Maib lansează miaPOS, o aplicație mobilă pentru acceptarea plăților prin QR MIA
Maib anunță lansarea miaPOS, o nouă aplicație mobilă care simplifică procesul de acceptare a plăților prin cod QR MIA. Aplicația își propune să...
Începând cu ziua de ieri, 02 octombrie 2018, Moldova Agroindbank are acţionari noi. Consorțiul de investitori, care a procurat 41,09% din acţiuni, este condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Totodată, din consorţiu mai fac parte 2 fonduri de investiţii - Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).
Semnătura din partea BERD pe contractul de cumpărare a acţiunilor MAIB a fost pusă de către directorul executiv al Departamentului Instituții Financiare BERD, Francis Malige, cu care a discutat directorul agenției Infotag, Alexandru Tanas.
Infotag: Domnule Malige, în opinia Dvs., ce înseamnă pentru Republica Moldova tranzacţia cu procurarea celor 41,09% din acţiunile MAIB?
Francis Malige: Cred că pentru RM acest lucru este un eveniment foarte important. Dacă e să ne uităm la sectorul bancar al Moldovei de acum trei ani, vedem că acesta nu era transparent. În comparaţia cu situația actuală, putem afirma că în sectorul bancar au avut loc schimbări majore. Acum este o situație complet diferită. De exemplu, la Victoriabank sunt proprietari bancari transparenți și identificaţi. Iar acum şi la MAIB vor fi acționari transparenți, gata să aplice principiile corecte pentru dezvoltarea și gestionarea băncii.
Acest lucru este foarte important, având în vedere rolul băncilor în economia țării. La urma urmei, vorbim de mecanismul de distribuire a banilor în toate sectoarele economiei. Și dacă nu există transparență la bănci, nu este clar cine, cui și în ce condiții distribuie banii. Aș spune chiar că, dacă nu există transparența băncilor, atunci în țară nu există economie democratică.
– Dar pentru Banca Naţională a Moldovei?
– Această tranzacție este foarte importantă pentru întregul sistem bancar al ţării. Cred că este un mare succes. Fără cooperarea fructuoasă a diferite structuri, cum ar fi Ministerul Finanțelor, BNM, Comisia Națională a Pieţei Financiare, prim-ministrul și Guvernul, Parlamentul, partenerii externi ai Republicii Moldova – Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, această tranzacție nu ar fi putut avea loc. Cred că această tranzacție este o zi minunată pentru întregul sector bancar al Republicii Moldova.
– Iar pentru BERD?
– Suntem foarte fericiți, pentru că o tranzacţia efectuată este ceea ce ne-am străduit să facem în Moldova în ultimul deceniu. Îmi amintesc prima mea vizită și întâlnire la BNM în 2010. I-am explicat guvernatorului BNM că este necesar să cunoască și să înțeleagă structura de proprietate a băncilor. În caz contrar, autoritatea de reglementare nu va putea avea niciun fel de control. Au trecut opt ani și în tot acest timp noi am luptat pentru un sistem bancar transparent în Moldova.
– Iar pentru MAIB?
– Acum, Moldova Agroindbank poate privi cu îndrăzneală spre viitor, fără să-şi facă griji, de exemplu, cine este la conducerea băncii, cine sunt proprietarii ei. Pentru management, aceasta este o oportunitate ca, într-o atmosferă transparentă, să fii încrezut în gestionarea corectă a băncii. Transparența acționarilor asigură calmul și încrederea necesare pentru a continua funcționarea normală a băncii. MAIB este prima bancă din Moldova, dar acest lucru nu înseamnă că aici totul este perfect și că nu mai are nevoie de dezvoltare, de produse noi. Dar cum să faci toate acestea, dacă nu ştii cine se află la cârma băncii, ce fel de oameni sunt proprietarii ei.
– Ce acţiuni vor întreprinde noii acţionari după venirea la bancă?
– Consorțiul a primit 41,09%. În cadrul consorțiului, ponderea BERD este de 37,5%. Dacă vom face nişte calcule, atunci BERD va deține aproximativ 15% din acțiunile MAIB. Vedeți că BERD nu deţine controlul. Horizon Capital va avea 25%, iar Invalda INVL va avea 37,5%. Între noi, am decis că Horizon Capital va juca rolul principal în MAIB. Am pornit de la faptul că această companie are o vastă experiență de investiții în această regiune, în special în Republica Moldova. Astfel, compania va avea rol principal din partea consorțiului de investitori.
