Azi: € 19,1303 lei 0,0088 $ 17,8989 lei 0,0704

(foto,video) Dolarul american - istoria apariției și dezvoltării celei mai importante valute din lume

(foto,video) Dolarul american - istoria apariției și dezvoltării celei mai importante valute din lume Sursa foto: wikimedia.org

Dolarul american pe parcursul a mai mult de 200 de ani a devenit cea mai tranzacționată și cea mai dominantă valută din lume. La moment sunt prezente în circulație bancnotele de 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ și cele de 100$. Bancnotele mai mari de 100$ nu au mai fost printate din 1946 și au fost scoase din circulație în anul 1969. Bancnotele mai mari de 100$ au avut valoarea de 500$; 1,000$; 5,000$; 10,000$ și de 100,000$.

Prima apariție a dolarului american datează încă din 8 august 1786 unde acesta a fost autorizat de către Congresul Continental al SUA. Numele de “dolar” i-a revenit monedei cu referință de la dolarul spaniol care atunci era folosit ca monedă oficială pentru coloniile Regatului Spaniei.

Simbolul dolarului care a devenit cunoscut în toată lumea s-a format în rezultat la evoluția scrierilor abrevierilor pentru cuvântul “peso”. Inițial abrevierea se scria în felul următor ”ps”, însă eventual aceste două litere s-au transformat în semnul care a rămas și până în ziua de azi ”$”.

Istoria dolarului american a fost destul de complexă, de aceea istoricii nu pot răspunde până în ziua de azi la unele întrebări legate de crearea dolarului american. Până în ziua de azi sunt prezente sute de teorii conspirative față de dolarul american, însă nici una dintre ele nu a fost acceptată pe plan internațional.

Mulți istorici consideră că încă de la fondarea dolarului american moneda a fost standardizată la rată fixă în paritate cu argintul, însă nu există o evidență concretă despre o astfel de lege. Se presupune că în acel moment dolarul american din 1792 până în anul 1873 a avut o relație dintre argint față de aur la o rată de 15:1 după decizia lui Alexander Hamilton care era secretarul trezoreriei pe atunci. În anul 1834 paritatea a fost schimbată la rata de 16:1 datorită faptului că valoarea aurului a crescut în raport cu argintul. Aceasta schimbare a diminuat valoarea reală al dolarului cu 6% față de valoarea de până la schimbarea proporțiilor.

Money - A Brief History Of The American Dollar from Greg Stuessel on Vimeo.

În anul 1900 bimetalismul a fost refuzat printr-un act al președintelui american și de atunci dolarul american era convertibil doar la 1.5g de aur. În perioada primului război mondial standardul la aur a fost suspendat de 2 ori din motive economice, prima a fost faptul că multe corporații din Europa la care corporațiile american aveau datorii cereau plățile în aur, iar al doilea motiv a fost pentru a echilibra valoarea dolarului conform schimbului valutare care atunci era fix cu alte valute. Mai târziu președintele Wilson a interzis exportul aurului de pe teritoriul SUA și a suspendat standardul de aur la schimb valutar.

În perioada unei din cele mai mari crize din istoria omenirii, Marea Depresiune, dolarul american a avut foarte mult de suferit ca și toate valutele din lume. Pe atunci doar două valute erau considerate internaționale, lira sterlină și dolarul american. Banca Angliei care este și în ziua de azi banca centrală a Marii Britanii a abandonat în anul 1931 standardul la aur datorită speculatorilor și al cererilor mari de a schimba bancnotele în aur. Pe atunci oricine care avea o bancnota de liră sterlină putea să viziteze Banca Angliei și să schimbe bancnota în aur pur. Ca răspuns la cererea mare de a schimba bancnotele în aur din Europa, Rezerva Federală a mărit dobânzile pentru a proteja standardul la aur însă aceasta doar a agravat situația economică.  Aceasta decizie a înrăutățit încrederea populației în dolarul american, care deja preferau monedele de aur față de bancnote.

