Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Pavel Filip: „Am întărit sistemul bancar, inclusiv prin măsuri care să asigure independența BNM”

Pavel Filip: „Am întărit sistemul bancar, inclusiv prin măsuri care să asigure independența BNM” Sursa foto: gov.md

Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip (foto), în cadrul discursului cu ocazia împlinirii unui an de la investirea actualului guvern.

„Totodată, eforturile de a aduce investiții în țară nu puteau fi realizate, dacă mai întâi de toate nu consolidam sistemul bancar. Am pus ordine și am întărit sistemul bancar, inclusiv prin măsuri care să asigure independența Băncii Naționale. Am luat, de asemenea, măsuri pentru fortificarea transparenței și a calității acționariatului în bănci. Am îmbunătățit, ca stat, administrarea riscurilor în bănci. Legislația discutată la Guvern și aprobată ulterior la Parlament va contribui semnificativ la îmbunătățirea guvernanței corporative și sistemelor de gestionare a riscurilor în sectorul bancar, precum și va oferi BNM competențe și instrumente suplimentare pentru sarcini de supraveghere și de rezoluție. Procesul a cuprins 2 direcții: (a) cadrul prudențial și (b) redresarea și rezoluția băncilor. Acest lucru a fost apreciat foarte mult de partenerii externi”, a menționat Pavel Filip.

De asemenea, în cadrul discursului, prim-ministrul s-a referit și la procesul de recuperare a banilor în urma furtului ce a avut loc la cele 3 bănci aflate în proces de lichidare (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank):

“Recuperarea miliardului rămâne și ea o prioritate. Pe plan intern au fost recuperate peste 700 mln lei. Tot din contul realizării activelor băncilor, se mai planifica recuperarea adiţională a peste 1,5 mlrd lei. Au fost deja rambursate peste 900 mln lei Băncii Naționale a Moldovei, proces care continuă. Totodată activitatea organelor de drept care investighează această fraudă de proporții, s-a axat inclusiv pe partea de restituire a mijloacelor bănești fraudate, din contul înstrăinării bunurilor sechestrate ale făptașilor, ce va face posibila încasarea a peste 2 mlrd de lei. Suplimentar, pe plan extern, investigația KROLL deja a identificat 600 mln de dolari SUA și la etapa finală va veni cu un plan concret de recuperare, atât a banilor fraudați, care au reușit să ajungă pe conturile bancare ale altor state, precum și a bunurilor obținute din acestea."

"Voința politică există, rămân a fi stabilite cele mai bune căi concrete pentru a continua recuperarea banilor,” a completat Pavel Filip.

Sursa: gov.md

Noutăți similare