Azi: € 19,2067 lei 0,1825 $ 17,9940 lei 0,1124

Fintech Hub – platforma de dezvoltare a unui ecosistem Fintech sustenabil în Republica Moldova

Fintech Hub – platforma de dezvoltare a unui ecosistem Fintech sustenabil în Republica Moldova Sursa foto: www.facebook.com/tekwill

Ultimii doi ani au contribuit la accelerarea integrării soluțiilor IT în domeniul financiar, iar comerțul electronic a devenit o prioritate pentru dezvoltarea economiei unui stat, inclusiv și pentru țara noastră – o piață încă dominată de plățile în numerar. De exemplu, conform Băncii Naționale a Moldovei, din numărul total de carduri în circulație, doar 2,2% sunt carduri de credit. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii, creșterea talentelor în domeniul tehnologic, simplificarea accesului la finanțare, alături de reglementările guvernamentale, pot contribui la progresul acestei industrii. În acest sens, pentru accelerarea domeniului fintech și conectarea Moldovei la piața globală, proiectul Tekwill susținut de USAID și Suedia, dezvoltă mai multe proiecte.

Recent, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova, a fost lansat primul „Fintech Hub” din țara noastă – o platformă care încurajează creativitatea digitală, inovația tehnologică și creșterea sectorului TIC, prin implicarea tuturor actorilor acestui ecosistem. Totodată, inițiativa va spor cooperarea între instituțiile statului, precum Banca Națională a Moldovei, Agenția Servicii Publice, Ministerul Finanțelor și sectorul privat reprezentat de băncile comerciale și companiile care dezvoltă diverse produse fintech.

Iurie Țurcan, Viceprim-ministru pentru Digitalizare:

„Mă bucur să constat că dezvoltarea tot mai intensă a tehnologiilor digitale în Republica Moldova este rezultatul unui efort comun și constant al guvernului, al mediului privat, al celui academic și prin susținerea acordată de partenerii de dezvoltare și această initiativă este un exemplu în acest sens. Rolul tehnologiei este să ofere șanse, acces și multiple avantaje și doresc acestui nou hub să devină, în cel mai scurt timp, locul preferat, unde fiecare să poată să lucreze productiv, să-și dezvolte afacerea, să reunească în jurul său oameni talentați și motivați și să se extindă la nivelul altor instituții de învățământ care se vor inspira și vor prelua această practică modernă de studiere în vederea consolidării comunității fintech și a creării unui mediu benefic creșterii tehnologiilor financiare în țara noastră.”

Veaceslav Cunev, președinte ATIC:

„Lansarea Fintech Hub reprezintă un element dintr-un lanț pe care îl construim deja de 15 ani, în cadrul ATIC. Atunci ne-am propus să dezvoltăm domeniul tehnologiilor informaționale printr-un șir de acțiuni direcționate spre IT. Printre primele lucruri pe care le-am reușit este stabilirea unor înlesniri fiscale pentru companiile care prestează servicii și produse IT. O altă etapă importantă a fost lansarea Centrului de Excelență Tekwill, care pregătește forța de muncă necesară pentru această industrie, iar în prezent am trecut la alt nivel de extindere cu alte scopuri. Și acestea se referă la dezvoltarea companiilor locale, iar un impuls spre creșterea lor reprezintă deschiderea unor centre specializate în toate universitățile, precum este la ASEM – Fintech Hub.”

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova:

„Lansarea Fintech Hub este un succes al unei colaborări de durată, iar acest hub reprezintă un model pentru alții, un loc unde reprezentanții mediului academic, autorități, studenți, sectorul privat – toți au posibilitatea de a veni și de a încerca să miște anumite lucruri, pe componenta financiară. USAID susține Republica Moldova în dezvoltarea competențelor digitale pentru piață, pentru că noi cunoaștem cât de important este domeniul IT pentru Republica Moldova și dezvoltarea sectoarelor strategice ale țării. Ne-am angajat să aducem tehnologiile informaționale în celelalte sectoare, inclusiv în sectorul financiar și vom continua să vă susținem pe această cale.”

Oportunitățile oferite de „Fintech Hub”

Construit după standardele internaționale, hub-ul are o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați și este dotat cu echipamente și tehnologiile necesare: mobilier confortabil, computere, servere, programe licențiate și altele. Studenții, profesorii, antreprenorii, sau pur și simplu cei interesați de acest domeniu, sunt întâmpinați în câteva zone special amenajate, pentru activitățile și evenimentele ce urmează să aibă loc aici:

  • Zona de Coworking
  • Zona de Conferințe
  • Student Hub 
  • Cafenea

Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill:

„La Tekwill, ne-am angajat să contribuim la promovarea domeniului fintech printr-un program complex de acțiuni, care implică toți actorii ecosistemului, precum: conferințe, meetup-uri, acceleratoare, incubatoare fintech. Mai mult decât atât, în cadrul ATIC, a fost creat un comitet dedicat, care muncește pentru adaptarea cadrului de reglementare a acestui domeniu. Odată cu lansarea acestui hub, ne-am propus să creștem atractivitatea sectorului Fintech, prin programe și activități educaționale dedicate viitorilor profesioniști, să contribuim la crearea locurilor de muncă, să oferim suport profesorilor universitari pentru ajustarea curriculumului și să găzduiască programe de Accelerare pentru dezvoltarea serviciilor fintech.”

Grigore Belostecinic, rector ASEM:

„După mai multe negocieri, am ajuns la un acord de colaborare cu ATIC, în vederea dezvoltării infrastructurii ASEM, care să permită valorificarea la maxim a acestui potențial de cercetare științifică în domeniul financiar, educație, noi tehnologii, inovații în domeniu, prin intensificarea colaborării cu instituțiile financiar-bancare din Republica Moldova, companiile din domeniul IT, dar și mediul academic din țara noastră. Acest fintech hub include trei încăperi, pentru coworking space, evenimente și un student hub dezvoltat pentru lucru cu studenți și profesori.”

 „FinTech Hub” – platforma fizică pentru un ecosistem Fintech sănătos

După evenimentul de deschidere a hub-ului, persoanele interesate au avut ocazia de a participa la tururi ghidate în cadrul centrului. Pentru a marca lansarea acestuia, a fost organizată o sesiune dedicată Acceleratorului de eCommerce.

De asemenea, studenții, fondatorii de startupuri, specialiștii în domeniul finanțelor și cei interesați de acest domeniu, au fost invitați să se alăture unor discuții pe subiectul „Open Banking”, alături de Directorul Comercial Saltedge, Vasile Valcov, care a găzduit prima întâlnire în cadrul Fintech Hub.

„Fintech Hub” își desfășoară activitatea în baza Acordului semnat dintre Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC). Lansarea Fintech Hub constituie angajamentul pentru dezvoltarea sectorului Fintech din cadrul proiectului TEKWILL, implementat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia.

Noutăți similare