Azi: € 19,0951 lei 0,0597 $ 17,7332 lei 0,0126
Lu: € 19,1005 lei 0,0054 $ 17,7679 lei 0,0347

Qimiao Fan (Banca Mondială): Este foarte important să avem o transparență deplină a structurii acționarilor băncilor

Qimiao Fan (Banca Mondială): Este foarte important să avem o transparență deplină a structurii acționarilor băncilor Sursa foto: europalibera.org

Directorul Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus şi Ucraina, Qimiao Fan (foto), a acordat un interviu pentru Europa Liberă despre avantajele pe care Moldova şi regiunea le-ar putea avea de la o apropiere mai mare de Uniunea Europeană, despre sistemul financiar-bancar, privatizările ce urmează a fi făcute și alte subiecte economice.

Vă prezentăm în continuare un fragment din acest interviu.

Europa Liberă: Banca Mondială a aprobat recent noua strategie de parteneriat cu ţara pentru anii 2014-2017. Care sunt priorităţile acestei strategii şi cum va susţine eforturile de dezvoltare a Republicii Moldova?

Qimiao Fan: „În primul rând, vreau să spun că această strategie de ţară, pe care a semnat-o grupul Băncii Mondiale cu Republica Moldova, are un obiectiv foarte simplu şi clar, de reducere a sărăciei în ţară şi de îmbunătăţire a prosperităţii populaţiei. Priorităţile principale ale acestei strategii sunt tridimensionale. În primul rând, vorbim despre îmbunătăţirea competitivităţii economiei Republicii Moldova. În al doilea rând, vorbim despre reforme în domeniul educaţiei, sănătăţii şi asistenţei sociale, care trebuie să contribuie, în cele din urmă, la îmbunătăţirea indicelui de dezvoltare umană a Republicii Moldova. Şi al treilea domeniu, în care ne axăm cu strategia noastră, este agricultura, eficienţa energetică şi schimbările climaterice. Astfel încât Republica Moldova să devină o ţară mai verde şi mai curată ecologic, ca să putem aborda toate situaţiile de criză, de schimbări climaterice, cum ar fi şi secetele, şi inundaţiile prin care a trecut Republica Moldova până acum.”

Europa Liberă: Domnule director, este cunoscut faptul că, la începutul anului viitor, Banca Mondială împreună cu Fondul Monetar Internaţional vor face o evaluare a situaţiei din sistemul bancar. Ultima a fost făcută, pare-se, în anul 2008. Unii experţi spun că ar exista vulnerabilităţi şi se cer modificări legislative pentru a face mai prietenos mediul de faceri. Care este părerea dumneavoastră, în calitate de director regional al Băncii Mondiale pentru aceste trei ţări?

Qimiao Fan: „Vreau să spun că, la solicitarea guvernului Republicii Moldova, într-adevăr, Banca Mondială împreună cu Fondul Monetar Internaţional au convenit asupra desfăşurării acestei evaluări a sectorului financiar în general din Republica Moldova. Evaluarea încă nu a început, de aceea, îmi este greu să spun care vor fi constatările acestei evaluări, dar totuşi vreau să menţionez că este foarte important ca sectorul bancar la general să fie stabil. Şi, pentru a asigura această stabilitate, este foarte important ca să avem o transparenţă deplină a structurii acţionarilor băncilor şi a sectorului financiar în totalitate. Pentru aceasta, desigur, este foarte important ca Banca Naţională împreună cu ceilalţi regulatori pe piaţa financiară să aibă toată puterea şi independenţa deplină, pentru a-şi executa funcţiile şi responsabilităţile. Ceea ce înseamnă că aceste lucruri trebuie să fie consfinţite prin legislaţie, astfel încât nimeni să nu poată interveni în activitatea lor, care este îndreptată spre stabilitatea sectorului financiar.”

Europa Liberă: Cât de mult a afectat imaginea Republicii Moldova aceste atacuri de tip raider asupra domeniului bancar?

Qimiao Fan: „Desigur, este un lucru absolut evident că astfel de atacuri raider afectează în mod negativ imaginea ţării şi, la fel, climatul investiţional, în general. Trebuie să încercăm să asigurăm ca astfel de atacuri raider să nu aibă loc niciodată. Dar, dacă se întâmplă vreodată, ele trebuie să fie persecutate, trebuie să fie urmărite în instanţa de judecată şi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Pentru aceasta, este foarte important ca statul să acorde o atenţie foarte mare acestui domeniu şi ca să asigure un mediu de afaceri prietenos tuturor, nu doar investiţiilor din străinătate, dar, în special, să poată atrage şi investiţii din interiorul ţării. Ceea ce ar face în întregime climatul investiţional mai prietenos şi guvernarea generală, în special, a domeniului financiar să fie adecvată şi la nivelul cuvenit.”

