Sursa foto: maib.md
Această decizie a fost aprobată în cadrul Adunării generale anuale ale acționarilor Moldova Agroindbank, care a avut loc în data de 25 aprilie 2019.
Din cele 1.037.634 acțiuni cu drept de vot, la adunare au fost prezenți acționari sau reprezentanți ai acestora, a căror cotă de acțiuni depășeşte 67% din numărul total. La adunare au participat reprezentanta Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Margareta Redea, și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Nadejda Litvac, anunță agenția Infotag.
Acționarii au aprobat raportul privind rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2018, care a fost prezentat de către președintele MAIB, Serghei Cebotari, care a atras atenția acționarilor la faptul că banca are acum o altă calitate și o altă situație financiară.
„La sfârșitul anului 2018, pachetul de 41,09% acţiuni a fost achiziționat de un consorțiu de investitori în cadrul BERD. Noi am dobândit nişte investitori străini cu o reputație internațională înaltă, care sunt gata să dezvolte banca pe termen lung”, a spus bancherul.
Prezentând rezultatele băncii obţinute în 2018, Cebotari a spus că, anul trecut, portofoliul de credite în sistemul bancar a crescut cu 6%, iar indicele de creștere la MAIB a ajuns la 13,5%.
„În 2018, creșterea creditării sistemului bancar al țării a fost asigurată de MAIB în proporţie de 75%”, a declarat Cebotari, informând că din cele 28 de miliarde de lei oferiţi anul trecut de toate băncile, 35% au revenit MAIB, ceea ce arată o prezență masivă a băncii în sectorul real al economiei țării.
El a evidențiat creșterea cu 7% a indicatorului de profit în întregul sistem bancar, care a însumat 1,63 mlrd. lei. Creşterea profitului MAIB în anul trecut, comparativ cu anul 2017, a depășit 16%.
Bancherul a prezentat o serie de indicatori ai băncii sale, care, în comparaţie cu indicatorii similari din sistemul bancar, avantajează MAIB. De exemplu, valoarea reducerilor la pierderile pe credite în sistem a fost de 10%, iar la MAIB a fost de 7,25%. Indicatorul creditelor neperformante în sistem este de 12,5%, iar la MAIB, la 31 decembrie 2018, a fost de 5,98%, iar acum este şi mai mic.
În raportul său au fost prezentate cifre care arată o creștere semnificativă a numărului de clienți ai băncii. Dacă în 2016, acest număr depășea 770 mii, în 2017 – 838 mii, deja la sfârșitul anului 2018 numărul de clienți era de peste 903 mii.
Președintele MAIB și-a exprimat recunoștința față de întregul personal al băncii, care numără peste 2 mii de angajați, pentru munca profesionistă și performanță înaltă pe care banca o demonstrează. Bancherul a spus cuvinte de recunoștință celor peste 3 mii de acționari pentru sprijinul lor constant și oportun oferit băncii.
Vorbind despre viitorul MAIB, șeful său și-a exprimat încrederea că Moldova Agroindbank va rămâne „prima bancă din Moldova, cea mai recunoscută marcă, care va fi atractivă pentru toţi”.
Anunțând mărimea dividendelor, pe care conducerea băncii a propus să fie plătite acționarilor în baza rezultatelor financiare pentru anul 2018, Serghei Cebotari a spus:
„Aceasta este cea mai ușoară întrebare pentru mine astăzi. Erau timpuri când ne era greu să vorbim despre asta, dar, din fericire, acestea au rămas în urmă. Și astăzi, cu capul sus, spun că meritați astfel de dividende”, a spus bancherul.
Cu acordul BNM, Moldova Agroindbank va plăti net acționarilor 200 de lei pe acțiune, cu o valoare nominală de 200 de lei, direcţionând în acest scop peste 221 milioane de lei din profitul anului 2018.
Adunarea a audiat și aprobat raportul Consiliului de administraţie, care a fost prezentat de președintele său, Victor Miculeţ. El a spus că, în anul trecut, membrii consiliului s-au întrunit în 70 de ședințe, la care au discutat şi aprobat peste 380 de chestiuni.
Adunarea a aprobat modificările în statutul băncii şi compania de audit pentru anul 2019, care a devenit BDO Audit Consulting.
În baza rezultatelor financiare obţinute în anul 2019, Moldova Agroindbank (MAIB) ar putea direcţiona spre plata dividendelor de la 30% până la 50% din profitul câștigat de bancă în anul curent.
Potrivit Infotag, la sfârșitul adunării, acționarilor li s-a prezentat un slide al noului oficiu al băncii, care corespunde celor mai înalte standarde „A”. Se preconizează ca MAIB să se mute în noua clădire, cu o suprafață de 27 mii de metri pătrați chiar în centrul Chișinăului, până la sfârșitul anului 2020.
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: infotag.md