Azi: € 19,1551 lei 0,0373 $ 18,2083 lei 0,0250

Leonid Talmaci: “Eu am ales Moldindconbank”

Leonid Talmaci: “Eu am ales Moldindconbank” Sursa foto: businessclass.md

Într-un interviu acordat revistei BusinessClass noul președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank vorbește despre experiența sa în domeniul bancar, alegerea făcută recent, planurile de viitor ale băncii ș.a. Vă prezentăm în continuare conținutul interviului.

BusinessClass: Domnule Talmaci, Dvs. ați condus Banca Naționala a Moldovei o perioadă îndelungată de timp, și posedați o experiență bogată în sectorul bancar. Cum considerați Dvs., în ce măsură poate fi aplicată această experiență pentru a conduce o bancă comercială?

Leonid Talmaci: Eu nu doar am condus, dar am creat de la zero Banca Națională a Moldovei. Până atunci în 1988 în “Leningrad” (Sankt Petersburg) am creat prima bancă comercială pe teritoriul fostei URSS și Europei de Est, la conducerea căreia am fost timp de 3 ani. În afară de aceasta, am creat Asociația băncilor din Leningrad, am fost vice-președintele Asociației Băncilor Comerciale din Rusia. Paralel m-am ocupat de activitatea academică, 10 ani am predat la Institutul financiar-economic “Voznesenskiy”. Astfel am reușit să combin teoria, practica și activitatea de creație, fiindcă crearea de astfel de structuri este de asemenea un proces de creație, deoarece în acea perioadă asemenea structuri nu existau. De remarcat este faptul că trebuia de combinat legislația, care pe acele timpuri nu corespundea condițiilor pieții, și în același timp implementarea instrumentelor pieții de conducere a economiei și businessului.

În așa mod, eu nu am avut simpla experiență de lucru într-o bancă comercială, eu singur am creat-o. Dar din 1991, la invitația conducerii tinerei și independentei Moldove, împreună cu colegii mei de la Banca Națională deja dezvoltam regulile de joc pentru băncile comerciale, proiectele de acte normative, inclusiv legile, regulamentele și instrucțiunile BNM atât pentru băncile comerciale cât și pentru agenții economici și persoanele fizice. Fiind autorul lor și cel care le-a introdus, acum eu sunt cel care le implementează în practică și mă conduc după ele. Așa că aceasta pentru mine nu este ceva nou. Desigur timpul nu stă pe loc, legile se perfecționează, și noi luăm parte la acest proces. Ultimii 2 ani, până la Moldindconbank, am fost președintele Asociației Băncilor din Moldova și m-am ocupat de perfecționarea bazei legislative din diferite domenii, nu doar din cel bancar, dar și din sistemul financiar nebancar. Adică am lucrat asupra ceea ce aveau nevoie băncile comerciale pentru îmbunătățirea regulilor și regulamentelor activității lor și am contribuit la modernizarea și eficientizarea sectorului bancar.

- Ce anume a influențat decizia Dvs. de a continua cariera în cadrul Moldindconbank?

- În primul rând decizia mea a fost influențată de invitația acționarilor băncii. În al doilea rând, decizia a fost favorizată de faptul că eu prea mult timp m-am reținut la funcții publice (guvernamentale). În 2002 am avut dorința de a mă întoarce în sectorul privat, evident în sistemul bancar. Am activat în cadrul Asociației Băncilor, iar acum, primind această ofertă, am acceptat-o și deja mă aflu în funcția de președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank.

- Alte oferte din partea băncilor comerciale ați primit? De ce ați ales anume Moldindconbank?

- Au fost propuneri și din partea altor bănci comerciale, dar dorința mea a fost ca banca să fie 100% privată (fără participația statului). Anume astfel de bancă este aceasta. Eu sunt deprins de sine stătător să iau decizii. Managementul băncii are lor cu ajutorul organelor colegiale de conducere, adică Adunarea generală, Consiliul Acționarilor, fapt ce îmi convine mai mult decât un conducător unic. Având o experiență enormă de lucru de sine stătător, mie îmi este mai ușor să colaborez cu organele colective de conducere. Cu cât mai mulți participanți, cu atât mai multe puncte de vedere, din care se poate de ales cea mai bună variantă cu majoritatea voturilor.

- Este cunoscut faptul că Moldindconbank este unul din liderii sistemului bancar din Republica Moldova. Cum apreciați Dvs. progresul băncii din ultimii ani?

