Azi: € 19,5126 lei 0,0620 $ 17,4376 lei 0,0126

(foto, video) Rubla rusească - trecut, prezent și viitor. Cum a apărut? Cum a evoluat? Ce va urma?

(foto, video) Rubla rusească - trecut, prezent și viitor. Cum a apărut? Cum a evoluat? Ce va urma? Sursa foto:

Rubla rusească este una dintre cele mai importante valute din zona CSI, inclusiv și în Republica Moldova. Motivul pentru care rubla rusească influențează direct condițiile economice ale țării și bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova este faptul că o mare parte din economia națională este îndreptată spre Federația Rusă și o mare parte din locuitorii aceste țări muncesc în Rusia și transmit banii drept remitențe înapoi în țară. Inevitabil orice schimbare abruptă al acestei monede va influența și Republica Moldova.

Codul ISO 4217 al rublei rusești noi este RUB. Rubla rusească este subdivizată în 100 de copeici.

La moment sunt prezente în circulație bancnotele de 5, 10, 50, 100, 1000 și de 5000 RUB. Cele mai frecvente bancnote utilizate în circulație sunt cele de 50, 100, 500 și 1000 de RUB. Bancnotele care sunt mai puțin utilizate sunt cele de 5, 10 și 5000 de ruble. 

Monedele au valoare de 1, 5, 10, 50 de copeici și de 1, 2, 5, 10, 25 de ruble.

Rubla rusească a apărut drept monedă oficial utilizată de majoritatea populației acum aproximativ 500 de ani. Denumirea rublei se presupune că i-a revenit de la cuvântul „рубить”, ceea ce semnifică „a tăia”. La început, rubla era o bucată dintr-un lingou de argint, care avea o greutate bine determinată. Cuvântul rublă este echivalentul „mărcii”, o măsură pentru argint și aur folosită în Europa Occidentală medievală.

Prima rublă rusească în formă de monedă

De-a lungul istoriei rubla rusească a suferit 7 transformări din cauza diverselor schimbări drastice în valoarea monedei. Cea mai recentă „reîncarnare” a avut loc în 1998 odată cu devalorizarea masivă a monedei. În 1710 rubla rusească a fost pentru prima dată divizată în 100 de copeici. Moneda de 10 ruble este uneori denumită „cernoveț”, în referire la cernovețurile de aur sovietice emise în 1923, ce au avut valoarea echivalentă.

Rubla țaristă (1915)

Prima rublă ce a fost pusă în circulație nu a suferit fluctuații sau schimbări pentru mai bine de 200 de ani, până în 1921, atunci când aceasta a căzut dramatic în valoare. Denominarea din 1922 a fost făcută la o rată de 1 rublă nouă – 10.000 ruble vechi. Au fost emise numai bancnote, cu valori nominale de la 1 la 10.000 de ruble. Următoare denominare rapidă a avut loc în următorul an, unde nouă rublă a fost valorificată la valoarea de 1 la 100 pentru rubla precedentă. A patra generație de ruble a introdus „rubla de aur” la o valoare de 50.000 ruble emisia 1923. A patra generație de ruble a durat între anii 1924 – 1947. Tot atunci au fost introduși și cernoveții ce valorau 10 ruble.

Rubla Sovietică din 1922

După al doilea război mondial, guvernul sovietic în scopul de a reduce cantitatea de bani în circulație, a creat o reformă monetară, o denominare confiscatorie. Această denominare a afectat numai bancnotele. Rata de schimb a fost de 1:10 pentru o rublă nouă. Rubla a 5-a a circulat din1947 până în 1961. A 6-a generație de ruble a fost denominată pe aceeași termeni ca și cea din 1947, la o rată de 1:10. A 6-a generație de ruble a circulat din anul 1961 până în decembrie 1997.

