Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124
Lu: € 19,1634 lei 0,0433 $ 17,9971 lei 0,0031

Probleme mari "acasă" pentru grupul bancar Veneto Banca, prezent și în Moldova

Probleme mari Sursa foto: formiche.net

Banca italiană Veneto Banca are mari probleme acasă, scrie bancherul.ro. Banca a avut 2 inspecții de la banca centrală a Italiei în acest an, în urma cărora i s-a impus „provizioane considerabile aferente creditelor și i s-a cerut să ia în calcul fuziunea cu altă bancă, în vederea aderării la Uniunea Bancară Europeană”, se arată în documentul băncii publicat după întrunirea Adunării Generale a acționarilor. În cadrul acesteia, întreaga conducere a băncii a demisionat.

Banca italiană trebuie să-și majoreze capitalul, astfel că va lansa în 20 iunie o emisiune de obligațiuni în valoare de 350 de milioane de euro, în urma căreia rata de adecvare a capitalului (Common Equity Tier 1 ratio) ar urma să ajungă peste minimul de 8% impus de BCE.

În prezent, solvabilitatea băncii (Core Tier 1 ratio) este de 7,2%, în timp ce total capital ratio ajunge la 9,3%. În urma conversiei obligațiunilor în acțiuni, ratele vor creste la 8,4%, respectiv 10,2%, peste limitele minime impuse de BCE.

Veneto Banca este una dintre cele 15 bănci italienești ce urmează să fie supravegheată direct de Banca Centrala Europeană (BCE), astfel că în prezent este supusă unei evaluări a calității activelor, așa-numitul Asset Quality Review (AQR).

Comentariul Veneto Banca oferit site-ului bancherul.ro referitor la situația creată este următorul:

"Veneto Banca este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Italia, regăsindu-se astfel printre primele 250 de instituții bancare din Europa care vor trece sub supravegherea Băncii Centrale Europene. Un pas premergător acestei treceri este depășirea cu succes a verificărilor privind calitatea activelor (Asset Quality Review) și a testelor de stres, care se vor finaliza la sfârșitul anului 2014. Menținerea crizei economice care a lovit în special sectorul imobiliar a făcut ca, în cursul ultimului an, autoritățile de supraveghere din Italia să efectueze controale privind evaluarea nivelului de adecvare a garanțiilor imobiliare aferente expunerilor pe credite. Tocmai pentru a putea permite instituțiilor bancare să facă față cu o mai mare ușurință efectelor conjuncturii nefavorabile, Banca Italiei (Banca d’Italia) a solicitat întregului sistem bancar, nu doar Veneto Banca, să constituie provizioane semnificative în scop prudențial. În optica consolidării pieței bancare din Italia care se prezintă foarte fracționată în acest moment, Banca Italiei (Banca d’Italia) i-a sugerat băncii să evalueze posibilitatea de a fuziona cu alte instituții. Veneto Banca considera oportună așteptarea rezultatelor de la verificările privind calitatea activelor (Asset Quality Review) pentru a decide asupra strategiei viitoare."

"Ca răspuns la solicitarea Băncii Italiei, Veneto Banca a numit o nouă conducere. În cadrul Adunării Generale a Asociaților din data de 26 aprilie 2014, s-a decis schimbarea componenței Consiliului de Administrație al Băncii. Noul Președinte ales al Veneto Banca este Francesco Favotto, profesor de economie la prestigioasa Universitate din Padova, iar ca Vice-Președinte a fost ales Alessandro Vardanega, fostul președinte al Unindustria Treviso. La conducerea Băncii a ramas Vincenzo Consoli în calitate de Director General."

Referitor la riscurile de a-și vinde operațiunile din alte țări (în special România), reprezentanții băncii au menționat:

"În cadrul strategiei generale de simplificare a structurii organizaționale a Grupului, ce urmărește creșterea eficienței și eficacității operative, Veneto Banca - a 12-a bancă din sistemul italian în funcție de active (80 miliarde de euro), având o rețea de circa 600 de filiale în 6 țări printre care România, Moldova, Croația, Albania și Elveția, dar și 2 birouri de reprezentanța în China, la Hong Kong și Shanghai - a finalizat săptămâna trecută fuziunea prin absorbție cu Banca Italo Romena, care a renunțat astfel la vechiul brand devenind Sucursala București a Veneto Banca. Europa de Est rămâne o zonă strategică pentru Grupul Veneto Banca. Operațiunea de fuziune mai sus menționată reprezintă dovada faptului că acesta dorește să continue sa investească în piața românească, de la care se așteaptă să înregistreze creșteri semnificative în anii viitori.”

Amintim că grupul Veneto Banca este prezent pe piața bancară din Republica Moldova din 2006, când a procurat întregul pachet de acțiuni al Eximbank.

Sursa: bancherul.ro

Noutăți similare