Azi: € 19,4615 lei 0,0243 $ 17,4402 lei 0,0047
Mâine: € 19,3917 lei 0,0698 $ 17,4481 lei 0,0079

Schimbul banilor deterioraţi – unde, cum şi de ce?

Schimbul banilor deterioraţi – unde, cum şi de ce? Sursa foto: lowyat.net

Cu siguranţă fiecărei persoane i s-a întâmplat să aibă în portmoneu o bancnotă mai uzată, ruptă sau pătată - fie a primit-o ca rest de la vânzător sau de la taxatorul de troleibuz, fie a uitat bancnota în haina pe care a aruncat-o în maşina de spălat, fie din alte motive accidentale. Cert este faptul că o astfel de bancnotă este cam dificil să fie acceptată ca mijloc de plată. Există însă posibilitatea ca cetăţenii şi agenţii economici care deţin bancnote şi monede uzate sau deteriorate să obţină altele noi, adresându-se la Banca Naţională sau la băncile licenţiate. 

Schimbul bancnotelor în Moldova

Banca Naţională a Moldovei stabileşte caracteristicile bancnotelor care au valoare şi care pot fi supuse schimbului fiind plătite integral. Schimbul bancnotelor şi monedelor metalice, uzate sau deteriorate, se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau orice alte taxe.

Se supun schimbului şi se plătesc integral, 100% din valoare, pentru bancnotele:

- care au fost rupte şi reconstituite prin lipirea fragmentelor aparţinând aceleiaşi bancnote, obţinându-se suprafaţa întreagă, sau bancnotele cărora le lipseşte maximum 45% din suprafaţă;

- la care firul de siguranţă este deteriorat prin decupare parţială sau totală;

- la care se constată absenţa cernelii de pe o porţiune sau de pe întreaga suprafaţă a aversului sau reversului, în cazul spălării acestora sau supunerii unor agenţi chimici agresivi;

- murdare, perforate, îmbibate cu substanţe unsuroase, inscripţionate.

Bancnotele cărora le lipseşte mai mult de 45% din suprafaţă sunt considerate fără valoare. Specimenele de bancnote care conţin cuvântul „Specimen”, imprimat prin perforare, sunt considerate de asemenea fără valoare.

În cazul monedelor, acestea se consideră că au valoare dacă:

- monedele şi-au modificat forma în urma deteriorărilor mecanice sau acţiunii unor factori de mediu, constatându-se îndoite, lăţite, găurite, roase sau topite, dar şi-au păstrat imaginea pe avers şi revers;

- monedele care şi-au schimbat culoarea în urma unor factori de mediu agresiv, dar şi-au păstrat imaginea pe avers şi revers.

Băncile licenţiate din Republica Moldova asigură, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, înlocuirea bancnotelor şi monedelor metalice, după cum urmează:

- bancnote corespunzătoare circulaţiei, uzate sau deteriorate, dar cu putere de plată, pe monede metalice corespunzătoare circulaţiei;

- monede metalice corespunzătoare circulaţiei, uzate sau deteriorate, dar cu putere de plată, pe bancnote corespunzătoare circulaţiei.

Schimbul bancnotelor pe monede şi viceversa se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau orice alte taxe.

Schimbul bancnotelor în România

Banca Naţională a României asigură înlocuirea, la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor emise şi neretrase din circulaţie care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare. Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar daca acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate fie prin trimitere prin poştă. În ultimul caz solicitantul va primi contravaloarea bancnotelor sau monedelor care au putut fi identificate prin mandat poştal sau corespondenţă cu valoare declarată, taxele poştale fiind suportate de către BNR.

Dacă este vorba de valută, preschimbarea acestora se poate face la băncile comerciale, contra unui comision, stabilit în funcţie de gradul de deteriorare a bancnotei.

Elementele de siguranţă a leului românesc sunt prezentate de BNR, în cadrul unei postări video pe site-ul său oficial, în cadrul iniţiativei sale de dezvoltare a educaţiei financiare a populaţiei.

Schimbul bancnotelor în UE

Băncile Centrale Naţionale din ţările UE preschimbă bancnote euro autentice deteriorate în următoarele cazuri:

- la prezentarea a peste 50% din bancnota euro; sau

- la prezentarea a 50% sau mai puţin din bancnota euro, dacă solicitantul dovedeşte că părţile lipsă au fost distruse.

