Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024
Lu: € 19,0208 lei 0,0075 $ 17,6380 lei 0,0069

Premieră de succes pe piața de capital din Republica Moldova. Obligațiunile municipale emise de Primăriile Sîngera și Ceadîr-Lunga, subscrise integral cu sprijinul Victoriabank

Premieră de succes pe piața de capital din Republica Moldova. Obligațiunile municipale emise de Primăriile Sîngera și Ceadîr-Lunga, subscrise integral cu sprijinul Victoriabank Sursa foto: victoriabank.md

Obligațiunile municipale emise de Primăria orașului Sîngera și Primăria municipiului Ceadîr-Lunga pe 5 august 2021 au fost subscrise integral în mai puțin de o săptămână de la lansarea Ofertei Publice. Acest lucru s-a întâmplat, în premieră, cu susținerea Victoriabank, care a fost intermediar financiar și poate fi considerat un debut de succes pe piața de capital din Republica Moldova.

În urma Ofertei Publice de obligațiuni municipale, lansate de Primăria Ceadîr-Lunga, până pe 11 august 2021, Victoriabank a recepționat zece cereri privind subscrierea obligațiunilor de clasa I (cu termen de circulație de trei ani). Acestea au acoperit volumul total al sumei prevăzute în Prospect și anume 3 milioane de lei. Cu acești bani, Primăria Ceadîr-Lunga planifică implementarea unui proiect de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor din municipiu.

Totodată, până pe 11 august 2021, Victoriabank a recepționat 27 de cereri privind subscrierea obligațiunilor municipale de clasa I și de clasa II emise de Primăria orașului Sîngera. Acestea au acoperit volumul total al sumei prevăzute în Prospectul Ofertei Publice de 4,5 milioane de lei (2 milioane de lei obligațiuni de clasa I – cu termen de circulație de doi ani, și 2,5 milioane de lei obligațiuni de clasa II cu termen de circulație de trei ani). Cu aceste resurse financiare, Primăria Sîngera planifică să construiască un apeduct în cartierul Sîngera-Revaca.

În aprilie 2021, Victoriabank a fost declarată învingătoare a concursurilor demarate de autoritățile locale privind intermedierea emiterii de obligațiuni municipale, proiect lansat în premieră în Republica Moldova.

„Ne bucurăm că acest debut pe piața de capital a Republicii Moldova a fost unul de succes. Victoriabank a avut întregul sprijin din partea Grupului Financiar Banca Transilvania și în special din partea BT Capital Partners, care deține o experiență de peste 15 ani în cazul emiterii unor obligațiuni municipale, corporative sau de acțiuni, iar în ultimii cinci ani a fost primul intermediar pe piața de emisiuni de obligațiuni, cu valori de tranzacție de peste 3,5 miliarde de euro. Această inițiativă este încă o dovadă că printre prioritățile Victoriabank este introducerea și promovarea noilor servicii, produse și tehnologii pe piața financiară din Republica Moldova”, a declarat Natalia Paraschiv, director Trezorerie, Victoriabank.

De menționat că termenul-limită de subscriere la obligațiunile municipale ale Primăriilor Sîngera și Ceadîr-Lunga a fost stabilit inițial pentru data de 3 septembrie 2021, însă, potrivit unei hotărâri anterioare a Emitentului, emisiunea poate fi închisă anticipat dacă toate obligaţiunile au fost subscrise până la expirarea termenului menţionat în Prospect. Astfel, conform deciziilor Primăriilor Ceadîr-Lunga şi Sîngera din 13 august 2021, ofertele publice de emisiuni municipale anunţate au fost calificate drept efectuate și încheiate anticipat cu succes.

Primele emisiuni de obligațiuni municipale din Republica Moldova au fost inițiate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cadrul proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Sursa: victoriabank.md

Noutăți similare

Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău

Victoriabank a achiziționat azi BCR Chișinău și marchează astfel o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală cumpără integral o altă instituție bancară din Moldova ...