Sursa foto: diez.md
MAIB a lansat recent programul de internship pentru studenți, care presupune un stagiu de practică de șase luni plătit de către bancă, la finalizarea căruia tinerii vor avea posibilitatea să se angajeze cu program întreg sau redus. Potrivit studiului Camerei Americane de Comerț din Moldova, MAIB este apreciată de către studenții absolvenți de la noi din țară ca și cel mai bun angajator pe piață. De ce tinerii sunt o prioritate în cadrul băncii și ce facilități pot obține aceștia, angajându-se la MAIB, aflăm de la Svetlana Bodaci, directoarea Departamentului Resurse Umane, MAIB, într-un interviu acordat diez.md.
La momentul actual, în cadrul băncii activează peste 2 600 de angajați, dintre care și tineri sunt foarte mulți. Valoarea întregii echipe MAIB constă în faptul că aici muncesc generații întregi de angajați, de la 20 de ani și până la 50+, iar această simbioză, dintre energia tânără și experiența persoanelor care lucrează de zeci de ani în cadrul marii familii, o poziționează pe piață ca una dintre cele mai prospere bănci de la noi din țară.
„Noi suntem foarte deschiși pentru a îmbogăți continuu echipa noastră cu noi profesioniști, astfel asigurând o armonie și continuitate între generații, cu diverse experiențe, competențe, cunoștințe și viziuni noi. Avem angajați care s-au pensionat deja, dar continuă să lucreze în bancă pentru că savurează și se regăsesc în toate procesele ei. Iar generațiile noi, care se alătură echipei, inclusiv studenții, se integrează foarte ușor, e un proces laconic și natural de transmitere a acestor experiențe de la generațiile anterioare către tineri și invers”, relatează Svetlana.
Dacă să vorbim despre avantajele de a fi parte a acestei echipe, este important de menționat:
- multitudinea de specialități și profesii care pot să atragă specialiștii din practic toate universitățile;
- prezența mai multor departamente în cadrul băncii, cum ar fi: marketing, tehnologii informaționale, resurse umane, administrare, vânzări, analize date, dezvoltare produse noi, trezorerie și multe altele;
- și cel mai mare avantaj este să lucrezi alături de o echipă de profesioniști de la care mereu vei învăța și îți vei perfecționa abilitățile profesionale.
„Strategia noastră este de a implementa standardele internaționale în procesele interne ale băncii. Datorită acestor rezultate și ambiții suntem cei mai buni angajatori, iar MAIB având cea mai mare cotă pe piața de clienți vine cu oportunitatea de a atrage noile talente”, menționează Svetlana Bodaci, directoarea Departamentului Resurse Umane, MAIB.
„Când implementezi cunoștințele în practică, satisfacția pe care o primești din jobul pe care îl faci este mult mai mare”
Svetlana ne spune că ideea acestui program de internshipuri este să atragă tinerii talentați, curioși și ambițioși să testeze și să implementeze cunoștințele în practică încă de pe băncile universității.
„Pentru studenții din ziua de astăzi este foarte important ca ceea ce studiază să implementeze imediat. Iar în momentul în care ai această posibilitate, nivelul de conștientizare a satisfacției pe care o primești din jobul pe care îl faci este mult mai mare. Astfel, poți să te regăsești mai rapid în cariera profesională.
Noi venim cu proiectul nostru de internship ca să ajutăm studenții să înțeleagă ce le place să facă fiind încă pe băncile universității. În același timp, le oferim posibilitatea să învețe din procesele din bancă de la profesioniștii noștri, iar în final să se regăsească în cele mai potrivite poziții în banca noastră”, specifică Svetlana.
Un program accesibil tinerilor din Moldova
În cadrul acestui program de internship pot participa studenții care-și fac studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.
Svetlana Bodaci ne spune că scopul acestui program este să poată interacționa și cu tinerii din regiunile țării: „Ne-am orientat și spre universitățile din Cahul și din Bălți ca să putem oferi posibilitatea celor mai buni tineri să se alăture echipei noastre”.
Care este scopul final al programului de internship
„Scopul final este ca după acest «internship» de șase luni să putem semna un contract de muncă, să rămânem în această relație frumoasă și mai departe. E «wow» să rămâi cu un job în cea mai mare bancă din Moldova, fiind student. Chiar dacă ulterior cineva dorește să-și extindă domeniile de dezvoltare, poate ușor să treacă dintr-un departament în altul”, menționează Svetlana.
Criteriile de selectare în cadrul programului
În perioada 13-17 septembrie, o comisie dedicată va organiza interviuri cu tinerii înscriși în program. Câștigătorii vor fi desemnați pe 20 septembrie curent.
„În prima etapă va avea loc selectarea dosarului. Anume autenticitatea studentului/studentei ne interesează. Atunci când studentul/studenta își exprimă autentic gândurile, ambițiile, intențiile, interesele, obiectivele – asta ne ajută să identificăm mai corect parcursul nostru comun și obiectiv. Noi punem accent mare pe personalitate, anume diferența dintre colegi, echipe, diversitatea de idei face posibil ca lucrurile să se miște înainte”, relatează directoarea HR a MAIB.