Bancnotele deteriorate sunt, de obicei, înlocuite gratuit de băncile centrale naţionale. În cazul bancnotelor euro care au fost deteriorate accidental de dispozitivele antifurt, se aplică un comision.

Pentru a sprijini prevenirea de către UE a utilizării sistemului financiar pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului, în UE, dacă se prezintă în vederea preschimbării, într-una sau mai multe tranzacţii, bancnote euro autentice deteriorate cu o valoare de cel puţin 7 500 EUR, se solicită depunerea de către solicitantul preschimbării a documentaţiei privind originea bancnotelor şi identificarea clientului său, după caz, a beneficiarului efectiv.

Pentru Banca Centrală Europeană este important nivelul înalt de calitate a bancnotelor, pentru ca utilizatorii să aibă încredere în acestea. În vederea consultării opiniei publice cu privire la calitatea bancnotelor euro, BCE a lansat un sondaj online privind calitatea bancnotelor euro în circulaţie - ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/banknotequality.ro

Ce se întâmplă cu banii deterioraţi şi fără valoare?

În România, bancnotele deteriorate care sunt scoase din uz de BNR sunt distruse prin tocare. După ce bancnotele sunt tocate, acestea sunt duse la reciclat, iar apoi ajung în produse de plastic care se comercializează. În acest context se menţionează că România este singura ţară europeană care a înlocuit în întregime bancnotele de hârtie cu cele de plastic, începând din anul 2000. În acest mod, durata de viaţă a bancnotelor a fost multiplicată de 6 ori, iar costurile de fabricaţie au scăzut.

Verificarea bancnotelor de către BNR se face printr-un sistem sofisticat de senzori, într-un timp foarte scurt. O maşină procesează 20 de bancnote pe secundă sau 7 mil. de bancnote pe zi. După ce au fost verificate şi ambalate, astfel încât bancnotele să nu poată fi extrase din pachete, ele sunt trase în folie de plastic, ca măsură suplimentară de securitate. Mai puţin de 1,2% dintre bancnotele verificate sunt respinse, dar chiar şi aşa, saci plini cu bani tocaţi pleacă zilnic de la BNR spre firmele de procesare a plasticului.

Banca Centrală din Ungaria reciclează de mai bine de 6 ani bancnotele uzate transformându-le în brichete pentru încălzire destinate instituţiilor sociale aflate în dificultate. Economia datorată acestor brichete ajunge în jurul valorii de 50-60 mii de forinţi/lună (aproximativ 180-200 de euro).

Băncile centrale naţionale din UE dispun de aparate complet automate de procesare a bancnotelor pentru a verifica bancnotele pe care le primesc. Aceste aparate sortează bancnotele pentru a menţine standarde de calitate ridicate. În anul 2010, BCN au identificat aproximativ 5,8 miliarde de bancnote ca fiind necorespunzătoare pentru a rămâne în circulaţie şi le-au înlocuit. Bancnotele murdare sau deteriorate sunt distruse.

Astfel, în fiecare an, guvernele din întreaga lume sunt obligate să distrugă circa 150 mii tone de bancnote de diferite valute din cauza deteriorării materialului din care sunt realizate. În special sebumul care se acumulează pe suprafaţa bancnotelor şi intră în contact cu oxigenul din aer, face ca dolarii, euro sau alte bancnote din hârtie să capete o nuanţă galbenă, ceea ce le face dificil de citit. Acest fapt aduce la retragerea acestora de pe piaţă de către Băncile Centrale şi la pierderi de 10 miliarde de dolari anual la nivel global, pentru a le înlocui cu altele noi şi nedeteriorate.

În aceste condiţii, câţiva oameni de ştiinţă americani au inventat o maşină de spălat şi curăţat bancnotele murdare, pătate, infestate cu microbi sau deteriorate într-atât încât nu ar mai putea fi folosite sau considerate valide. Maşina de spălat bani conţine un fel de "cameră de spălare”, care foloseşte la temperaturi ridicate, un tip special de dioxid de carbon pentru a curăța dolari, euro, ruble, rupii, lire sterline şi alte tipuri de bancnote.

Autor: Daniela Dermengi

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare

BCE pune în circulație noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, ultimele din seria „Europa”, sunt puse astăzi în circulație. Bancnotele includ elemente de siguranță noi și inovatoare și sunt ușor de verificat utilizând metoda „atinge, privește, înclină” ...