Azi: € 19,4419 lei 0,0311 $ 17,1324 lei 0,0086
Mâine: € 19,4222 lei 0,0197 $ 17,1310 lei 0,0014

Fondul Monetar Internațional: “Este esențial să fie finalizată refacerea sectorului financiar”

Fondul Monetar Internațional: “Este esențial să fie finalizată refacerea sectorului financiar” Sursa foto: ekathimerini.com

La 29 iunie 2018, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a finalizat a treia evaluare a programului convenit cu Republica Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și a aprobat solicitarea de modificare a criteriilor de performanță. În urma finalizării evaluării programului, devin disponibile 24 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 33,8 milioane dolari SUA), anunță un comunicat de presă al FMI.

Programul ECF/EFF, în valoare totală de 129,4 milioane drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane dolari S.U.A. sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat la 7 noiembrie 2016.

În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, domnul Tao Zhang, director adjunct al FMI şi preşedinte în exerciţiu al şedinţei, a declarat următoarele:

Angajamentul ferm al Republicii Moldova față de implementarea programului susținut de FMI a contribuit la o îmbunătățire în continuare a situației economice. Este esențial ca să fie promovate în continuare politici prudente și să continue avansarea reformelor, să fie finalizată refacerea sectorului financiar, să fie asigurată transparența și stabilitatea în sectorul energetic și să fie menținută stabilitatea macroeconomică. De asemenea, este necesar un efort puternic pentru îmbunătățirea în continuare a calității guvernanței.

Un progres semnificativ se face în cea ce privește curățirea sectorului financiar, în special prin asigurarea transparenței acționarilor băncilor de importanță sistemică și modificarea cadrului existent, pentru a permite eliminarea acționarilor ce nu corespund cerințelor de profesionalism și onorabilitate. Eforturi continui sunt necesare în vederea finalizării procesului de identificare a proprietarilor beneficiari și eliminării acționarilor care nu corespund cerințelor de profesionalism și onorabilitate, îmbunătățirii gestionării riscurilor și soluționării aspectelor ce țin de persoanele afiliate, inclusiv prin planuri credibile, cu termene bine definite, menite să elimine problema expunerilor excesive. În afară de aceasta, este necesar de a facilita ieșirea ordonată de sub regimul de administrare temporară a celei de-a doua bănci ca mărime din Moldova. Mai mult atât, trebuie să fie interzis instituțiilor de microfinanțare să accepte surse care constituie, în esență, depozite și este necesar ca în sectorul de asigurări să fie o guvernanța de calitate, o transparența a proprietarilor și acest sector să fie viabil financiar.

Politica monetară promovată trebuie să se axeze în continuare pe obiectivul menţinerii stabilităţii preţurilor, în contextul unui regim flexibil al ratei de schimb. Politica monetară trebuie să rămână să fie în baza datelor economice, iar capacitatea operațională a autorităților trebuie să fie îmbunătățită în continuare. Intervențiile pe piața valutară trebuie să se limiteze la atenuarea volatilității excesive.

În timp ce recuperarea activelor fraudate decurge cu întârzieri, a fost publicată o strategie de rang înalt de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din bănci și ea trebuie să fee implementată cu hotărâre. Cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și reglementările corespunzătoare trebuie să fie realiniate la standardele internaționale.

Sursa: imf.md

Noutăți similare