Azi: € 19,4416 lei 0,0089 $ 17,3060 lei 0,1946

În 2018 toate terminalele POS din România vor fi contactless

În 2018 toate terminalele POS din România vor fi contactless Sursa foto: mozo.com.au

“8-9% dintre terminalele POS sunt contactless, dar au fost instalate la comercianți unde 20-25% din încasări sunt pe card”, a declarat Cosmin Vladimirescu, country manager pentru România și Moldova, MasterCard Europe, în cadrul unei conferințe organizate de FinMedia.

De asemenea, volumele plăților prin card în aceste locații dețin o pondere de 40% în valoarea totală a plăților efectuate pe card la toți comercianții din România. Reprezentantul MasterCard a mai adăugat că de la jumătatea anului viitor orice terminal POS instalat trebuie să fie compatibil PayPass, scrie nocash.info.ro.

Odată cu creșterea rețelei de acceptare contactless va crește și gradul de utilizare al cardurilor contactless?

Nu neapărat, pentru că în piață se manifestă o lipsă de cunoaștere și educație din partea consumatorului. Cel puțin aceasta este părerea domnului Florin Gaitanaru, director general Austria Card – companie care produce carduri contactless în România, cvasimajoritatea lor plecând la extern.

Bogdan Spuza, director de marketing în BRD, consideră că situația pe care o avem în prezent, cu lipsa de apetit a românilor în a tranzacționa cu cardurile contactless, este similară cu ce se întâmpla în 2000 când românii erau departe de a se fi obișnuit să facă plăți prin card. De aceea, reprezentantul BRD spune că “în cazul produselor noi trebuie să comunicăm mereu”.

Spuza mai crede că educația este o chestiune de obișnuință: “Cu cât mai multe bănci vor emite carduri contactless, cu atât această obișnuință va crește.”

Sigur că pentru a ajunge la masa critică este nevoie de cât mai multe locații de acceptare. Este motivul pentru care deși în prezent avem peste 1 milion de carduri contactless în circulație, în afară de transportul public nu vezi români utilizând aceste produse.

Nu întâmplător, în cazul BRD, cele mai multe tranzacții contactless sunt la București și la Sibiu pentru că cele două companii de transport la nivel local au susținut aceste soluții inovative de plată.

Potrivit reprezentantului MasterCard, rata de adopție a plăților contactless pentru călătoria cu transportul public este deja de 13% în Sibiu. Însă pentru a crea această obișnuință MasterCard a subvenționat prețul călătoriei, și continuă să o facă, astfel încât, pentru călător, cel mai ieftin este dacă plătește cu un card contactless.

Până în 2018, când toate POS-urile din piața românească vor fi contactless, portofoliile de carduri contactless vor crește în continuare și este probabil să dețină peste 50% din cardurile bancare aflate acum în circulație. Migrarea de la magnetic stripe la contactless va fi favorizată și de costurile de emitere, ce vor fi comparabile. Florin Gainataru a precizat că nu sunt diferențe semnificative: “cel mai mare cost pe un plastic este cipul, includerea tehnologiei contactless este nesemnificativă”.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: nocash.info.ro

Noutăți similare