Conform conferinței de la Bretton Woods din anul 1944, unde au participat 730 de delegați din 44 de țări, a fost luată decizia ca dolarul american să fie recunoscut ca unica moneda internațională și ca toate monedele din lume să fie legate de dolarul american care la rândul său era legat la aur. Deci prin acest sistem se subînțelegea ca toate monedele din lume erau legate indirect cu aurul. Din acea perioadă majoritatea statelor din lume vindeau SUA aurul în schimb la dolari americani.

La începutul anilor ’70 inflația și costurile mari din războiul din Vietnam au cauzat o creștere majoră al bunurilor importate, în special al petrolului, iar ca răspuns președintele Richard Nixon a dispus anularea convertibilității directe al dolarului la aur. Acest act este cunoscut sub numele „Nixon Shock”. Una dintre cele mai geniale mișcări ale lui Richard Nixon a fost să convingă Arabia Saudită să vândă petrolul exclusiv în dolari americani. De atunci dolarul american a reușit să devină cea mai importantă valută din lume, iar multe țări au început să folosească dolarul SUA ca monedă de rezervă. Toate țările din lume aveau nevoie de petrol, iar unică posibilitate de a cumpăra petrolul este prin dolari americani sau prin schimbul valutar direct.

De la începutul anilor ’70 pe piața internațională a apărut conceptul de „oil dollars”, datorită vânzărilor imense de petrol. De atunci Banca Federală a creat dolari americani cu diferite serii pentru a putea controla fluxul de dolari în SUA și înafara ei. Această strategie este prezentă și până în ziua de azi, iar dolarii americani care au fost creați pentru cumpărarea petrolului și se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sunt transferați automat după granițele țării pentru a evita masa monetară incontrolabilă și o creștere bruscă a inflației.

Pe data de 8 octombrie 2013 a fost pusă în circulație noua bancnota de 100 de dolari în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova noile bancnote au ajuns pe 17 octombrie. Noile bancnote au încorporate elemente de securitate noi care vin să readucă posibilitatea de falsificare. Principalele sisteme de securitate încorporate sunt banda de securitate 3D și clopotul cu jgheabul. Bancnota de 100 de dolari este cea mai falsificată valută din afara SUA. Consumatorii vor putea să utilizeze în continuare bancnotele vechi, acestea nu vor fi devalorizate și nu vor fi demonetizate. SUA modifică bancnotele sale periodic din măsuri de securitate și cu scopul de a crea bariere noi tehnologice în privința falsificării bancnotelor. Bancnota nouă de 100$ trebuia să fie pusă în circulație câțiva ani în urmă, însă din motive tehnice și economice aceasta a fost amânată până în acest an.

Durata medie de viață al unei bancnote diferă în dependență de rata ei de folosire și de velocitatea acesteia în circulație. Costul unei singure bancnote de asemenea diferă în dependență de nominalul acesteia: de la 5,4 cenți pentru bancnota de 1$ până la 12,7 cenți pentru bancnota de 100$. Toate bancnotele au aceleași sisteme de securitate în afară de bancnotele noi care au fost adoptate la ultimele elemente de siguranță.

Lucruri interesante despre dolarul american:

- Dacă am aranja toate bancnotele dolarilor americani una lângă alta acestea ar înconjura Ecuatorul de 24 de ori.

- Pentru crearea unei bancnote Banca Federală cheltuie 4.1 cenți.

- Primele note de hârtie aveau valoarea de 1 cent, 5 cenți, 25 cenți și 50 de cenți.

- 1.000.000 de dolari americani în bancnote de 100$ cântăresc 9.25 kg.

- Zilnic Biroul de gravură și Imprimare printează bancnote în valoare de 541 milioane de dolari, 48% din toate bancnotele sunt de 1 dolar.

- Durata medie de viață al unei bancnote de 5$ este de 15 luni, bancnotele de 20$ circa 2 ani, bancnotele de 50$ și 100$ pot fi păstrate în circulație până la 8 ani.

- Bancnota de 2$ a fost emisă pentru ultima dată în 2003.

- Pe wheresgeorge.com oricine poate urmări o bancnotă folosind doar seria bancnotei. Aceasta poate fi urmărită dacă a fost suficient timp în circulație.

- Conform ultimelor date în noiembrie 2013 se aflau în circulație circa 1.22 trilioane de dolari americani.

Autor: Liviu Guțuleac

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare