Azi: € 19,0283 lei 0,0626 $ 17,6449 lei 0,0024

Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională” a adunat profesioniști și antreprenori interesați de listarea la bursă

Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională” a adunat profesioniști și antreprenori interesați de listarea la bursă Sursa foto: maib.md

„După podurile de flori, unim podurile de capital”

Maib în asociere cu Bursa de Valori București, în parteneriat cu WOOD & Co, cu sprijinul EBA Moldova și AmCham Moldova au organizat Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională”.

Evenimentul a urmărit să aducă pe aceeași linie de discuții reprezentanții mediului de afaceri, profesioniștii piețelor de capital, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, precum și demnitari de rang înalt din Republica Moldova și România. Pe agenda discuțiilor forumului s-au aflat subiecte de actualitate cum ar fi: avantajele listării, modalitățile de listare, aspectele tehnice, aprobările necesare, cererea investitorilor și experiențele companiilor listate la o bursă internațională.

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București:

“Ne dorim să împărtășim cât mai mult din experiența noastră comunității de afaceri din Republica Moldova, deoarece Bursa de Valori București se poziționează ca un pol de stabilitate în regiune și este o destinație atractivă din punct de vedere investițional. Bursa este unul din pilonii esențiali în dezvoltarea oricărei economii, deoarece asigură, în primul rând, un flux continuu al capitalului între investitori, cei care au bani și vor să-I investească, si companiile în căutarea de capital pentru dezvoltare.

În urmă cu 27 de ani, când a fost reînființată, Bursa de Valori București a luat totul de la zero și s-a dezvoltat continuu, aliniindu-se la cele mai înalte standarde la nivel european, atât din punct de vedere al reglementărilor, cât și al mecanismelor de piață, pentru a oferi investitorilor și companiilor un mediu sigur, transparent și viabil pentru investiții și atragerea de capital. Dovada acestor realizări sunt cele 144 de runde de finanțare derulate în ultimii patru ani pe piața de capital din România, prin care atât Statul Român, cât și companii private au atras aproape 5,8 miliarde euro de la investitori”.

Prezenți la eveniment, Kent G Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Janis Mazeiks, Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova, Rodgers Chawani, reprezentantul FMI în țara noastră, Angela Sax, Șefa Oficiului BERD au vorbit în deschiderea forumului despre importanța atragerii investițiilor pentru dezvoltarea economică a țării, despre potențialul investițional al țării și necesitatea valorificării acestuia.

Forumul a fost construit din două paneluri. În cadrul primului panel cu genericul “Experiența unei companii listate” au participat Vasile Tofan, Președintele Consiliului Purcari, Giorgi Shagidze, Președintele maib, Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București și Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity, Invalda INVL, au împărtășit din experiența de a ghida o companie să se listeze pe piața de capital, importanța sprijinului guvernamental, rolul major al guvernanței corporative și transparenței în obținerea încrederii investitorilor. Discuțiile au fost moderate de Mariana Rufa, Director executiv EBA Moldova.

Despre încurajarea listării au fost discursurile în partea a doua a forumului, axându-se pe aspectele legale și regulatorii. Dumitru Alaiba, Ministrul Economiei, Republica Moldova, Vitalie Lemne, Vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Piețe Financiare Moldova, Mihai Precup, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Finanțelor, România și Ovidiu Petru, Director General Instrumente Financiare și Investiții, ASF România, au vorbit despre viziunea lor privind piețele de capital din Republica Moldova și România.

La panelul II, în care s-a discutat despre Foaia de parcurs pentru listare, au participat profesioniști ai piețelor de capital, printre care Narcisa Oprea, Parteneră Schoenherr & Asociații, Bogdan Campianu, Managing Director WOOD&Co, Cristian Petre, Manager de Portofoliu NN Pensions, Christian Matei, Senior Broker TradeVille. Aceștia, împreună cu moderatoarea Daniela Șerban, Președinta ARIR, au discutat despre procedurile și cerințele specifice de listare la Bursa de Valori București. Participanții au evidențiat creșterea impresionantă înregistrată recent de Bursa de Valori București. 

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

“Le mulțumim speakerilor, participanților și publicului prezent la forumul de astăzi pentru transformarea acestui eveniment într-un succes răsunător. În special, suntem încântați să vedem un asemenea interes din partea antreprenorilor din Republica Moldova, inclusiv a clienților corporativi maib interesați de accesarea capitalului local și internațional prin listarea la bursă.

Am fost încurajați de sprijinul și înțelegerea oferită de oficialii publici cheie care au participat astăzi la eveniment și aș dori să le mulțumesc din toată inima.

Suntem recunoscători în mod deosebit pentru sprijinul oferit de Bursa de Valori București care susține această inițiativă de dezvoltare. Listarea la o bursă poate părea un concept îndepărtat, dar în realitate se traduce prin finanțare mai ieftină, locuri de muncă suplimentare, noi oportunități pentru afaceri, sprijin pentru antreprenori. Afacerile listate sunt mai mature, au o guvernanță corporativă mai bună, un grad mai mare de transparență, o structură de acțiuni  mai fiabilă, un nivel mai înalt de responsabilitate socială corporativă – tot ceea ce poate ajuta Moldova să devină un mare succes. Pe măsură ce maib planifică listarea la Bursa de Valori București, suntem dispuși să împărtășim experiența și expertiza noastră cu alte afaceri din Moldova și să le ghidăm în acest proces”.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 32,5% din depozite și 36,3% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul a 9 luni ale anului 2022. Banca are o importanță sistemică, deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, din care fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup baltic de gestionare a activelor, și Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe piețele emergente din Europa. 

Sursa: maib.md

Noutăți similare