Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

Erste numește primul român în calitate de CEO al BCR

Erste numește primul român în calitate de CEO al BCR Sursa foto: economica.net

Banca Comercială Română (BCR) va avea, din această toamnă, un nou director general executiv. Consiliul de Supraveghere al BCR l-a desemnat pe Sergiu Manea (foto) pentru funcţia de CEO. Actualul CEO, Tomas Spurny, a decis să demisioneze şi va părăsi la sfârşitul lunii septembrie funcţia pe care o ocupă de trei ani şi jumătate, scrie economica.net.

Spurny a decis să plece de la BCR pentru a da curs altor oportunităţi profesionale, potrivit unui comunicat transmis luni de cea mai mare bancă din România. Este director general al BCR de trei ani şi jumătate, cu mandatul de a gestiona un amplu proces de restructurare şi redresare financiară a băncii.

Sergiu Manea va prelua funcţia de CEO al BCR începând din 1 octombrie 2015. Mandatul trebuie mai întâi aprobat de BNR. Manea s-a alăturat BCR în anul 2012. Anterior, a lucrat peste 15 ani la nivel internaţional, în roluri manageriale de investment şi corporate banking. Este pentru prima dată când Erste numeşte un român la conducerea BCR.

În poziţia sa de Vicepreşedinte,e acesta a asigurat conducerea liniei funcţionale Corporate supervizând diviziile de servicii bancare pentru companii mari, reţeaua de centre comerciale dedicate companiilor mici şi mijlocii, investment banking, pieţe de capital, trazacţii bancare & finanţarea comerţului, sector public & finanţarea infrastructurii.

"Încă de la început m-am simţit privilegiat datorită energiei, satisfacţiei şi mândriei pe care am avut ocazia să le trăiesc alături de colegii mei şi de clienţii BCR. În acest moment mă simt cu atât mai privilegiat şi mai stimulat de mandatul de a conduce banca într-un nou ciclu de dezvoltare, urmând unui program de redresare derulat cu succes. BCR este o bancă pentru România şi întreaga echipă de aici priveşte cu încredere către îndeplinirea acestei misiuni din ce în ce mai bine, urmărind să ofere servicii de intermediere financiară sustenabilă, sprijinind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, asigurând prin toate eforturile noastre prosperitate şi siguranţă financiară pentru clienţii noştri", a declarat Sergiu Manea în comunicatul BCR.

"Sunt profund recunoscător întregii echipe a BCR, care a trecut printr-o perioada foarte dificilă, pe parcursul căreia am reuşit împreună să redresăm compania către profitabilitate şi să construim bazele pentru un viitor de succes. În ceea ce mă priveşte, după ce mi-am petrecut peste jumătate din cariera mea profesională în diverse poziţii manageriale în străinătate, aştept cu nerăbdare să mă întorc la Praga, oraşul meu de origine, unde am decis să dau curs unei alte oportunităţi de a ocupa o poziţie managerială", a declarat Tomas Spurny.

"Tomas Spurny a asigurat conducerea băncii într-o perioadă crucială pentru BCR. Au fost perioade pline de provocări, însă el a gestionat cu succes unul dintre cele mai complexe procese de restructurare de pe piaţa bancară românească. BCR este pregătită pentru o nouă perioadă de creştere şi performanţe comerciale. Sunt profund recunoscător pentru toate eforturile sale şi îi urez lui Tomas mult succes în noile sale proiecte. În acelaşi timp, suntem deosebit de încântaţi să anunţăm numirea lui Sergiu Manea drept CEO al BCR. El a avut o contribuţie majoră la redresarea băncii şi avem totală încredere în capacitatea sa de a conduce întreaga echipă a BCR, continuând eforturile de a consolida poziţia BCR de lider al sectorului retail şi corporate", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

BCR, cea mai mare bancă din România, a raportat un profit net de 603 de milioane de lei (135,7 milioane de euro), în primul semestru din 2015, ca urmare a scăderii costurilor de risc, consecinţă a înlăturării de credite neperformante din bilanţ. În anul 2014, BCR a înregistrat o pierdere netă de 2,8 miliarde de lei, din cauza provizioanelor de risc constituite pe fondul operaţiunilor de curăţare a creditelor neperformante din bilanţ. Banca este în curs de vânzare a unui portofoliu de active toxice cu o valoare nominală de 3,5 miliarde de euro, după ce anul trecut a reuşit să scape de credite neperformante de aproximativ 1 miliard de euro.

Ponderea creditelor neperformante în soldul total al împrumuturilor a ajuns la 23,1% la 30 iunie 2015, faţă de 29,3% în semestrul 1 din 2014, în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 76,9%.

Sursa: economica.net

Noutăți similare

Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău

Victoriabank a achiziționat azi BCR Chișinău și marchează astfel o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală cumpără integral o altă instituție bancară din Moldova ...