Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

(video) Sergiu Cioclea despre Moldindconbank: “Banca este stabilă, funcționează bine și ne vom asigura că va fi așa și în continuare”

(video) Sergiu Cioclea despre Moldindconbank: “Banca este stabilă, funcționează bine și ne vom asigura că va fi așa și în continuare” Sursa foto: parlament.md

“Eu confirm că transparentizarea acționariatului a fost un angajament din acest memorandum (cu FMI), și ține nu numai de Moldindconbank, ci de tot sistemul bancar. Noi nu putem să dorim un sector bancar care să fie gestionat în transparență când este controlat de o echipă de fotbal sau 3 echipe de fotbal de acționari cu mici cote care acționează concertat. Este o anomalie. S-a început cu o decizie luată de predecesorul meu, în Moldova Agroindbank, apoi a fost o lungă perioadă de pregătire pentru Moldindconbank. Noi avem o unitate specializată tocmai pentru trasarea acestor acțiuni concertate – ele trebuie identificate, trebuie probate, apoi ele trec printr-un filtru juridic. Decizia de la Moldindconbank nu este luată peste noapte, sunt luni și luni de zile de pregătire”, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova1.

Despre modul în care s-a făcut intervenția la Moldindconbank, domnul Sergiu Cioclea a menționat:

„Felul în care am realizat-o este într-adevăr nouă. Ținând cont de starea satisfăcătoare și stabilă a băncii (…) nu merita să aplicăm o decizie care era prevăzută în legea precedentă, de administrare specială și care cu părere de rău la noi a dus tot timpul la consecințele care nu ne dorim noi – de un șoc pentru bancă, șoc pentru clienți. Noi am avut șansa să schimbăm cadrul legislativ pentru a avea cea mai blândă din intervenții unde acționăm numai la nivelul acționarilor. (…) Intervenția timpurie este o măsura preventivă în cazul băncilor când au unele probleme, riscul de avea unele probleme, sau au probleme de acționariat. Banca Națională se asigură că banca este bine gestionată în perioada când drepturile acționarilor sunt blocate. Noi trebuie să ne asigurăm că banca funcționează bine.”

De asemenea Guvernatorul BNM a declarat că acționarii Moldindconbank, drepturile cărora au fost blocate, vor fi notificați că au posibilitatea să-și vândă pachetul conform procedurilor care au fost deja detaliate de CNPF și dumnealui speră că aceasta va fi și o oportunitate pentru un investitor străin, strategic și cu bună reputație să investească în Republica Moldova.

Întrebat dacă clienții trebuie să-și facă griji în urma acestei decizii, Guvernatorul BNM a specificat:

„Nu, absolut nu. Dacă noi am fi avut o îngrijorare majoră față de situația în bancă, nu am fi venit cu intervenția timpurie ci am fi venit deja cu măsuri mult mai drastice. Noi considerăm acum banca este stabilă, funcționează bine și ne vom asigura că va fi așa și în continuare.”

Vedeți în continuare emisiunea de la Moldova1 în cadrul căreia au fost făcute aceste declarații de către Guvernatorul BNM.

Sursa imagini video: trm.md.

Sursa: trm.md / bancamea.md

Noutăți similare