În același timp, Svetlana a venit și cu anumite recomandări pentru studenții care se vor înregistra la acest program de internship.
Le-a recomandat tinerilor să atragă atenția la:
- autenticitate;
- originalitate;
- simplitate;
- abordarea complexă și strategică la tot ce se întâmplă;
- dorința de a munci și a excela;
- lucrul în echipă;
- comunicare.
Sarcinile pe care le vor realiza studenții pe durata stagiilor
Vor fi pregătite mai multe mini-proiecte în cadrul departamentelor tehnice, operaționale, la departamentele de relații cu clienții, la cele de dezvoltare a serviciilor și produselor, în care studenții vor putea veni cu a lor contribuție, participând astfel la executarea anumitor sarcini, în funcție de complexitatea cunoștințelor pe care le au. Astfel, studentul poate fi membru și să lucreze într-o echipă la realizarea unui proiect, livrând un anumit rezultat la sfârșitul acestei perioade.
„Aceste proiecte sunt preconizate pentru o perioadă de până la patru luni, astfel încât studenții să poată afla mai multe din procesele băncii și cum funcționează totul din interior. E nevoie de un pic de timp pentru integrare și adaptare”, menționează Svetlana Bodaci.
Bursa lunară pe care o vor primi tinerii timp de șase luni
Bursa lunară asigurată în cadrul acestui internship este de 1 000 de lei. Directoarea HR a MAIB spune că partea financiară este foarte importantă, mai cu seamă pentru studenți: „E un avantaj mare să fii acasă, nu trebuie să pleci peste hotare ca să obții anumite cunoștințe. Astfel, noi venim cu acest suport financiar, dar și profesional pentru tinerii cu care vrem să dezvoltăm împreună țara noastră”.
Valoarea acestui stagiu în CV-ul unui tânăr profesionist
„Șase luni e o perioadă suficientă ca să poți să-ți dezvolți competențe noi, să poți să acumulezi experiență pe care să o menționezi deja în CV, părăsind băncile facultății. CV-ul face diferența. În momentul când ești absolvent și zici că deja ai și o experiență valoroasă pentru că ai participat în anumite inițiative interne la bancă, ai generat idei sau ai dezvoltat instrumente noi – toate acestea pot spune deja multe atunci, când o persoană sau o organizație îți examinează CV-ul”, dezvăluie Svetlana.
„Am convingerea că o bună parte dintre studenți vor rămâne angajații noștri după acest program de «internship»”
În același timp, directoarea HR a specificat că studenții vor avea parte de mentorat din partea mai multor profesioniști în cadrul acestui program. Fiecare student va avea un mentor care îl va ghida pe parcursul acestei perioade de instruire. Iar la rândul lor, mentorii vor avea în grup câte 2-3 studenți maxim.
La întrebarea de ce pentru MAIB este important ca studenții să obțină experiență practică încă de pe băncile facultății, Svetlana a menționat următoarele: „Este responsabil, corect și frumos să contribuim la creșterea și dezvoltarea tinerilor motivați, susținuți, încurajați, și acesta este obiectivul nostru. Direct și indirect noi contribuim la dezvoltarea forței de muncă valoroasă pentru țara noastră. Ne bucurăm să-i dezvoltăm pe tineri știind că rămân alături de noi. Suntem ferm convinși că lucrurile pot fi făcute acasă, și pot fi făcute la cel mai înalt nivel, fără ca să părăsești familia și pe cei dragi”.
„Condiții de muncă «wow»!”
În cadrul MAIB orice angajat mai are și posibilitatea să se alăture:
- la programe de instruire și dezvoltare continuă;
- la activități de wellbeing;
- echipei de fotbal MAIB, volei, tenis, alergători (la Maratonul Internațional Chișinău din toamna acestui an s-au înregistrat deja 101 angajați ai băncii).
„Făuritorul carierei profesionale este însuși el, tânărul”
I-am cerut Svetlanei și unele sfaturi pentru tinerii care abia își încep cariera și drumul în viața matură, iar răspunsul dumneaei poate fi de-a dreptul considerat o pildă în primii pași spre maturitatea profesională a fiecăruia dintre noi.
„Este important ca fiecare tânăr să conștientizeze că succesul carierei profesionale este în mâinile sale. Parcursul de succes al fiecăruia este determinat de ambiția, pregătirea de a munci, de a conștientiza importanța investirii în sine. Fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea pentru deciziile sale. Făuritorul carierei profesionale este însuși el, tânărul. Să ai curajul să alegi, să decizi și să mergi înainte cerând ceea ce este al tău!”
Dacă ați decis și vreți să vă înregistrați la acest program de internship, atunci nu ezitați, faceți-o acum!
Despre program, domeniile de stagiu și modalitatea de înscriere puteți afla consultând site-ul MAIB, iar regulamentul programului de internship este disponibil AICI.
Sursa: diez.md