În fiecare sfârșit de vară, mii de moldoveni din diaspora revin acasă pentru a petrece vacanțele alături de cei dragi. Dincolo de încărcătura emoțională, acest fenomen are și un impact economic notabil, în special asupra pieței valutare.
Echipa bancamea.md a fost curioasă să afle dacă tendința de apreciere a leului în luna august este una întâmplătoare sau deja o regulă. Potrivit datelor analizate de expertul economic, Stas Madan, privind cererea și oferta de valută din perioada 2018–2025, în aproape fiecare an, băncile și casele de schimb valutar au cumpărat cele mai mari volume de valută de la populație tocmai în luna august.
„În fiecare an, cu excepția lui 2020, august este luna în care băncile și casele de schimb valutar cumpără cea mai mare cantitate de valută de la populație. Este un efect direct al revenirii diasporei acasă, care determină o ofertă mai mare de valută și contribuie la aprecierea leului”, explică Stas Madan, expert economic.
Această realitate este susținută și de evoluția cursului MDL/EUR. În 6 din ultimii 8 ani, leul s-a apreciat în august față de luna iulie. Excepțiile sunt anul pandemic 2020, marcat de restricții de circulație, dar și anul 2024, când euro s-a întărit la nivel global, inclusiv față de dolarul american, afectând astfel și raportul cu leul.
Astfel, august tinde să fie, în mod tradițional, o perioadă favorabilă pentru cei care vor să schimbe valută în lei. Totuși, expertul atrage atenția că tendințele valutare sunt influențate de mai mulți factori, de la contextul internațional la factori locali precum cererea de valută din partea agenților economici sau intervențiile în piață ale băncii centrale.
Dacă leul se va aprecia și în această vară, rămâne de văzut, dar precedentul istoric e convingător.