- Apreciez pozitiv dinamica dezvoltării băncii, într-adevăr Moldindconbank a făcut un salt în ceea ce privește creșterea celor mai importanți indicatori și cel mai important – eficiența activității. Cu cheltuieli minime, banca a înregistrat cele mai bune rezultate și o rentabilitate înaltă. Nu în zadar banca noastră ocupă primul loc după profitabilitate pentru anul precedent. Pot să spun că în această bancă lucrează specialiști de o calificare înaltă, iar predecesorul meu, dna Svetlana Banari, a lăsat banca într-o stare foarte bună. Noi avem relații bune de colaborare cu Consiliul acționarilor în frunte cu Valerian Mârzac, care nu doar se descurcă de minune în activitatea bancară, dar el poate fi invidiat și de cei ce se ocupă nemijlocit de practica bancară.

- Luând în considerare experiența Dvs. bogată, cum aveți de gând să mențineți rezultatele obținute în condițiile unei concurențe puternice și dure?

- Voi spune sincer: dorința mea este să fac banca lider și la alți indicatori. Dar pentru aceasta trebuie depus mult efort și de creat condiții mai atractive pentru clienții noi, de lărgit gama de servicii oferite clienților. Ne vom baza pe îmbunătățirea cunoștințelor financiare a clienților noștri, în special a celor care interacționează cu personalul nostru. Acest lucru va lărgi spectrul de servicii, varietatea și calitatea lor. Datorită acestor factori noi vom putea să ne lărgim activitatea și să îmbunătățim indicatorii. Deși eu înțeleg perfect că nu va fi ușor, dar noi avem de gând să ne ocupăm complet de acest lucru.

- Planificați Dvs. careva modificări în lucrul băncii sau în structura acesteia?

- Nu m-aș grăbi acum să fac concluzii privind schimbarea structurii, deoarece activez aici de puțin timp. Cu toate acestea am observat că structura este destul de perfectă, este conform celor mai bune practici europene, deși întotdeauna sunt rezerve. Dacă în procesul studierii acesteia voi vedea necesitatea unor modificări, noi vom ruga consiliul acționarilor să le implementeze. Dar pentru aceasta este nevoie de a face o analiză detailată și de a ne convinge că aceste schimbări vor oferi un rezultat calitativ. Doar în acest caz le vom efectua. De asemenea foarte important este să ținem cont de continuitatea generațiilor și să transmitem cunoștințele noastre către personal. Tot ceea ce va îmbunătăți lucrul nostru cu clienții și va mări eficiența activității noastre, noi vom implementa.

- După părerea Dvs., ce este cel mai important în stilul de conducere a unei bănci? De care principii veți ține cont în relațiile Dvs. cu subordonații?

- Principiile de bază de conducere sunt scrise în regulile corporative de conducere, ele sunt aprobate și corespund standartelor mondiale, ele trebuie respectate. Dar perfecțiunea nu are limite. Printre principalele principii – grija față de clienți, care trebuie să primească la timp ajutorul financiar/creditar și suportul în implementarea unor instrumente mai perfecte, fapt ce le va permite să-și îmbunătățească rezultatele activității. Ceea ce ține de relațiile cu subordonații, cerințele doar se vor mări, pentru ca angajații să aibă grijă de îmbunătățirea calității cunoștințelor. Totuși aceasta trebuie să fie reciproc – conducerea este obligată să ceară atât de la subordonați cât și de la sine, și trebuie să depună mai mult efort prin oferirea de training-uri necesare, studii și îmbunătățirea calificării. Aici e valabilă acea continuitate, când noi trebuie să transmitem angajaților cunoștințele noastre.

- Cum evaluați Dvs. perspectivele dezvoltării Moldindconbank și a sistemului bancar în general?

- Ceea ce ține de sistemul bancar, aș vrea să se mențină integritatea acesteia. Deoarece orice fluctuații pe piețele financiare, desigur au o influență asupra tuturor băncilor. Aici noi suntem gata să colaborăm cu BNM, pentru ca împreună să susținem dezvoltarea favorabilă a pieței financiare și a instrumentelor, pe care le implementează sau are de gând să le implementeze Banca Națională. Perspectivele băncii noastre le evaluez pozitiv și consider, că vom avea parte de factori favorabili pentru ca Moldindnconbank să devină liderul sistemului bancar.

Material tradus și adaptat din revista BusinessClass.

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!

Noutăți similare