Sursa foto: tezkyprachy.cz
Banca Naţională a Cehiei (CNB) a anunţat recent că a revocat licenţa de funcţionare a ERB Bank, prima unitate bancară cu capital rusesc autorizată să demareze operaţiunile în Cehia, după dispariţia fostei URSS, scrie economica.net cu referire la AFP.
„CNB a identificat deficienţe serioase, în special în ceea ce priveşte managementul riscurilor de credit şi de piaţă, care pun în pericol stabilitatea ERB. Managementul deficient al riscului de credit are un impact negativ asupra portofoliului de credit al băncii”, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.
Un alt motiv care a dus la revocarea licenţei ERB îl constituie achiziţiile de obligaţiuni efectuate cu încălcarea legislaţiei. CNB a adăugat că va propune tribunalului să numească un lichidator pentru ERB Bank.
Banca Naţională a Cehiei a acordat în 2008 o licenţă de funcţionare acestei bănci, denumită la acea dată European-Russian Bank, care, în 2015, şi-a schimbat numele în ERB Bank. Această licenţă era valabilă pentru întreg teritoriul Uniunii Europene. Controlată de omul de afaceri rus Roman Popov, ERB Bank îşi propunea să finanţeze proiecte de cooperare între Rusia şi Cehia, în special exporturi ale Cehiei spre Rusia. La finele lui 2015, ERB Bank număra peste 6.000 de clienţi şi aproape 10.000 de conturi, în valoare totală de 5,1 miliarde de coroane (189 milioane de euro).
Conform banks.eu, ERB Bank este prima bancă care a dat faliment în Cehia în ultimii 13 ani.
Săptămâna trecută, prin intermediul sucursalelor băncii Ceska sporitelna a început plata compensațiilor către clienții ERB Bank. În prima zi s-au adresat 540 de persoane, cărora li s-au achitat 720 milioane de krone (mai mult de 26 milioane de euro).
Conform datelor Băncii Naționale a Cehiei, compensație pot solicita 5.409 de clienți, depunerile cărora depășesc 3,5 miliarde de krone. Dintre aceștia, 86 de persoane dețin în conturile ERB Bank mai mult de 100.000 euro. Tot ceea ce depășește această sumă, ei vor fi nevoiți să întoarcă de sinestătător. Conform legislației, suma garantată a depunerilor este de maxim 100.000 euro (sau 2,7 milioane de krone).
Problemele băncii au început în luna martie a anului curent, când regulatorul a interzis băncii să primească noi depozite și să ofere credite noi clienților.
Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: economica.net & banks.eu