Azi: € 19,2522 lei 0,0144 $ 17,4687 lei 0,0558

Francul elvețian - Cum a apărut și s-a dezvoltat una dintre cele mai stabile valute din lume?

Francul elvețian - Cum a apărut și s-a dezvoltat una dintre cele mai stabile valute din lume? Sursa foto:

Francul elvețian este unitatea monetară oficială a Elveției, Liechtensteinului și a exclavelor Campione d'Italia și Büsingen (neoficial). Francul elvețian mai este cunoscut și sub pseudonimul de „franc” datorită faptului că francul elvețian este unica versiunea al francului care încă mai este emis pe continental european.

Banca Națională al Elveției este unica instituție care are dreptul de a emite bancnote, iar trezoreria unica instituție cu dreptul de a emite monedele francului.

Codul ISO 4217 al francului elvețian este „CHF”. Abrevierea „CHF” este derivată din latină, ceea ce semnifică și numele țării în această limbă „Confoederatio Helvetica”. La moment sunt prezente în circulație bancnotele de 10, 20, 50, 100, 200 & 1,000 franci. Cele mai frecvente bancnote utilizate în circulație sunt cele de 10, 20, 50 și 100 de franci. Monedele au valoare de 5, 10 și 20 centime și de  ½, 1, 2 & 5 franci.

Datorită faptului că în Elveția există 4 limbi oficiale (germana, franceza, italiana, retoromana), pe monedele francului toate inscripțiile sunt în limba latină. În dependență de regiunea Confederației Elveției, francul elvețian este numit diferit, astfel francul poate fi numit și Schweizer Franken (germană), Franc Suisse (franceză), Franco Svizzero (italiană) și Franc Svizzer (retoromană). Subunitățile de asemenea sunt numite diferit: Rappen (germană), Centime (franceză), Centesimo (italiană) și Rap (retoromană).

Francul elvețian este adesea considerat o monedă de rezervă, din cauza stabilității percepute și al sistemului bancar elvețian care este considerat drept unul dintre cele mai stabile sisteme bancare din lume. Cu toate acestea, ponderea tuturor rezervelor valutare deținute în franci elvețieni a fost istoric sub 0.5%. Datorită popularizării francului pe plan internațional și datorită instabilității celor mai mari valute din lume, francul elvețian și-a ridicat cota de tranzacționare și s-a clasat pe locul al 5-lea, cu aproximativ 3.4% printre toate monedele într-un sondaj realizat de Banca Reglementelor Internaționale. Conform altui clasament creat de către SWIFT, francul elvețian s-a clasat pe locul 6 în clasamentul celor mai tranzacționate valute din lume.

Înainte de anul 1798, existau aproximativ 75 de entități care produceau peste 860 de tipuri de monede diferite, ce aveau dimensiuni și valori diferite. În anul 1850, pe teritoriul Elveției moderne se produceau doar 15% din masa monetară care era necesară populației, iar restul masei monetare era adusă de către mercenari. Ca răspuns al lipsei monedelor, mai multe bănci private început să emită primele bancnote. În acea perioadă erau puse în circulație peste 8000 de tipuri de monede și bancnote, ceea a rezultat la crearea unui sistem monetar foarte complicat.

Francul elvețian a fost recunoscută drept valută oficială a Elveției în mai 1850. Francul a înlocuit mai multe valute emise de diferite state federale din Elveția, care ulterior au devenit cunoscute sub numele de cantoane. Decizia fost luată de către guvernul federal al Elveției pentru a simplifica complexitatea sistemului monetar.

În anul 1865, Franța, Belgia, Italia și Elveția au format „Uniunea monetară latină”, unde țările participante au decis să își evalueze valutele lor la un standard de 4.5g de argint sau de 0.29 grame de aur. Deși Uniunea Monetară Latină a fost desființată în la mijlocul anului 20 al secolului trecut, Elveția a rămas la acest standard până în 1936.

Prima lovitură puternică pentru francul elvețian a fost în anul 1936 unde consecințele Marii Depresiuni și-a lăsat urmele pe continentul european. Ca răspuns, francul elvețian s-a depreciat cu 30% față de lira sterlină, dolar american și față de francul francez. În anul 1945, la conferința de la Bretton Woods, francul elvețian a fost fixat la dolar american, la valoarea de $1 - 4.30521 franci.

Istoric francul elvețian a fost și este considerată o valută sigură, în special datorită inflației foarte mici și al cerinței minime legale de 40% ca să fie susținute de rezervele de aur. Ultima serie de franci moderni au fost creați în anul 1995-1998. Bancnotele au rămas neschimbate până în ziua de azi. Toate bancnotele afișează informația în toate cele 4 limbi naționale. Bancnotele descriu o persoană de origine germană, au scrise pe ele datele în germană și în retoromană, iar pe verso datele sunt scrise în limba italiană și în franceză. În cazul bancnotelor unde persoanele descrise sunt de origine franceză sau italiană, datele sunt scrise invers, în italiană și în franceză pe partea unde este ilustrată portretul, iar pe verso în germană și în retoromană.

Francul elvețian nu este una dintre cele mai populare valute de pe piața valutară din Republica Moldova. La moment doar 4 bănci oferă posibilitatea de a face operațiuni valutare în numerar cu franci elvețieni. Analizând ultimii 5 ani, observăm că punctul minim al francului a fost înregistrat pe 29/4/2009 unde acesta valora 9,7697 lei, iar punctul maxim al francului în perioada analizată a fost înregistrat pe 11/8/2011 unde acesta valora 15,7455 lei. Una din cele mai importante fluctuații al cursului de referință MDL/CHF a avut loc în 2011 unde francul elvețian a fost supraapreciat, iar ca răspuns Banca Națională a Elveției a decis să deprecieze valută pentru că creșterea bruscă al valorii francului a început să devină o amenințare pentru economia Elveției. De la începutul anului 2012 valoarea francului a început ușor să crească, după care începând cu anul 2013 francul a crescut rapid cu aproximativ 3 lei. Vedeți în continuare graficul cu evoluția cursului de referință al leului moldovenesc față de francul elvețian.

Conform analizei cursurilor de referință al francului elvețian față de moneda unică euro și față de dolarul american pentru ultimii 10 ani, putem conclude că cea mai instabilă perioadă al francului a fost în anul 2011 unde datorită consecințelor crizei financiare din Grecia, cererea pentru francul elvețian a crescut. Din acest motiv francul elvețian a devenit supraevaluat, iar „The Economist” a considerat că francul elvețian conform Indexului „Big Mac” a fost cu 98% supraevaluat dolarului. Din acest considerent BNE a decis ca să deprecieze francul, astfel francul elvețian a fost devaluat cu 8.8% pentru EUR, cu 9.5% pentru USD și cu minim 8.2% pentru cele 16 mai active valute din lume.

În continuare vedeți evoluția cursului de referință al euro și dolarului american față de francul elvețian pentru ultimii 10 ani.

 

Sursa: xe.com

Francul elvețian a fost, este și va continua să rămână una dintre cele mai stabile valute din lume datorită sistemului bancar foarte dezvoltat și al sistemului bancar centralizat. Economia Elveției este una foarte stabilă, aceasta înregistrează creșteri economice mici, dar sigure. Din punct de vedere social, dar și politic Elveția nu a avut parte de mari schimbări, iar capacitatea de a-și menține statutul de țară neutră timp de câteva sute de ani doar accentuează stabilitatea și capacitatea de a manevra economia, în special al sistemului bancar în momente de criză.

Autor: Liviu Guțuleac

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare