Azi: € 19,1657 lei 0,0354 $ 17,8718 lei 0,0271

Testarea sistemului Web banking de la Moldindconbank – avantaje și dezavantaje

Testarea sistemului Web banking de la Moldindconbank – avantaje și dezavantaje Sursa foto: facebook.com/Moldindconbank

Recent am primit invitația băncii Moldindconbank de a testa unele produse și servicii oferite de bancă. Am acceptat cu plăcere, mai ales că efectuez regulat operațiuni bancare și plus la asta eram curios să văd ce reprezintă sistemul MICB de web-banking pentru persoane fizice.

Interacțiune cu MICB am avut la un nivel destul de simplu, cândva demult, vre-o 8-10 ani în urmă am avut câteva carduri de salariu acolo, dar toată interacțiunea s-a rezumat la retragerea banilor din bancomat, plus careva plăți la comercianți.

Anul trecut (2016) însă, când banca promova insistent un pachet de servicii pentru cei tineri (pînă la 30 de ani) fără taxă de emitere și deservire, am depus cererea pentru un nou card. Entuziasmul însă nu a durat mult, așa că cardul pe care l-am primit în toamna lui 2016 își aștepta momentul de a "intra în scenă".

Dar iată că avenit propunerea băncii de testare și cardul îl aveam deja la mine și nu era nevoie să merg la bancă pentru emiterea unui card nou. Am sunat la serviciul de suport carduri (022 548 940) pentru a afla dacă cardul meu e valabil. Cardul era ok, deci sunt pregătit pentru începerea testării. Să începem cu abonarea la Web banking.

Înregistrarea în sistemul de online banking de la Moldindconbank

Înregistrarea a fost mult mai simplă decât credeam, și se face în câțiva pași simpli:

1. Accesarea micb.md, secțiunea Abonare și introducerea numărului cardului

2. Introducerea parolei de siguranță, trimisă prin SMS la numărul de telefon care a fost atașat la momentul emiterii cardului

3. Crearea numelui de utilizator și parolei

Și atât. În câteva clipe aveam acces la web bankingul băncii. Din propria experiență, pot să spun acesta este cea mai simplă metodă de abonare la serviciile bancare la distanță pe care am încercat-o --- fără deplasarea la filială, stat în rând, completare de contracte și alte foițe doar pentru bife. Pentru metoda de abonare – nota 10.

Pentru a putea începe testarea este nevoie de ceva bani. Așa că m-am deplasat la cel mai apropiat bancomat cash-in și am alimentat cardul cu 200 lei. Banii au ajuns instant în cont, fapt controlat la bancomat. 1 leu pentru vizualizarea soldului la bancomat nu e cel mai plăcut lucru, dar acestea sunt tarifele băncii la moment.

Să trecem la însuși sistemul de web banking – arată simplu și structurat – cu principalele secțiuni evidențiate în partea de sus – Istoria tranzacțiilor, Carduri și conturi, Achitări și transferuri, Setări și Mesaje.

Achitarea serviciilor comunale - Moldova Gaz

Aveam o factură neachitată către Moldova Gaz, și am început procedura de achitare

1. Din meniul Achitări și transferuri am selectat submeniul Servicii Comunale. A apărut lista furnizorilor ce pot fi achitați prin intermediul aplicației de web banking.

2. Am introdus numărul contului personal (indicat în factură) pentru a obține factura

3. Sistemul a găsit factura mea neachitată în mărime de 6 lei 36 bani. Introduc tot aici datele de pe contor.

4. Urmează confirmarea tuturor informațiilor înainte de achitare.

5. Nemijlocit achitarea, care este confirmată și de SMS.

Transferul către alt cont în altă bancă

A doua zi am încercat să transfer bani către un alt card deschis la altă bancă din MD. Aici am rămas surprins pentru că sistemul web banking nu permite transferuri între conturi IBAN to IBAN. Informația a fost confirmată de către Support. În schimb poți efectua transferuri P2P de pe un card pe alt card, în cadrul aceleași sisteme de plăți (Visa to Visa sau Mastercard to Mastercard). Cardul meu de la Moldindconbank este MasterCard, iar în portmoneu mai am un alt card MasterCard, emis de către altă bancă din RM. Deci voi încerca să transfer bani de pe un card pe altul.

Să trecem la transferul propriu zis între cele 2 carduri MasterCard:

1. Din meniul Achitări și transferuri am selectat Transferuri pe carduri/conturi, apoi Transfer pe card MasterCard străin.

2. Am introdus numărul celuilalt card, suma transferului (care este de minim 200 lei) și numele beneficiarului.

3. Confirm operațiunea prin introducerea parolei trimise prin SMS

4. Transferul de bani s-a făcut imediat, ceea ce reprezintă un foarte mare avantaj, confirmarea fiind ilustrată prin cele 2 SMS ale băncilor de mai jos. În situații urgente, și mai ales seara sau în week-end este un serviciu care într-adevăr te poate salva – fie că trebuie să transferi copiilor sau rudelor aici în Moldova sau peste hotare. Atunci când ai nevoie de rapiditate, serviciul dat, accesibil direct din Web banking, este extrem de util.

Costul transferului pe care l-am efectuat între 2 carduri MasterCard este în mărime de 1% + 1 euro (pentru cardurile Visa este de 0,5%+0,5 euro), ceea ce înseamnă 23 lei pentru transferul de test de 200 lei. Comisionul pentru un astfel de transfer de 1.000 lei ar fi în jurul de 31 lei. Cu cât mai mare suma, cu atât mai nesemnificativ devine mărimea comisionului în comparație cu beneficiul pe care îl oferă,

Apropo, transferurile între cardurile Moldindconbank sunt gratis, iar luând în considerație că MICB are cele mai multe carduri în circulație pe piață (peste 580 mii), serviciul are un mare potențial de utilitate.

