Azi: € 19,1486 lei 0,0806 $ 18,0104 lei 0,0539

Top bănci din România după cota de piață în 2015: BCR, BRD și Banca Transilvania ocupă podiumul

Top bănci din România după cota de piață în 2015: BCR, BRD și Banca Transilvania ocupă podiumul Sursa foto: 540designstudio.com

Mai puţin de 30% din băncile din România şi-au majorat cota de piaţă anul trecut, jumătate reuşind şi să avanseze în top. Pe ansamblu, aproape trei sferturi dintre bănci şi-au schimbat poziţia, urcând sau coborând în clasament, potrivit calculelor Ziarului Financiar pe baza datelor din raportul anual al Băncii Naționale a României (BNR).

Clasamentul primelor zece bănci, care deţin aproape 80% din activele totale, a consemnat doar două modificări: pe locul 9 a urcat Bancpost o poziţie, în locul Volksbank, care a fost preluată de Banca Transilvania, iar pe 10 a ajuns Garanti Bank, care în 2014 era pe locul 13. Se remarcă avansul cotei de piaţă a Băncii Transilvania cu 2,8 puncte procentuale, până la 12,6%. În top 10, cotele de piaţă ale BCR, CEC Bank, Alpha Bank şi Bancpost au fost în declin.

BCR şi BRD şi-au păstrat primele două poziţii din sistem, cu 15,8% şi respectiv 13% din activele bancare. Locul al doilea al francezilor de la BRD SocGen este ameninţat de Banca Transilvania.

Până anul trecut, sistemul bancar cuprindea 40 de bănci, din care jumătate cu o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce a generat dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului. Acum sistemul bancar a ajuns la 36 de bănci. Iar procesul de consolidare cel mai probabil va continua.

Patru bănci au dispărut din statisticile BNR:

  • Volksbank, preluată de Banca Transilvania;
  • RBS, unde portofoliile de retail şi corporate au fost preluate de UniCredit Bank;
  • Millennium, cumpărată de OTP Bank;
  • Montepio (exit).

De asemenea, au avut loc şi modificări la nivelul acţionariatului instituţiilor de credit, cum a fost cazul Băncii UniCredit Ţiriac, unde acţionarul majoritar (grupul Italian UniCredit) şi-a consolidat poziţia prin achiziţia unui pachet important de acţiuni, banca schimbându-şi denumirea în UniCredit Bank.

Şi grupul cipriot Bank of Cyprus se află în proces de lichidare a operaţiunilor locale. O altă bancă, Marfin Bank România, este „la vânzare“. De asemenea, există negocieri privind achiziţia Băncii Româneşti de către Bancpost.

Sursa text & imagine: Ziarul Financiar

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!

Noutăți similare