Azi: € 19,0274 lei 0,1212 $ 18,0732 lei 0,0628

Octavian Armașu (BNM): “Vom fi prima țară din regiune în care o bancă să fie listată pe o altă piață, să nu mai fie listată pe bursa locală”

Octavian Armașu (BNM): “Vom fi prima țară din regiune în care o bancă să fie listată pe o altă piață, să nu mai fie listată pe bursa locală” Sursa foto: maib.md

Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, la deschiderea forumului „Listarea pe o piață de capital internațională”, organizat la Chișinău.

Evenimentul a reunit diplomați și oficiali de rang înalt din Republica Moldova și România, profesioniști ai piețelor de capital, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, investitori și lideri ai unor companii de top.

Octavian Armașu a salutat interesul investitorilor cu reputație internațională pentru piața financiar-bancară de la noi, conform unui comunicat plasat pe site-ul BNM.

„De regulă, o țară își face apariția «pe harta» piețelor de capital prin instrumente suverane, cum ar fi eurobond-ul. În cazul nostru, s-a decis ca acest obiectiv să fie atins în baza unui emitent privat, care sa facă Republica Moldova vizibilă pentru investitorii cu nume mondial. Vorbim despre acțiunile MAIB, care a fost ales să devină un astfel de vehicul. Și aici ar fi indicat să atrag atenția asupra unor momente importante”, a precizat guvernatorul BNM.

Înainte de toate, a spus Octavian Armașu, se ține cont de faptul că maib, care intenționează să fie listată la Bursa de Valori București, este o bancă sistemică. Orice risc în plus, poate fi un risc pentru țară, de aceea BNM din start a tratat acest subiect cu maximă seriozitate si precauție, a subliniat guvernatorul Băncii Naționale.

„Mai mult ca atât, vom fi prima țară din regiune în care o bancă să fie listată pe o altă piață, să nu mai fie listată pe bursa locală. Înseamnă că, fiind primii, nu vom putea prelua experiența altor bănci centrale în acest sens”, a adăugat guvernatorul BNM.

Totodată, guvernatorul BNM a subliniat că „acționarii sunt fundamentul stabilității unei bănci. Urmare acestui exercițiu trebuie să ne asigurăm că avem stabilitate a organelor de conducere – adunarea generală a acționarilor și consiliul de supraveghere. La fel, acționarii mai au rolul de a susține financiar banca în momente dificile. Trebuie să ne asigurăm că acest rol este asumat de noua structură a acționarilor”.  Potrivit oficialului, aceste aspecte se află în vizorul BNM.

„Mă refer anume la acele aspecte care au fost implementate după criza bancară și care vin să asigure transparența acționarilor și capacitatea băncii centrale de a-i supraveghea pe acești acționari. Printre acestea, se numără și obligația acționarilor de a dezvălui informațiile privind deținătorul nominal și beneficiarul efectiv, interdicția rezidenților din zone netransparente să procure acțiuni ale băncilor din Moldova, posibilitatea supraveghetorilor de a aplica măsuri de supraveghere asupra acționarilor neconformi, precum și deținerea maximă, care nu necesită autorizare – majorarea de la 1% la 5%”, a punctat guvernatorul BNM.

Octavian Armașu a concluzionat că e nevoie încă de multă muncă, iar efortul pentru dezvoltarea țării și bunăstarea cetățenilor trebuie să fie comun, atât cu implicarea statului, cât și cu participarea mediului privat, al investitorilor.

Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională” a fost organizat de maib în scopul prezentării în fața companiilor moldovenești a potențialului de accesare de finanțări de capitaluri prin listarea la o bursă internațională.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bnm.md

Noutăți similare