit, carduri de debit, smartcard-uri sau alte dispozitive ce folosesc identificarea undelor radio pentru efectuare unei plăţi sigure. Cipul incorporat şi antena ataşată permite consumatorilor să mişte cardul sau dispozitivul la terminal timp de jumătate de secundă pentru a face tranzacţia completă.

Majoritatea furnizorilor susţin că tranzacţiile efectuate prin acest sistem sunt cu 25% mai eficiente decât achitarea prin numerar, însă, din motive de securitate, tranzacţiile de acest tip nu pot depăşi plafonul maxim de 15 lire în Marea Britanie şi de 25 de dolari americani în Statele Unite ale Americii.

În Marea Britanie McDonalds, Co-operative Group, Boots, Heron Foods, Stagecoach Group, Subway restaurant şi AMT Coffee sunt unii dintre puţinii comercianţi ce s-au adaptat noilor tehnologii şi inovaţii de plată a sistemului contactless. Visa PayWave, American Express ExpressPay şi Mastercard PayPass sunt doar nişte exemple ale cardurilor de credit contactless care s-au răspândit în întreaga lume.

Primele carduri contactless au fost lansate în Marea Britanie de către Barclaycard în 2008. La moment numărul cardurilor contactless a ajuns pragul de 30 milioane de exemplare, aceasta reprezintă aproximativ 20% din toate cardurile puse în circulaţie în Marea Britanie. La sfârşitul anului 2012 Barclaycard şi banca comercială Barclays deţineau circa 17,2 milioane de carduri contactless în toată ţara. Băncile HSBC şi Lloyds TSB au început să distribuie abia recent acest tip de carduri.

La începutul anului 2013 în Uniunea Europeană erau circa 50 de milioane de carduri contactless și circa 590.000 de mii de terminale ce acceptă aceste plăți. Visa presupune că în Uniunea Europeană numărul acestor carduri la sfârșitul anului 2013 va atinge pragul de 70 de milioane de carduri. Britanicii sunt cei care folosesc cel mai mult plățile contactless, astfel pe tot teritoriul Marii Britanii se află circa 150.000 de terminale.

Conform unui studiu realizat de către MasterCard pe 8000 de persoane din 8 țări (Rusia, Turcia, Spania, Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie și Franța) s-a constatat că utilizarea tehnologiei contactless crește considerabil, iar țările precum Rusia și Turcia se adaptează cel mai rapid la noile plăți. În tabelul de mai jos sunt afișate rezultatele sondajului privind folosirea cardurilor contactless.

În România situația în privința cardurilor contactless este diferită decât în restul Europei, astfel numărul cardurilor contactless este abia de 150.000 de exemplare dintre care 100.000 de carduri au fost emise de către BRD, 40.000 de către BCR și 10.000 de către Citi. Numărul total de carduri emis de către băncile comerciale ajunge la numărul de 13.4 milioane de carduri dintre care circa 10.8 de milioane de carduri sunt active. Numărul cardurilor contactless în România este foarte mic însă directorul general al Visa Europe pentru România afirmă că numărul băncilor care vor emite acest tip de carduri va crește, astfel va crește semnificativ și numărul de carduri contactless.

În Ucraina băncile comerciale au emis circa 62.7 de milioane de carduri de debit și credit dintre care doar 52.36% sunt active. Plățile contactless au apărut recent în Ucraina astfel sunt doar 350 de companii de retail și servicii ce acceptă plăți prin aceste carduri.

Operatorii de telefonie mobilă de asemenea au început să se implice în plăţile contactless prin utilizarea unor telefoane adaptate special pentru aceste plăţi. În ianuarie 2010 Barclaycard în parteneriat cu operatorul de telecomunicaţii Orange au lansat un card de credit, iar în anul 2009 au lansat un telefon mobil adaptat pentru tehnologia contactless.

Funcţiunea acestui sistem de plată se datorează sistemului Quick Tap. Acest sistem utilizează tehnologia NFC care este următorul pas spre tehnologia wireless. Datele electronice sunt transmise de la cip printr-un semnal radio spre receptor. Pentru a putea conecta acest sistem la telefonul mobil este necesar de a achiziţiona un telefon compatibil cu o cartela SIM specială şi de un card bancar pentru a vă putea transfera banii pe account-ul Quick tap. Ultima etapă este de a downloada aplicaţia sistemului pentru a putea efectua tranzacţiile şi pentru a vizualiza toate tranzacţiile făcute pe parcurs.

Beneficiile sistemului contactless pentru consumatori sunt destul de simple, acestea sunt mai comode şi mai rapide decât celelalte sisteme de plată.  Plăţile contactless sunt foarte utile oriunde se adună un număr mare de clienţi şi este nevoie de o plată rapidă, pentru a se evita formarea de cozi uriaşe.

Dezavantajele acestui sistem este că consumatorii sunt disponibili să cheltuie mai mulţi bani datorită modalităţii lejere de a achita cumpărăturile de mică valoare. Cardurile, brelocurile sau telefoanele mobile ataşate cu sistemul de plăţi contactless sunt mai expuse securităţii decât cardurile bancare obişnuite, de aceea majoritatea clienţilor nu işi suplinesc contul cu toate mijloacele băneşti pe care le posedă.

La moment aceasta metodă de plată rapidă nu este disponibilă în Republica Moldova şi nici o bancă comercială nu şi-a anunţat intenția de a intra pe piața plăților contactless. Implmentarea acestei tehnologii necesită investiții considerabile.

Autor: Liviu Guțuleac

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md

Noutăți similare