Azi: € 20,7694 lei 0,1160 $ 17,6521 lei 0,0048
Mâine: € 20,7697 lei 0,0003 $ 17,6283 lei 0,0238

BNM păstrează rata de bază la nivelul actual de 2,65%

BNM păstrează rata de bază la nivelul actual de 2,65% Sursa foto: pexels.com/@lorenzocafaro

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis în ședința de astăzi, cu vot unanim, să mențină la același nivel valorile principalelor instrumente de politică monetară. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare de 2,65% anual.

De asemenea, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight - 5,15% și, respectiv, 0,15% anual.

Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă - 32% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă – 30% din baza de calcul.

Hotărârea este orientată spre menținerea condițiilor monetare, prielnice pentru susținerea cererii interne, a procesului de creditare și a activității economice.

Astfel, în contextul măsurilor de politică monetară adoptate anterior, pentru al doilea trimestru consecutiv, se atestă o înviorare a creditării - volumul creditelor noi acordate în moneda națională a crescut cu 10,2% în termeni anuali.

Decizia de astăzi a fost luată pe fundalul riscurilor dezinflaționiste manifestate în continuare, generate de mai mulți factori. Printre acestea se enumeră impulsul fiscal insuficient, în cazul limitării accesului la finanțarea externă. Totodată, se anticipează  îmbunătățirea sentimentului consumatorilor și agenților economici,  refacerea agriculturii după un an secetos și restabilirea parțială a cererii externe.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare