Azi: € 19,3310 lei 0,0039 $ 17,6765 lei 0,0077

Cancelarul german critică „atacul neprietenos” lansat de UniCredit asupra Commerzbank

Cancelarul german critică „atacul neprietenos” lansat de UniCredit asupra Commerzbank Sursa foto: elperiodico.com

Tensiunile dintre autorităţile germane şi banca italiană UniCredit SpA au ieşit luni la lumină, după ce cancelarul german Olaf Scholz a calificat drept un „atac neprietenos” decizia UniCredit de a deveni cel mai mare acţionar la banca germană Commerzbank, informează AFP, citat de Agerpres.

Nemulţumirea oficialilor germani a fost provocată de faptul că UniCredit a decis să folosească financiare derivate pentru a-şi dubla participaţia potenţială Commerzbank, până la aproape 21%, înainte de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare pentru această majorare.

„Atacurile neprietenoase, preluările ostile nu sunt un lucru bun pentru bănci şi de aceea Guvernul german a luat o poziţie foarte clară cu privire la acest subiect şi a transmis foarte clar că nu consideră aceasta drept o abordare adecvată”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în marja unui eveniment care a avut loc la New York.

Declaraţiile lui Olaf Scholz au provocat o cădere de 5,7% a cotaţiei acţiunilor Commerzbank, în condiţiile în care investitorii au revizuit şansele ca UniCredit să lanseze o ofertă de preluare completă a Commerzbank.

Anterior, UniCredit a anunţat că a achiziţionat un pachet suplimentar de 11,5% din acţiunile Commerzbank, care adăugat la pachetul iniţial de 9%, duce poziţia totală a băncii italiene la aproximativ 21%. Banca italiană este în prezent cel mai mare acţionar de la Commerzbank, urmat de statul german (cu o participaţie de 12%) şi fondul american de investiţii BlackRock Inc (care deţine aproximativ 7,2% din acţiuni).

Tentativa directorului general de la UniCredit, Andrea Orcel, de a pune la punct cea mai mare bancă din Europa a devenit un test al hotărârii blocului comunitar de a depăşi frontierele naţionale şi a redobândi o relevanţă mondială.

Renumit pentru tranzacţiile pe care le-a încheiat, Orcel a semnat anul trecut prima sa mare achiziţie în calitate de CEO a UniCredit, când a convenit să preia divizia din România a Alpha Bank.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: Agerpres.ro

Noutăți similare