Sursa foto:
BC „Moldova Agroindbank” SA continuă participarea în cadrul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) şi în anul 2017.
Programul Naţional de Abilitare Economică al Tinerilor (PNAET) a fost lansat în 2008. Pe durata programului MAIB a finanţat cele mai multe proiecte de afaceri, numărul acestora ajungând la 877 de proiecte, ceea ce înseamnă 52,3% din numărul total de sub-proiecte finanţate. Astfel, Moldova Agroindbank este principala instituţie financiară participantă în PNAET.
Majoritatea împrumuturilor au fost acordate în sectoarele agricultură, industrie şi prestarea serviciilor. Din punct de vedere geografic cea mai activă regiune în valorificarea fondurilor acestui program este regiunea de Nord cu 981 de sub-proiecte (sau 58,65% din numărul total de subproiecte acordate), urmată de regiunea Centru cu 419 sub-proiecte (24,82%) şi regiunea Sud cu 278 sub-proiecte (16,53%).
În anul 2017 Ministerul Finanţelor/DLC preconizează să aloce PNAET 50 mil. lei, inclusiv grant în valoare de 20 mil. lei. Aceasta va permite finanţarea a circa 170 de sub-proiecte noi eligibile ale tinerilor.
Beneficiari ai PNAET pot deveni persoanele fizice şi juridice tinere, care îşi desfăşoară activitatea de antreprenor în toate domeniile de activitate din sectorul rural, cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani.
Suma maximală a sub-împrumuturilor cu componentă de grant constituie 300 mii lei, care se acordă pentru o perioadă de până la 5 ani.
Partea grantului nerambursabil şi fără dobândă este de 40 % din suma sub-proiectului finanţat şi va fi acoperită din fondurile de dezvoltare ale Comisiei Europene, alocate pentru capitalizarea PNAET. Partea de împrumut de 60% a sub-proiectelor va fi co-finanţată de Directoratul Liniei de Credit (DLC) pe lângă Ministerul Finanţelor din mijloacele circulante libere acumulate în liniile de credit investiţionale ale împrumuturilor externe de stat.
Activităţi eligibile pentru finanţare sunt investiţiile pentru procurarea de echipamente şi utilaje de producere, prestarea de servicii în sectorul real rural, micro întreprinderile existente sau recent create.
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: maib.md