Azi: € 19,3284 lei 0,0066 $ 18,7200 lei 0,0482

Olesea Polovnicova (FinComBank): "Am simplificat la maximum microcreditarea, făcând-o accesibilă pentru toți antreprenorii mici"

Olesea Polovnicova (FinComBank): Sursa foto: mold-street.com

Obținerea și rambursarea unui credit au devenit sarcini dificile în situația economică actuală și majoritatea instituțiilor bancare din Republica Moldova au mai temperat programele de creditare. În cazul antreprenorilor mici, însă, nevoia de resurse financiare a devenit mai acută și condițiile de accesare a banilor reprezintă un factor important pentru dezvoltarea afacerilor agricole și de familie. Mold-Street.com a discutat cu Olesea Polovnicova, șefa Secției Microcreditare la FinComBank, despre programul de microcreditare al băncii.

Mold-Street.com: Mulți antreprenori din Republica Moldova sunt în căutare de resurse financiare în regim mai simplificat și se pare că FinComBank are un program de microcreditare care se încadrează în această cerință. Puteți să ne oferiți amănunte despre acest program – prin ce se deosebește el de creditele ordinare, standard?

Olesea Polovnicova: La microcreditare accentul se pune la finanțarea businessului micro și mic. Deseori, antreprenorii anume din această categorie se află într-o dificultate mai mare în obținerea împrumuturilor bancare, în special în cadrul creditării standard. Acest lucru este legat și de particularitățile gestionării unui business de tipul menționat mai sus, particularitățile contabilității, proporțiile reduse ale afacerilor și, respectiv, mărimea activelor care ar putea fi gajate în schimbul acordării creditelor. Anume din aceste motive, la FinComBank a fost elaborat, la timpul său, un program de microcreditare, în cadrul căruia – cu ajutorul anumitor tehnologii de analiză a afacerilor – putem propune diverse produse creditare proprietarilor de afaceri mici și micro.

- Despre ce sume vorbim şi pentru care scopuri sunt eliberaţi banii?

- În cadrul programului de microcreditare antreprenorii pot obține împrumuturi de la 5.000 până la 1.100.000 lei. Scopurile pot fi cele mai diverse – de la necesități personale, de consum ale proprietarului afacerii, până la dezvoltarea businessului, de exemplu suplinirea de capital circulant, procurarea de mijloace fixe sau efectuarea altor tipuri de investiții.

- Care este mărimea gajului ce urmează a fi depus pentru a primi creditul? În care cazuri este posibil ca solicitanții să obțină resursele necesare fără a avea gaj?

- Întreprinderile micro se caracterizează prin gradul înalt de responsabilitate la desfășurarea afacerilor, deoarece de cele mai dese ori este vorba de afacerea de familie, care reprezintă singura sursă de venit. Anume din acest motiv am adoptat o abordare deosebită față de ele. În prezent, orice întreprindere micro și mică, sau antreprenor particular, poate primi până la 100.000 lei fără gaj. În cazul în care clientul se adresează după credite repetat, noi putem majora suma oferită fără gaj, decizia fiind luată în mod individual. La fel, în mod individual poate fi elaborat și graficul de achitare a împrumutului. Avem și alte programe de loialitate, cum este, de exemplu, reducerea dobânzii pentru clienții care împrumută repetat de la instituția noastră.

- Dacă, totuși, gajul este necesar?

- În privința gajului, pentru sumele mai mari de 100.000 lei, banca acceptă, de regulă, atât imobile, cât și mobile (de exemplu utilaje, transport, rezerve materiale, mărfurile și produsele obținute). Condițiile concrete față de gaj depind de mărimea creditului solicitat.

- Care este termenul de examinare a cererii?

- Unul din principiile de care ne conducem în activitatea noastră este operativitatea. Noi înțelegem că în afaceri timpul înseamnă bani. De aceea, solicitările în cadrul programului de microcreditare sunt examinate, de regulă, timp de 1-2 zile lucrătoare. O perioadă mai mare ar fi o excepție, care trebuie justificată prin necesitatea unor clarificări pentru bancă din partea solicitantului.

- Care este profilul clienților care solicită cel mai frecvent resurse în cadrul programului de microcreditare și ce condiții trebuie să întrunească?

- Noi credităm antreprenorii cu orice formă de organizare juridică: deținătorii de patente, antreprenorii individuali, alte persoane fizice care practică activități antreprenoriale, precum și persoane juridice. Principala cerință este existența unei afaceri care generează venit. Față de documente cerințele sunt minime.

- Cunoașteți probabil faptul că mulți fermieri nu au posibilitatea să înregistreze o personalitate juridică pe numele lor și preferă să activeze ca persoane fizice, fără a avea firmă și mai ales bătăile de cap legate de raportare. Ei fac parte din categoria persoanelor care se califică pentru microcreditele FinComBank?

- Da. Persoanele fizice care sunt implicate în activități agricole pot beneficia de credite în cadrul programului de microcreditare, la fel ca și alte categorii de antreprenori. Mai mult, noi lucrăm activ în direcția sporirii nivelului de informare financiară a populației, pentru o înțelegere mai bună a produselor și serviciilor bancare în cazul fiecărei categorii de clienți. Astfel, în februarie-martie curent organizăm zilele ușilor deschise în peste 40 de localități unde nu avem filiale ale băncii. Grație acestor contribuim la dezvoltarea culturii financiare a antreprenorilor mici acolo unde accesul la resurse financiare este limitat de factorul geografic. La zilele ușilor deschise fiecare client primește reduceri suplimentare.

- Instituţia Dvs. a anunțat lansarea unei promoții pe 1 februarie curent în cadrul programului de microcreditare. Ce prevede această promoţie?

- În perioada cuprinsă între 1 februarie și 30 aprilie curent, fiecare persoană care solicită produse în cadrul programului microcreditare primește garantat un certificat de 500, 750 și 1.000 lei, în dependență de suma necesară declarată, care poate fi utilizat în calitate de bonus de reducere în momentul primirii resurselor creditare. Aceste certificate sunt oferite în orice unitate a FinComBank, în orice zi a promoției. Vom organiza și alte promoții în viitor. Microcreditarea este o formă mai simplă și mai accesibilă a creditării și este o soluție viabilă pentru susținerea întreprinderilor micro și mici în Republica Moldova.

Noi atragem o atenție deosebită la nevoile clienților, în special ale celor din sectorul businessului micro, mic si mijlociu. FinComBank a adus pe piața bancară din Moldova diverse servicii competitive de creditare standard si de microcreditare, și oricine poate face cunoștință cu ele accesând linkul fincombank.com/cpbmi-md/.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: mold-street.com

Noutăți similare