Sursa foto:
În prezent sunt mai multe modalităţi de a realiza transferuri băneşti internaţionale. În Republica Moldova prin intermediul sectorului bancar sunt posibile 2 modalităţi de a expedia sau de a încasa o anumită sumă de bani din străinătate: prin transferurile Swift şi transferurile rapide prin intermediul unei companii intermediare.
Transferurile Swift sunt oferite de orice bancă, chiar dacă nu aveţi cont deschis în banca respectivă. Swift este sigla societăţii de telecomunicaţii bancare internaţionale Society for World-wide International Financial Telecommunication. În Swift în prezent sunt peste 10.000 de instituţii financiare participante din 202 ţări care încredinţează milioane de mesaje standartizate financiare. Sistemul Swift e dominat pe segmentul de operaţiuni bancă-bancă şi permite efectuarea transferurilor obişnuite, operaţiuni de portofoliu, confirmări de tranzacţii, operaţiuni de schimb valutar, ordinea de plată, mesaje, extrase din cont etc. Un transfer Swift durează de la 2 până la 5 zile.
Avantajele transferurilor Swift sunt costurile scăzute pe care băncile le prestează, în special dacă băncile din care se efectuaează transferul sunt corespondente, acestea variind de la 0.5% până 1%. Un alt avantaj îl reprezintă siguranţa în funcţionarea acestui sistem deoarece toate operaţiunile sunt computerizate de la expeditor la destinatar şi transferurile se execută automat. Erorile prin intermediul acestui sistem se reduc aproape la zero. Un alt avantaj îl reprezintă faptul ca prin intermediul transferurilor Swift se pot efectua transferuri de valori mari. Suma pentru transferurile Swift în Republica Moldova trebuie să depăşească valoarea de 300 de euro.
Documentele pentru a efectua un transfer Swift sunt actele de identitate şi rechizitele bancare ale beneficarului pentru perfectarea ordinului de plată în valută străină în care se indică obligatoriu:
- numele şi prenumele ordonatorului;
- suma şi valuta transferului;
- numele, prenumele, numărul contului bancar şi adresa beneficiarului (în caz de necesitate – codul IBAN);
- denumirea băncii beneficiarului cu indicarea ţării, adresei şi (în caz de necesitate) a băncii intermediare;
- codul SWIFT a băncii beneficiarului şi (în caz de necesitate) a băncii intermediare;
- scopul transferului (studii, tratament, ajutor material, cheltuieli familiale, ş.a.);
- documentele ce confirmă scopul şi suma transferului;
Transferurile rapide au pătruns în sfera plăţilor de mică valoare conducând la apariţia mai multor companii intermediare cu ajutorul cărora se pot face transferuri de mijloace băneşti. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Western Union şi Money Gram.
Pe plan internaţional transferurile rapide au fost determinate de circulaţia forţei de muncă din ţările mai puţin dezvoltate către cele avansate, de plecare la studii a tinerilor şi de extinderea relaţiilor între familii. Majoritatea acestor fonduri se transferă de persoanele care lucrează temporar în alte ţări. Acestea sunt persoanele cu venituri modeste care nu au conturi în bancă şi doresc ca economiile lor să ajungă cât mai repede la familiile din ţara de reşedinţă.
Avantajele în primul rând sunt pentru clienţi, ele fiind: rapiditatea de operare care este aproximativ de 10 minute, siguranţa şi confidenţialitatea, comoditatea în utilizare în sensul că nu este necesară deschiderea unui cont, posibilitatea de a ridica banii de la oricare agent nu numai de la cel nominalizat, sumele sunt disponibile imediat ce clientul se prezintă la un agent, comisioanele se plătesc doar la trimitere, iar cel care încasează nu plateşte nimic.
Suma maximă pentru efectuarea unui transfer variază de la companie la companie, dar şi de bancă. Majoritatea băncilor din Republica Moldova oferă transferuri servicii de transfer rapid cu suma maximă a legislaţiei în vigoare care este de 10 000 Euro. Spre exemplu PrivatMoney oferă un transfer de maxim 10 000 Euro sau Dolari. Western Union oferă un trasnfer maxim de 7 500 - 10 000 de dolari sau echivalentul acestei sume în Euro.
Pentru a efectua un transfer rapid este necesar doar de buletinul de identitate în caz ca suma nu depăşeşte 1000 de euro. Este obligatoriu de anunţat agentul despre scopul transferului, informaţia despre ordonator, informaţia despre beneficiar şi suma expediată în valuta dorită. În cazul în care suma depăşeşte 1000 de Euro conform prevederilor legislaţiei valutare în Republica Moldova sunt necesare documente confirmative despre provinienţa banilor şi informaţii despre scopul transferului. Pentru a retrage suma transferată în Republica Moldova este nevoie doar de buletinul şi de informaţii ce atestă transferul.
În tabelul de mai jos aveţi afişat care sunt costurile medii pentru transferurile băneşti rapide prin intermediul a mai multor companii intermediare în diferite valute şi volume.
Din analiza dinamicii volumului transferurilor de mijloace băneşti efectuate din străinătate în favoarea persoanelor fizice se observă o creştere considerabilă cu 1353,85 milioane de lei, ceea ce semnifică că din anul 1999 până în anul 2011 volumul transferurilor internaţionale a crescut de 15 ori. În anii 2008-2009 s-a manifestat o diminuare, cauzele acestei diminuări sunt consecinţele crizei globale financiare ce s-a manifestat îndeosebi în Uniunea Europeană şi a dificultăţilor care le întâmpină cetăţenii moldoveni ce lucrează în străinătate.
Transferurile băneşti ale emigranţilor au efecte pozitive pentru economia naţională, deoarece acestea măresc cererea internă de bunuri şi de servicii, devenind astfel un factor de creştere economică. Ele sporesc fluxul monetar şi contribuie la îmbunătăţirea soldului balanţei de plăţi şi a rezervelor valutare ale ţării. Transferurile băneşti contribuie la reducerea costului banului, conduce la creşterea standardului de viaţă a celor în cauză şi a famiilor acestora, pe termen lung şi în mod indirect a întregii populaţii.
Autor: Liviu Guțuleac
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md