Maib lansează miaPOS, o aplicație mobilă pentru acceptarea plăților prin QR MIA
Maib anunță lansarea miaPOS, o nouă aplicație mobilă care simplifică procesul de acceptare a plăților prin cod QR MIA. Aplicația își propune să...
Cu puține clipe în urmă Moldova Agroindbank a emis un comunicat de presă privind atacurile raider la care a fost supusă banca și acționarii săi. Vă prezentăm comunicatul integral al MAIB.
"Consiliul BC „Moldova Agroindbank” SA atenţionează opinia publică şi organele competente asupra faptului blocării accesului la informaţie cu privire la schimbările ce s-au produs în structura acţionariatului băncii, şi anume - cele ce vizează deposedarea extrabursieră, abuzivă, de acţiuni a acţionarilor băncii.
Blocarea accesului la informaţie, lipsa informaţiei operative necesare pentru o reacţionare promptă şi adecvată, de facto s-a soldat cu scoaterea forţată a băncii şi a unor acţionari ai ei „în afara cîmpului legal”, fapt care îi privează de dreptul constituţional şi posibilităţile legale de a se apăra în mod deplin în vederea depăşirii acestui status-quo în structura acţionariatului. Menţinerea acestuia continuă cu aprobarea tacită a unor instituţii ale statului, provocînd interpretări şi insinuări ieftine în unele mijloace de informare în masă care, probabil, se inspiră şi rezultă din interesele meschine ale proprietarilor lor.
Consiliul BC „Moldova Agroindbank” SA reiterează că atacul care se derulează începînd cu luna februarie 2013 asupra băncii, organelor de conducere ale acesteia, precum şi acţionarilor, a fost posibil urmare a acţiunilor frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul, aşa numit, „independent” - „Registru-Corect” (manager general - Marina Bîtcă).
Reieşind din încurajarea de către Registratorul „independent” - „Registru-Corect” a acţiunilor frauduloase ale unui grup de persoane care acţionează concertat, banca a cerut, în repetate rînduri, schimbarea acestuia cu un alt registrator, dar şi retragerea licenţei privind activitatea de ţinere a registrului deţinătorilor de valori mobiliare. La moment, nu există niciun document care să confirme că ar fi fost luată vreo decizie în acest sens.
Este şi mai îngrijorător faptul că activitatea ilicită de încurajare şi promovare a acţiunilor persoanelor care acţionează în mod concertat în vederea deposedării de acţiuni este susţinută şi de către unele persoane cu funcţii de răspundere din sistemul judiciar. Astfel, în pofida faptului că la momentul începerii atacului, Contractul dintre BC „Moldova Agroindbank” SA şi „Registru-Corect” era deja reziliat cu acordul ambelor părţi, întru atingerea scopurilor propuse, persoanele interesate au inventat un litigiu judiciar care a fost primit spre examinare de către judecătorul judecătoriei Rîşcani, Gheorghe Gorun. Acesta ilegal a dispus suspendarea procesului de transmitere a Registrului acţionarilor băncii către alt registrator, pînă la soluţionarea litigiului în fond.
Astfel, „Registru-Corect” continuă activitatea sa ilegală de favorizare a acaparării de către persoane obscure a acţiunilor emise de BC „Moldova Agroindbank” SA. Registratorul refuză să ofere băncii şi acţionarilor deposedaţi de acţiuni informaţia privind drepturile acestora, privind schimbările care au loc în acţionariat şi proporţiile acestora - lucru extrem de periculos prin precedentul său şi incompatibil cu normele unui stat de drept. Drept exemplu în acest sens serveşte deposedarea de pachetele de acţiuni a doi proprietari - persoane fizice, în număr de 10093 de acţiuni, cu tergiversarea examinării cazului în judecată.
Un alt exemplu care denotă existenţa unor interese obscure în acţiunile registratorului este faptul că acesta a contribuit la dispariţia documentelor ce vizează situaţia acţionarilor deposedaţi de acţiuni. Astfel, la ridicarea documentelor respective de către organele de poliţie, „Registru-Corect”, potrivit declaraţiilor sale, nu şi-a lăsat copii ale acestora deşi, conform legii, era obligat să facă acest lucru. Pe faptul dispariţiei documentelor a fost pornită urmărirea penală care durează deja mai bine de două luni, ceea ce lasă loc de bănuieli că soluţionarea situaţiei respective se tergiversează intenţionat.
Prin caracterul lor odios şi ilegal, aceste acţiuni reprezintă un precedent alarmant, iar prin scopul ţintit - de a monopoliza piaţa financiar-bancară din Republica Moldova - se pot solda cu un dezastru în domeniu şi cu consecinţe negative profunde pentru situaţia social-economică din ţară.
Pentru a evita acest scenariu deprimant, BC „Moldova Agroindbank” SA solicită angajamentul tuturor instituţiilor de resort responsabile, inclusiv Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi instituţiilor judiciare, în vederea deblocării imediate a accesului la informaţie cu privire la schimbările în structura acţionariatului, precum şi deblocării procesului de transmitere a Registrului acţionarilor băncii la alt registrator, selectat de bancă, transparent, corect şi cu adevărat - independent."
Maib anunță lansarea miaPOS, o nouă aplicație mobilă care simplifică procesul de acceptare a plăților prin cod QR MIA. Aplicația își propune să...
BC „MAIB” S.A., în calitate de proprietar, lansează un concurs de oferte pentru achiziția unui pachet imobiliar amplasat central, pe strada Constantin Tănase, nr. 9/1, Chișinău...
Maib, cea mai mare instituție financiară din Moldova, a anunțat un profit net de 399 milioane lei (echivalentul a 20,6 milioane euro) pentru trimestrul III 2024, marcând o creștere de...