Plata pentru serviciile Starnet

Sunt abonat Starnet de foarte mulți ani și am achitat către ei prin toate metodele posibile – la oficiile lor, prin intermediul terminalelor de plată, direct pe site-ul lor, din web bankingul altor bănci etc. În ultima perioadă achit direct pe site-ul lor – trebuie doar de introdus datele de pe card, nu se percepe comision și parcă e mai sigur când achiți direct la furnizor pe site.

Acum am încercat din contul Moldindconbank. Achitarea nu a durat mai mult de 1 minut, ceea ce cu siguranță economisește din timpul petrecut cu achitările.

1. Selectăm furnizorul din categoria Servicii de telecomunicații.

2. Introducem ID-ul și suma spre achitare.

3. Confirmăm operațiunea.

4. Atât.

Suplinirea contului Orange

De asemenea am suplinit contul telefonului mobil Orange, operațiune care poate fi făcută și direct pe site-ul Orange. Aici totul se petrece și mai rapid, fără introducerea datelor cardului. Câteva clickuri și contul Orange a fost deja suplinit.

Achitarea contului pentru Asociația de locatari

Asociația noastră de locatari (ACC 55/493) are contul deschis în altă bancă. În lista asociațiilor care pot fi achitate prin web bankingul de la Moldindconbank nu am găsit-o, respectiv nu pot să achit nici într-un fel. Aici este un mic dezavantaj pentru mine personal, dar dacă Asociația Dvs. are cont deschis la Moldindconbank, atunci și aceste plăți se vor face într-un minut, fără mari bătăi de cap.

Stabilirea limitelor pentru tranzacții

Mi-a plăcut această opțiune accesibilă direct în web-banking. Se pot stabili și modifica oricând limitele pentru tranzacții pe zi sau pe lună, pentru tranzacții la bancomate sau P2P. Aceste limite sunt foarte binevenite împotriva fraudelor sau atunci când încredințați cardul copiilor Dvs. de exemplu. Foarte simplu de utilizat, confirmarea efectuându-se doar prin trimiterea unei parole prin SMS.

Sistemul de web banking mai are și alte lucruri utile cum ar fi:

  • blocarea/deblocarea cardului;
  • abonare/dezabonare și modificarea nr. telefon la serviciul SMS notificări;
  • generarea codului pentru a retrage bani de la bancomat fără card- Cash by Code;
  • vizualizarea extraselor din cont;
  • vizualizarea și tipărirea rechizitelor bancare;
  • redenumirea cardurilor (atunci când aveți mai multe carduri, opțiunea vă ajută să le identificați mai rapid) etc.

Un serviciu revoluționar mi s-a părut „Cash by code”

Am fost curios să văd cum lucrează această opțiune. În termeni mai simpli – poți retrage bani de la bancomat fără card. Să încercăm:

1. Selectăm cardul după care opțiunea Generarea codului pentru Cash by code

2. Introducem suma pe care vrem să o retragem de la bancomat

3. Confirmăm operațiunea prin introducerea codului trimis prin SMS

4. Primim codul format din 6 cifre

5. Mergem la bancomat sau transmitem acest cod oricărei persoane (cărei vrem să-i transferăm banii). Selectăm de la ecranul bancomatului meniul Cardless

6. Alegem Cash by code -> ridicare numerar

 

7. Introducem codul din 6 cifre și suma care trebuie să o ridicăm

 

8. Money!

Serviciu Cash by code devine solicitat atunci când doriți de exemplu să transferați unui prieten, rude care se află în alt oraș din Moldova. Așa cum Moldindconbank are peste 200 de bancomate în toate orașele din țară și costul serviciului este de doar 1 leu – opțiunea dată este o alternativă reală transferurilor prin careva persoane terțe, prin șoferul de rutieră ș.a.m.d. Simplu, ați generat codul în web banking, ați trimis persoanei codul din 6 cifre, iar în clipa următoare aceasta poate retrage banii de la oricare bancomat Moldindconbank. Apropo, codul este valabil 24 ore și poate fi anulat la dorință, suma maximă este de 3000 lei/zi.

Concluzii

Mi-a plăcut multe lucruri la utilizarea sistemului de web banking MICB - modul de abonare, SMS-notificările, rapiditatea cu care se fac plățile sau transferurile, însuși designul și modul în care este gândită utilizarea sistemului de online banking. Totul destul de simplist și fără lucruri, funcții sau clickuri inutile. Web-bankingul este confortabil pentru cei care primesc salariul sau alte plăți pe cardul MICB și au mai multe conturi la această bancă. De asemenea este foarte bună dacă membrii familiei sunt și ei clienți MICB, atunci transferul de fonduri între conturi se face rapid și chiar fără costuri.

Este minunat dacă îl utilizezi doar pe acesta, însă la interacțiunea cu alte bănci, sunt stabilite restricții și din această cauză apare un careva discomfort (de exemplu, imposibilitatea de a transfera către alte conturi pe baza IBAN). Personal utilizez cardurile a 3-4 bănci și mi-aș dori mai multă libertate în ceea ce privește circulația mijloacelor bănești între conturi. Dar această opțiune probabil va fi implementată pe viitor.

Am încercat să testez cât mai multe opțiuni și servicii accesibile din web bankingul oferit de Moldindconbank și recunosc că experiența a fost una plăcută.

În perioada următoare voi testa aplicația de mobile banking a Moldindconbank. Sper să fie la fel de utilă ca și internet bankingul. Dar despre avantajele și dezavantajele utilizării acesteia – în următorul review.

Autor: Sergiu Tabarcea

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare