Azi: € 19,1328 lei 0,0186 $ 18,4111 lei 0,0357

V. Negruța: “Merge o luptă puternică pentru a crea un sistem bancar constituit din 2 bănci, dintre care una să fie BNM”

V. Negruța: “Merge o luptă puternică pentru a crea un sistem bancar constituit din 2 bănci, dintre care una să fie BNM” Sursa foto: unimedia.info

Declarația a fost făcută de către Veaceslav Negruța, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia. Dumnealui a declarat următoarele: 

„Eu pot să presupun că merge o luptă puternică în Republica Moldova pentru a crea un sistem bancar constituit din 2 bănci, dintre care una să fie Banca Națională. Iar cealaltă bancă să fie un fel de centru analitic care să ia decizii vis-a-vis de businessul din sectorul bancar și să fie reprezentată prin mai multe filiale, numite bănci, cu diferite denumiri. Iată asta se încearcă, luarea sub control a întregului sistem de bănci existent în Republica Moldova.

Din punctul acesta de vedere se încearcă preluare unui grup de bănci ca ulterior să fie vândut unui alt investitor la 10 sau 20 de prețuri mai scump. [...] Am certitudinea să zic, este o tentativă de a prelua și monopoliza sectorul bancar, iar Banca Națională să fie un regulator care să legalizeze anumite lucruri doar.”

"Excepție din toată această construcție ar fi băncile care sunt reprezentate de străini, poate Mobiasbancă, poate Eximbank și una-două alte care au investitori și proprietari serioși și transparenți", a adăugat fostul ministru al Finanțelor.

Referitor la starea sistemului bancar dl Negruța a subliniat:

“Din păcate sistemul este contaminat, din păcate Banca de Economii a fost doar un element, este adevărat un element important în toată construcția respectivă. Există dovezi și documente, unele publice altele deocamdată nu sunt publice, care arată foarte clar că tot ce s-a întâmplat în 2014-2015 este de fapt punctul culminant într-o construcție care a pornit încă în 2005 în Republica Moldova.

Avem 3 bănci în lichidare, care au fost afaceri vii, ele au fost băgate intenționat în situații de insolvabilitate dar pînă atunci extrași bani, mijloace ale populației care au fost depozite la aceste instituții. Până la urmă acele mijloace au ajuns în fel de fel de jurisdicții off-shore sau în bănci de mâna a doua sau a treia în alte țări care de fapt nu asigură un sistem bancar sănătos. Din punctul ăsta de vedere pentru a acoperi gaura care a fost creată artificial, s-a băgat mâna în rezervele valutare ale Băncii Naționale. Astăzi dacă ne uităm atent, banii lipsesc de fapt acolo, în rezerva Băncii Naționale, care se încearcă a fi transpusă pe umerii contribuabilului și a cetățenilor. Noi vedem o gaură de 14,2 miliarde lei.”

Soluția corectă în opinia lui Veaceslav Negruța constă în rămânerea acestei datorii la balanța BNM:

„Banca Națională să rămână cu această gaură la ea în balanță, iar lichidatorii acestor 3 bănci, mijloacele recuperate din vânzarea de active sau recuperare de mijloace inclusiv datorită investigației Kroll, mijloacele date să vină să acopere gaura la Banca Națională. Iată asta va fi corect și echitabil față de cetățean.”

De asemenea în cadrul emisiunii dumnealui s-a referit și la alte 3 bănci, care se află sub supravegherea BNM:

“Problema nu s-a oprit aici pentru că avem alte 3 bănci sub supraveghere specială a BNM. Aceleași practici care au caracterizat situația primelor 3 bănci – lipsă de transparență în acționariat la toate 3 bănci. E vorba de Moldindconbank, Victoriabank și Moldova Agroindbank. Pe lîngă lipsa de transparență în acționariat e vorba de portofoliu de credite proaste, care acum în 2015 este mult mai alarmant decât portofoliul de credite proaste la primele 3 bănci în 2013.

În primul rând la toate 3 bănci e problemă cu transparența acționariatului, și la Moldindconbank, și la Victoriabank și la Moldova Agroindbank. E problemă cu transparența. În al doilea rând, e luptă pentru pachete (de acțiuni) și control asupra băncii. Se duce în mare parte la Victoriabank. […] Ceea ce ține de Victoriabank avem un consiliu care nu a fost legalizat de BNM și starea asta de suspans creează mai multe impedimente în activitatea instituției financiare care lucrează cu bani străini, a deponenților. Pe de altă parte avem Moldova Agroinbank și tranzacțiile foarte suspicioase. Este corectă din punct de vedere acesta Banca Națională, care a alertat într-un fel situația de la MAIB – în decembrie anumite acțiuni au fost tranzacționate neclar cum și neclar unde. Din acest punct de vedere Banca Națională trebuie să aplice aceleași standarde când e vorba de tranzacții de acțiuni, cum s-a întâmplat acum. Doar că trebuia să fie și în cazul Victoriabank din 2012 și ceea ce s-a întâmplat la Banca de Economii în 2011-2012 și primele încercări la MAIB în 2011 când a avut loc acel atac asupra unui anumit pachet de acțiuni.”

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: unimedia.info

Noutăți similare