Azi: € 19,4615 lei 0,0243 $ 17,4402 lei 0,0047

(foto) Noua bancnotă de $100 va fi pusă mâine în circulație. Vezi cele 6 caracteristici care te vor ajuta să afli dacă este autentică.

(foto) Noua bancnotă de $100 va fi pusă mâine în circulație. Vezi cele 6 caracteristici care te vor ajuta să afli dacă este autentică. Sursa foto: nytimes.com

Rezerva Federală din SUA (Fed) va pune în circulaţie noua bancnotă de 100 de dolari marţi, 8 octombrie, după ce lansarea acesteia a fost amânată de mai bine de doi ani şi jumătate. Noua hârtie va avea caracteristici moderne care să împiedice reproducerea ilegală a bancnotei, scrie Ziarul Financiar cu referire la The New York Times.

Pe lângă specificațiile tradiţionale de securitate, precum amestecul de hârtie, care este dificil de duplicat, bancnota refăcută va avea două caracteristici noi: o dungă albastră tridimensională, care conţine imagini care par în mişcare când hârtia este înclinată, şi o imagine cu o călimară de cupru, care conţine un clopot holografic, ale cărui culori se schimbă când bancnota este înclinată.

“Dacă ştiu la ce să se uite, oamenilor nu le trebuie decât câteva secunde pentru a-şi da seama dacă o bancnotă nouă e veritabilă sau falsificată”, a spus Michael J. Lambert, director asociat la Rezerva Federală.

Bancnota de 100 de dolari este foarte importantă pe piaţa globală, Fed estimând că aproape două treimi din hârtiile de 100 de dolari se află în circulaţie în exteriorul SUA, fiind unul dintre cele mai mari exporturi naţionale. Totodată, bancnota de 100 de dolari este cea mai falsificată valută din afara graniţelor Statelor Unite.

 

Caracteristicile care vă vor ajuta să recunoașteți dacă bancnota este autentică sau falsă

1. Portretul-filigran

Ţineţi bancnota la lumină şi căutaţi imaginea vagă a lui Benjamin Franklin în spaţiul lăsat liber de lângă portret, în partea dreaptă.

2. Firul de securitate

Ţineţi bancnota la lumină şi veţi observa firul încastrat, care se deplasează vertical lângă portret, pe partea stângă. Firul are întipărite literele USA  şi cifra 100 într-un model alternativ, vizibile pe ambele părţi ale bancnotei. Iluminat cu lumină ultravioletă, acest fir străluceşte în roz.

3. Cifra 100, care îşi schimbă culoarea

Înclinaţi bancnota şi veţi observa, cum cifra 100 din colţul dreapta-jos de pe aversul bancnotei îşi schimbă culoarea din amărui în verde.

4. Imprimare în relief

Mişcaţi-vă degetul sus-jos pe umărul lui Benjamin Franklin, pe partea stângă a bancnotei. Veţi simţi o asprime la atingere, rezultat al procesului avansat de imprimare intaglio, folosit la crearea imaginii. Se pot observa imprimări în relief tradiţionale pe toată suprafaţa bancnotei de 100$, conferind bancnotei americane autentice textura sa distinctivă.

5. Cifra 100, aurie

Căutaţi cifra mare şi aurie de 100 pe reversul bancnotei. Aceasta ajută la distingerea valorii de către persoanele cu vederea afectată.

6. Elemente microimprimate

Căutaţi cu atenţie cuvintele de dimensiuni mici imprimate pe gulerul jachetei lui Benjamin Franklin, în jurul spaţiului liber unde apare portretul-filigran, de-a lungul condeiului din aur, şi pe chenarul bancnotei.

Sursa: zf.ro / bancamea.md

Noutăți similare

BCE pune în circulație noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, ultimele din seria „Europa”, sunt puse astăzi în circulație. Bancnotele includ elemente de siguranță noi și inovatoare și sunt ușor de verificat utilizând metoda „atinge, privește, înclină” ...