Azi: € 19,8269 lei 0,0010 $ 16,9042 lei 0,0020

Prima Casă, în vizorul cititorilor bancamea.md: unde se termină faptele și unde începe panica

Prima Casă, în vizorul cititorilor bancamea.md: unde se termină faptele și unde începe panica Sursa foto: simbol

Știrea despre programului „Prima Casă” a generat un val de reacții aprinse în mediul online. Totul a pornit de la declarațiile expertului imobiliar Dumitru Tărăburcă, citat de știri.md și infotag.md, care avertiza că majorarea ratei de bază de către Banca Națională ar putea declanșa o criză imobiliară în Moldova.

În replică, analistul Stas Madan a punctat că afirmațiile privind „colapsul” sunt exagerate și nu se bazează pe date concrete:

„Faptele spun că nu există vreun indicator care să arate că "programul este în pragul colapsului", cu toate acestea, există riscuri," despre care expertul a menționat acum un an.

Tot Madan a explicat și cum funcționează, de fapt, mecanismul de calcul al dobânzilor, adesea înțeles greșit în societate:

„BNM nu stabilește rata la creditele ipotecare, ci doar calculează rata de referință în baza datelor din sistemul bancar. Dacă băncile cresc ratele la depozite, e firesc ca și ratele la credite să urmeze același trend.”

În plus, Madan a venit cu o cifră relevantă: rata creditelor imobiliare cu întârzieri este de doar 1,2%, sub media pieței bancare de 4,1%.

„Din totalul de 21,9 miliarde lei datorii la credite imobiliare, doar 268 milioane lei sunt cu probleme. Asta e ‘colapsul’ despre care vorbim?”, a notat el, numind situația „o disonanță între titlu și realitate”.

Pe de altă parte, alți comentatori au susținut că, deși termenii pot părea exagerați, riscurile pentru debitori sunt reale, mai ales în contextul creșterii accelerate a ratelor și a prețurilor imobiliare deja umflate artificial.

Amintim că anterior, economistul Marin Gospodarenco a avertizat că piața imobiliară din Chișinău este menținută artificial de dezvoltatori prin scheme care reduc oferta și umflă prețurile, iar programul „Prima Casă” expune bugetul public la riscuri majore în cazul unei scăderi abrupte a prețurilor.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!