Rubla rusească modernă, a apărut de fapt în decembrie 1991. Acesta circulă în paralel cu vechea rublă sovietică, care a rămas în circulație până în septembrie 1993. Toate monedele sovietice care au fost bătute între anii 1961 – 1991, dar și monedele de 1, 2 și 3 copeici ce au fost emise înainte de 1961, au rămas un mijloc oficial de plată până în 31 decembrie 1998. În perioada 1999 – 2001 acestea au putut fi schimbate pe banii noi la o rată de 1000:1. Ultima schimbare majoră în redominarea rublei a avut loc la începutul anului 1998, unde a fost decisă ca rubla nouă să aibă valoarea de 1000 de ruble anterioare. Mai târziu, în același an rubla rusească a pierdut 70% din valoarea sa în raport cu dolarul SUA în doar 6 luni din cauza crizei financiare din Rusia.

Pe data de 11 decembrie 2013, Banca Centrală a Rusiei și-a anunțat decizia privind alegerea simbolului pentru rubla rusească. Documentul a fost semnat de către Guvernatorul băncii centrale - Elvira Nabiullina. Pentru a alege simbol monedei naționale, Banca Centrală a Rusiei a decis să creeze un vot deschis unde orice cetățean avea posibilitatea să aleagă simbolul monedei din cele 5 propuse. La vot au participat peste 280.000 de persoane. Peste 61% dintre cetățeni au decis simbolul evidențiat în imaginea de mai jos.

Principalii factori care afectează valoarea rublei moderne sunt schimbările prețurilor la energie la nivel mondial precum ar fi cel al petrolului, al gazelor naturale și al altor materii prime (de exemplu - metalele neferoase).

Conform cursurilor valutare de referință al MDL față de RUB, cursul valutar pentru această monedă a fost destul de stabil, cu excepția sfârșitul anului 2007 și începutul anului 2008 unde ambele monede au avut perioade mai grele. La începutul anului 1999, rubla a suferit o fluctuație enormă față de majoritatea valutelor din lume, inclusiv cu leul moldovenesc, datorită faptului că rubla a fost devalorizată cu aproximativ 30% pentru a micșora consecințele crizei în acea perioadă. Minimul istoric pentru perioada analizată al cursului de referință pentru MDL/RUB a fost pe data 9 februarie 2009 unde rata cursului era de doar 0,29 MDL. Maximul istoric pentru rubla rusească pentru perioada analizată a fost pe data de 5 decembrie 2006, cu o rata al schimbului valutar de 0.503. Maximul istoric se datorează creșterii prețurilor pentru produsele energetice, al creșterii cererii produselor energetice în Europa și al acceptării rublei rusești în tranzacțiile uzuale. Vedeți în continuare graficul cu evoluția cursului de referință al leului moldovenesc față rubla rusească.

În ultima perioada rubla rusească s-a depreciat puternic față de dolarul american și față de moneda unica europeană. Banca Centrală a Federației Ruse a declarat că recent aceasta a vândut aproape 10 miliarde de dolari din rezerve pentru a menține rubla. În ciuda efortului băncii naționale rubla rusească continuă să se deprecieze față de cele mai importante valute din lume. În continuare vedeți cursurile de referință al dolarului american și al euro față de rubla rusească pentru ultimii 10 ani.

Sursa grafice: xe.com

În urma ultimelor evenimente din Ucraina, s-a observat o depreciere acută al rublei rusești și aceasta încă continuă să se deprecieze. Viitorul rublei rusești nu este cert, datorită mai multor factori, inclusiv al celor interni, însă în mare parte acesta depinde de factorii externi. Rubla rusească este dependentă de fluctuațiile prețului petrolului și al gazelor naturale, ceea ce reprezintă și principala sursă de venituri a Rusiei, de peste 50%. Dependența aceasta a fost înregistrată și în anul 2011 unde rubla rusească s-a depreciat cu peste 10% față de dolarul SUA, după escaladarea crizei europene a datoriilor, iar banca centrală a Rusiei a cheltuit numai în septembrie circa 8 miliarde de dolari pentru protejarea monedei. Valoarea reală a rublei se poate aprecia sau deprecia conform regulilor jocurilor politice organizate de Moscova și de Banca Centrală. Nimeni nu poate garanta cu siguranță ca rubla rusească va fi stabilă sau va fluctua, în urma globalizării al marilor puteri, fiecare decizie politică sau economică poate duce la rezultate fără precedent.

Autor: Liviu Guțuleac

Sursa: bancamea.md

Noutăți similare