Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271
Lu: € 19,1544 lei 0,0113 $ 17,8513 lei 0,0205

BNM micșorează rata de bază cu 4 puncte procentuale, până la 6% anual

BNM micșorează rata de bază cu 4 puncte procentuale, până la 6% anual Sursa foto: fundsnetservices.com

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 20 iunie 2023, a adoptat cu majoritatea voturilor următoarea hotărâre:

1. Se stabilește rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6% anual.

2. Se stabilesc ratele de dobândă:

  • la creditele overnight, la nivelul de 8% anual;
  • la depozitele overnight, la nivelul de 4% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45% din baza de calcul.

Această decizie continuă șirul de măsuri stimulative adoptate de BNM în ultima perioadă și are drept scop crearea condițiilor monetare necesare pentru a readuce inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5,0 la sută și menținerea ei în acest interval pe termen mediu.

Decizia respectivă este condiționată de confirmarea ipotezelor și concluziilor considerate în cadrul prognozei din luna aprilie 2023 și de tendința de diminuare a ratei anuale a inflației, sub impactul presiunilor dezinflaționiste pronunțate din partea cererii interne și externe.

Decizia BNM este orientată spre susținerea echilibrării economiei naționale prin crearea condițiilor monetare pentru înviorarea creditării în contextul diminuării costurilor aferente, revigorarea consumului, contribuind astfel la impulsionarea cererii agregate.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare