Azi: € 19,5594 lei 0,0233 $ 17,3939 lei 0,0793

Eficienţa utilizării Internet Banking-ului de la apariţia acestuia

Eficienţa utilizării Internet Banking-ului de la apariţia acestuia Sursa foto:

Răspunzând nevoilor omului modern pentru care drumul spre bancă înseamnă pierdere de timp şi bani, instituţiile bancare au lansat o serie de servicii financiare accesibile prin intermediul Internetului. Unul dintre aceste servicii este Internet Banking-ul. 

Istoria Internet Banking-ului datează de la începutul anilor ’80 atunci când serviciile bancare electronice şi-au făcut apariţia. Băncile şi organizaţiile financiare din Europa şi din Statele Unite ale Americii au început cercetări şi experimente informatice la conceptul “home banking”. 

Pentru prima dată acest serviciu a fost introdus în anul 1981 în New York de cele mai mari bănci din Statele Unite ale Americii în acea vreme, precum ar fi: Citibank şi Chase Manhattan. Conceptul mai apoi s-a răspândit în Marea Britanie în anul 1983 prin intermediul băncii Bank of Scotland.

În anii ’90 utilizarea internetului s-a răspândit, tot mai mulţi oameni posedau câte un calculator şi tot mai mulţi aveau acces la conexiunea dial-up. Prima bancă care a oferit stilul modern al Internet Banking-ului prin intermediul unui browser a fost Stanford Federal Credit Union în anul 1994. Clienţii beneficiau de accesul simplu şi comfortabil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Accesul liber şi nelimitat a fost cauza primordială a clienţilor pentru a se abona la acest serviciu. Totuşi, mulţi clienţi erau sceptici în privinţa noii tehnologii şi a siguranţei fluxurilor mijloacelor financiare online. De atunci băncile au investit dur pentru dezvoltarea securităţii ale serviciilor online.

În următorii 10 ani utilizarea Internet Banking-ului a crescut considerabil, iar unele bănci care existau doar online, au fost create numai datorită acestui concept. Aceste bănci ofereau dobânzi mai avantajoase, plus mai multe beneficii online, datorită minimizării costurilor pentru construcţia sau arenda oficiilor, filialelor.

Online banking (sau Internet banking sau e-banking) este un website securizat operat de băncile comerciale ce permite clienţilor să efectueze operaţiuni financiare. Aceasta este o modalitate practică şi complet mobilă datorită posibilităţii clientului de a afla imediat situaţia sa financiară şi de a efectua diferite operaţiuni, de acasă, de la birou sau din străinătate. Serviciul permite gestionarea conturilor simplu, rapid şi sigur. Website-ul poate fi accesat în mod gratuit 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Prin intermediul internet-banking-ului clienţii pot consulta o lista cu soldurile conturilor sale, dintre care atât conturile curente, cât şi conturile de card/credit. Actualizarea soldului contului de card se procesează în timp real.

Serviciul mai permite efectuarea ordinelor de plată în lei şi în valută străină. Toate ordinele de plată ce se repetă cu o anumită frecvenţă pot fi configurate într-un şablon. Deasemenea se pot realiza schimburi valutare şi conversii valutare, însă aceste operaţii pot fi efectuate în unele bănci doar în anumite ore, deobicei acestea sunt în zilele de lucru între orele 10.00 şi 18.00.

Clientul are la dispoziţia sa posibilitatea de a vizualiza istoricul ordinelor transmise către bancă în timp real, precum ar fi ordinele de plată în lei sau în valută, ordinele de vânzare/cumpărare, ordine de schimb valutar. Online banking-ul mai permite vizualizarea evoluţiei cotaţiilor valutare a băncii respective şi a istoricului cursului acesteia.

În privinţa securităţii băncile comerciale depun un efort maxim pentru asigurarea mijloacelor băneşti ale clientului. Băncile au înfiinţat diverse nivele de securitate pentru a reduce riscul accesului neautorizat.

Pentru a beneficia de acest serviciu clientul are nevoie doar buletinul de identitate, cardul bancar şi cererea de abonare completată. După ce veţi depune documentele necesare veţi primi de la bancă ghidul de utilizare al serviciul şi un pliculeţ ce va conţine mai multe login-uri şi parole, sau un dispozitiv, numit token, pentru generarea parolelor unice. Login-urile şi parolele sunt informaţii confidenţiale, asiguraţivă ca plicul este sigilat. Nimeni, nici lucrătorul bancar nu are dreptul de a cere parolele Dvs.

Deşi Internet Bankingul din Republica Moldova are o serie mare de avantaje, acesta mai are şi unele dezavantaje. Unul dintre acestea este accesul prin intermediul unui singur browser Internet Explorer şi incompatibilitate serviciul cu alte browsere. Băncile mai au foarte mult de lucrat pentru a putea asigura clientului o interfaţă comodă şi uşor de înţeles pentru clienţii săi. De multe ori clienţii nu îşi pot accesa conturilor datorită website-ului care funcţionează încet, sau chiar uneori, deloc.

În ţările dezvoltate majoritatea clienţilor vizitează băncile ocazional pentru că aceştia efectuează majoritatea tranzacţiilor financiare online. Astfel aceştia beneficiază de comisioane mai mici decât la ghişeu faţă de comisioanele percepute pentru operaţiunile desfăşurate în sucursale. Pentru operaţiuni desfăşurate prin intermediul aplicaţiei de internet banking comisioanele pot ajunge până la 30% mai mici. Mai mult, o mare parte a seviciilor efectuate prin Internet sunt gratis. Internet Banking-ul continuă să se dezvolte datorită implementărilor băncilor a unor noi nivele de securitate şi datorită îmbunătăţirii interfeţei website-ului pentru a uşură accesul clienţilor.

Conform Publika, în primele 3 luni ale lui 2012, 260.000 de utilizatori au folosit Internet bankingul în Republica Moldova.

Dacă în Republica Moldova doar un procentaj mic de cetăţeni folosesc Internet Banking-ul în ţările dezvoltate acest serviciu este foarte bine dezvoltat şi poate fi accesat nu numai prin intermediul calculatorului, ci şi prin aplicaţiile create pentru telefonul mobil. În anul 2012 în Statele Unite ale Americii circa 73,5% din populaţie au folosit macăr o singură dată Internet Banking-ul. În Franţa 76% din populaţie au utilizat Internet Banking-ul, iar în Suedia numărul lor ajunge până la 88% din populaţie.

Autor: Liviu Guțuleac

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md

Noutăți similare