– Noua componență a Consiliului de Administrație al MAIB va fi oare aleasă și aprobată până la sfârșitul anului 2018?
– Intenția noastră este ca Consiliul să fie numit cât mai curând posibil. Sperăm că acest lucru se va întâmpla rapid, deși înțelegem că în acest caz există proceduri obligatorii, care trebuie respectate.
– În Consiliul de Administrație, va dispune oare consorţiul de 5 din cei 7 membri?
– Nu cred că acest lucru corespunde cotelor în capitalul acţionar al băncii. Aceasta este o întrebare specifică și mai concretă, la care am putea răspunde mai târziu. Va trebui să studiem candidaturile membrilor Consiliului, să consultăm ceilalți acționari și abia apoi să luăm decizii.
– În această toamnă, acționarii MAIB trebuie să examineze chestiunea privind plata dividendelor pentru anul 2017, care a fost amânată pentru jumătate de an. Vor sprijini oare noii acționari străini, conduşi de BERD, plata dividendelor?
– Va trebui să discutăm acest subiect cu conducerea băncii. Bineînțeles că banca, care este profitabilă, ar trebui să plătească dividende acționarilor, dar profitul trebuie să vizeze și dezvoltarea băncii, și capitalizarea acesteia.
– Având în vedere că cele 41,09% din acţiuni sunt puse în vânzare la un preţ destul de modest, ce nume se potriveşte mai bine pentru această tranzacţie – „financiară” sau „politică”?
– Oamenii pot avea opinii diferite referitor la preț, să spună că este mare sau mic. Noi însă ştim că acest pachet de acțiuni a fost pus în vânzare nu pentru prima dată și încă şi pentru o perioadă lungă de timp, iar până acum nu s-au ivit cumpărători. Prin urmare, pentru noi achiziționarea celor 41,09% este o tranzacție de afaceri. Adesea vedem că, atunci când politica interferează cu sectorul bancar, de obicei totul se termină prost.
– După achiziționarea activelor MAIB, BERD va fi prezentă în patru bănci din Moldova. Aproximativ când banca intenționează să renunțe la aceste active?
– Da, bineînțeles, cred că, pe termen lung, BERD nu ar trebui să participe la sistemul bancar al Moldovei. BERD va trebui să iasă din sistem. Dar se pune întrebarea, ce este rău aici. Și întrebarea nu se referă la timp, ci la ce anume vor realiza aceste bănci. În primul rând, dorim să vedem o bună gestionare a acestor bănci. Ele vor trebui să dobândească o astfel de putere instituțională, încât să nu permită repetarea situației care a fost în ultimii ani în sistemul bancar al Republicii Moldova. Aș sugera că pentru aceasta avem nevoie de la trei la șapte ani. Dar dacă va fi nevoie de mai mult timp, noi vom aștepta, căci suntem un investitor foarte răbdător.
– În afară de cei trei acționari străini, la MAIB există încă trei mii de acționari locali mici. Ce le-aţi spune?
– Aș dori să le mulțumesc pentru faptul că dețin acțiuni MAIB, că nu au disperat și nu și-au pierdut încrederea în banca lor în perioada de netransparenţă a celorlalți acționari. De asemenea, le-aș spune că noi, ca acționari, vom încerca să facem ce este mai bine, ca să ajutăm această bancă să creeze o valoare suplimentară.
Sursa: infotag.md
Maib anunță lansarea miaPOS, o nouă aplicație mobilă care simplifică procesul de acceptare a plăților prin cod QR MIA. Aplicația își propune să...
BC „MAIB” S.A., în calitate de proprietar, lansează un concurs de oferte pentru achiziția unui pachet imobiliar amplasat central, pe strada Constantin Tănase, nr. 9/1, Chișinău...
Maib, cea mai mare instituție financiară din Moldova, a anunțat un profit net de 399 milioane lei (echivalentul a 20,6 milioane euro) pentru trimestrul III 2024, marcând o creștere de...