Azi: € 20,7694 lei 0,1160 $ 17,6521 lei 0,0048
Mâine: € 20,7697 lei 0,0003 $ 17,6283 lei 0,0238

BNM majorează rata de bază cu 1 punct procentual, până la 3,65% anual

BNM majorează rata de bază cu 1 punct procentual, până la 3,65% anual Sursa foto: samireland.com

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 3,65% anual. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 6,15% și, respectiv, până la 1,15% anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același, anunță Banca Națională a Moldovei.

În cadrul ședinței de astăzi, a fost aprobat și Raportul asupra inflației nr. 3, 2021, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

Prognoza actualizată a indicat riscul ieșirii inflației peste limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, alături de persistența cotațiilor înalte la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, presiunile inflaționiste sunt susținute și de cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populației pe fundalul creșterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

Potrivit datelor operative pentru aprilie-mai 2021 se conturează o recuperare a activității economice la nivelul de până la pandemie. În comparație cu luna mai 2019 se atestă o sporire a producției industriale (+4,4%), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerț cu amănuntul (+24,3%) și a cifrei de afaceri cu servicii prestate populației (+40,6%), precum și a importului de bunuri și servicii (+13,3%).

Astfel, procesul inflaționist va fi persistent și nu va avea un caracter temporar. În aceste condiții, este imperioasă conlucrarea autorităților pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală și cea monetară.

Următoarea ședință de promovare a politicii monetare se va desfășura la 3 septembrie 2021.

Sursa: bnm.md

Noutăți similare