Azi: € 19,3668 lei 0,0648 $ 17,7173 lei 0,0050

Maib sprijină „Cereale de Aur” SRL cu un împrumut de 3 milioane de euro, susținut de cadrul nefinanțat de partajare a riscurilor BERD

Maib sprijină „Cereale de Aur” SRL cu un împrumut de 3 milioane de euro, susținut de cadrul nefinanțat de partajare a riscurilor BERD Sursa foto: maib.md

Maib, cu sprijinul BERD, este mândră să anunțe semnarea unui acord de împrumut în valoare de 3 milioane de euro cu „Cereale de Aur” SRL, o companie de top în procesarea semințelor de floarea-soarelui din Moldova. Ceremonia de semnare a avut loc pe 15 mai, la cea de-a 32-a reuniuni anuale a BERD din Samarkand, Uzbekistan.

Finanțarea face parte din eforturile BERD de a ajuta țările din jurul Ucrainei să reziste impactului războiului. Împrumutul va ajuta compania să cumpere semințe de floarea-soarelui atât din Moldova, cât și din Ucraina pentru procesare și export, în principal către Uniunea Europeană.

BERD oferă 1,5 milioane de euro prin participarea nefinanțată la risc pentru finanțarea capitalului circulant revolving, ceea ce va permite companiei „Cereale de Aur” SRL să-și majoreze capacitatea de procesare a semințelor de floarea-soarelui de la 20% în prezent la 85% și să-și extindă exporturile.

„Cereale de Aur” SRL face parte din grupul WeTrade, fiind un client corporativ maib de mulți ani, care beneficiază de o gamă largă de servicii și produse maib. Compania operează o instalație de ultimă generație de decojire și sortare a semințelor de floarea-soarelui în regiunea de nord a Republicii Moldova, banca susținând dezvoltarea și creșterea companiei.

„Suntem încântați să anunțăm parteneriatul nostru continuu cu instituția noastră financiară de încredere, maib. Ne bucurăm să anunțăm semnarea unui acord RSF de 3 milioane de euro între maib, BERD și compania noastră. Maib a fost prima care a crezut în planul nostru de afaceri, oferindu-ne sprijin pentru construcția unei noi unități de producție în 2020 printr-un împrumut de investiții către „Cereale de Aur” SRL. Mulțumim echipelor excepționale de la maib și BERD pentru sprijinul acordat în dezvoltarea afacerii noastre. Avem mare încredere că planurile noastre de afaceri vor deveni în curând realitate”, a menționat managementul grupului WeTrade.

Angajamentul ferm al maib de a sprijini „Cereale de Aur” SRL reflectă dedicarea sa pentru consolidarea industriei agroicole și promovarea dezvoltării durabile în Republica Moldova.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să facem parte din această călătorie transformatoare alături de „Cereale de Aur” SRL și BERD. Ca bancă comercială lider din Republica Moldova, maib rămâne fermă în angajamentul său de a sprijini dezvoltarea economică a țării și de a crea oportunități pentru clienții noștri. Aș dori să le mulțumesc fondatorilor companiei pentru că ne-au fost alături atât de mulți ani și BERD, pentru că ne-au oferit această oportunitate de a adăuga valoare clienților noștri și tuturor celor care au lucrat cu dedicare pentru această tranzacție importantă”.

Această colaborare evidențiază puterea parteneriatelor în stimularea creșterii și rezilienței economice. Proiectul face parte din eforturile BERD de a sprijini Ucraina și țările din jurul acesteia – inclusiv Republica Moldova – ca urmare a invaziei Rusiei de anul trecut.

BERD este cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova și a investit până în prezent peste 2 miliarde de euro în 163 de proiecte.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o pondere de 33,0% din depozite și 37,2% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul anului 2022. Maib este un creditor disciplinat, cu rata creditelor neperformante de 2,54% și este bine capitalizat cu CAR de 22,2% la 31 decembrie 2022. Banca este de importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond privat de investiții axat pe piețele emergente din Europa.

Sursa: maib.md

Noutăți similare