Europa Liberă: Sunt cunoscute mai multe cazuri când unii şi aceiaşi acţionari sunt la instituţiile bancare, dar şi la companiile de asigurări. Care e părerea Băncii Mondiale, dat fiind riscul sporit referitor la managementul operaţional, în atare cazuri?

Qimiao Fan: „Întotdeauna, atunci când vorbim despre tranzacţii între persoane afiliate, cum ar fi creditarea persoanelor afiliate sau acţionariat comun între mai multe companii, există mai multe probleme în domeniul financiar. Şi este o problemă, şi o provocare foarte mare să poţi supraveghea astfel de situaţii în ţară, dar, totodată, este foarte important ca să avem o claritate totală cu privire la beneficiarii finali ai acestor instituţii. Şi atâta timp cât se cunosc cine sunt beneficiarii finali ai tuturor instituţiilor, situaţia devine mai transparentă şi mai clară. De aceea, este foarte important ca acum, în Republica Moldova, să fie adus în ordine acest domeniu, pentru ca să avem o dezvăluire totală a acţionarilor finali ai acestor instituţii financiare.”

Europa Liberă: Pentru că amintiţi despre transparenţă, pe cât de importantă este această transparenţă şi în procesul de privatizare? Vă adresez această întrebare, pentru că actualmente guvernul a aprobat o listă cu aproape 200 de întreprinderi de stat ce urmează a fi privatizate, printre acestea Moldtelecom, RED-urile, Calea Ferată şi altele. Va participa Banca Mondială, în calitate de consultant, în cazul unora dintre acestea care sunt de importanţă strategică, naţională?

Qimiao Fan: „În primul rând, daţi-mi voie să spun că transparenţa, în procesul de privatizare, este extrem de importantă. În al doilea rând, Banca Mondială este întotdeauna gata să acorde consultanţă în domeniul politicilor şi asistenţă tehnică în ceea ce priveşte procesul de privatizare în general. Şi, în afară de aceasta, partea sectorului privat a Băncii Mondiale, anume Corporaţia Financiară Internaţională, deja lucrează împreună cu Ministerul Economiei, la solicitarea guvernului, în vederea explorării mai multor opţiuni de privatizare a Moldtelecom-ului, de exemplu. Desigur că avem nevoie de un cadru financiar legal, clar, care să ne permită această privatizare şi, în al doilea rând, să putem desfăşura acest proces de privatizare într-un mod clar şi transparent.”

Europa Liberă: Pentru că vorbim despre privatizări, iar recent am avut şi această concesionare a Aeroportului Internaţional, credeţi că s-a găsit metoda cea mai potrivită pentru concesionarea acestui Aeroport Internaţional?

Qimiao Fan: „Orice privatizare sau orice concesionare trebuie să fie efectuată într-un mod transparent şi în conformitate cu legislaţia. Fără de acest lucru, nu va fi posibil să asigurăm toate drepturile acestor companii care au privatizat sau au luat în concesiune un obiect sau altul. Daţi-mi voie să mai fac încă un comentariu, aşa, general, cu privire la aceste procese. Este foarte important ca guvernul, desigur, să se gândească atunci când vorbeşte despre privatizare sau concesionare, la veniturile pe care le poate obţine, în urma acestui proces. Dar este la fel de important să ţină cont de investitor sau calitatea investitorului pe care îi atrage în ţară, deoarece este foarte important ca aceşti investitori noi să îi ajute să gestioneze companiile într-un mod diferit, să aducă un know-how de management în această companie şi poate să-i ajute chiar să acceseze nişte pieţe globale. Este la fel de important să fie ţinut cont de toate aceste aspecte.”

Europa Liberă: Şi dacă am vorbit despre concesionarea Aeroportului, trebuie să vă întreb şi despre Banca de Economii. Domnule director, aveţi răspuns la întrebarea dacă situaţia de la BEM s-a rezolvat aşa cum au cerut organismele financiare internaţionale?

Qimiao Fan: „Cred că este foarte important ca guvernul Republicii Moldova împreună cu Banca Naţională să asigure, pe termen lung, viabilitatea acestei Bănci, care este o bancă de o importanţă sistemică pentru ţară şi care are o reţea naţională bine răspândită pe care, de fapt, guvernul se bazează, în mai multe tranzacţii ale sale, inclusiv bugetare şi de acordare a asistenţei sociale şi de altă natură pentru ţară."

Interviul integral îl puteți citi pe europalibera.org

Noutăți similare