Azi: € 19,1391 lei 0,0243 $ 17,9693 lei 0,0278

Maib revede rata dobânzii la creditele ipotecare

Maib revede rata dobânzii la creditele ipotecare Sursa foto: maib.md

În contextul deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de a plafona indicele de referință, utilizat la calculul ratei maxime a dobânzii efective în cadrul programului „Prima Casă”, maib a revăzut ratele aplicate la creditele ipotecare „Prima Casă”.

În acest sens, maib anunță despre demararea procesului de recalculare a ratei dobânzilor anuale pentru creditele active acordate în cadrul programului „Prima Casă”. În perioada 1 iulie – 31 decembrie rata dobânzii va constitui 11,37%.

Totodată, banca a luat o decizie fără precedent de a reduce rata dobânzii pentru tot portofoliul de credite ipotecare, contractate cu rata flotantă a dobânzii (bazată pe rata publicată de BNM). Această decizie  este motivată de strategia băncii de a fi mereu orientată către client, din dorința de a asigura condiții transparente, echitabile și egale tuturor clienților băncii, care au contractat credite ipotecare.

În contextul clienților maib contractanți de credite ipotecare ratele vor crește cu doar 4 puncte procentuale față de 5,35 p.p. anunțate anterior.

Recalculele urmează a fi aplicate retroactiv începând cu 1 iulie 2022. În cazul clienților care au efectuat deja plata pentru luna iulie va fi efectuat recalculul, iar în câteva zile mijloacele financiare vor fi restituite pe contul clienților.

Precizăm că rata dobânzii se modifică de două ori pe an, pe 1 ianuarie și 1 iulie, în funcție de indicele de referință publicat de BNM în lunile noiembrie și, respectiv, mai.

Maib – simplu și ușor!

Sursa: maib.md

Noutăți similare