Promoție de sărbători la Victoriabank: Dobândă zero pentru 8 credite de consum
Victoriabank anunță lansarea campaniei „Campania de Iarnă 2024”, desfășurată în perioada 9 decembrie 2024 – 31 ianuarie 2025. Campania oferă posibilitatea clienților...
Declarația a fost făcută de către Dimitri Gvindadze, directorul BERD la Chişinău, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă. Vă prezentăm în continuare un fragment din interviul respectiv.
Europa Liberă: În acest an, BERD a investit o sumă-record în Republica Moldova: ați pornit multe proiecte, ați elaborat o strategie nouă de țară. Ce înseamnă asta? Ce semnal este acesta pentru cetățean?
Dmitri Gvindadze: Acesta semnifică angajamentul nostru ferm față de Republica Moldova, țară importantă de operațiuni a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Avem un oficiu mare aici, de 16 angajați. Aceasta este o abordare de lucru în teren, care ne permite să lucrăm atât cu sectorul public, cât și cu sectorul privat. În sectorul public avem diferite proiecte de infrastructură în domeniul transporturilor, logistică, eficiența energetică, diferite proiecte la nivel municipal. Și în sectorul privat este vorba despre finanțarea directă a companiilor comerciale viabile și, de asemenea, despre transformarea sectorului bancar.
– Am auzit în 2015 bancheri care ziceau că n-ar sugera, în acel moment, investitorilor să vină în Republica Moldova. Ce ziceţi Dvs. acum: să vină investitorii?
– Absolut. Deja vedem investitori străini care doresc să vină să investească în sectorul bancar în Moldova. Este vorba despre banca română Banca Transilvania, care urmează să achiziționeze acțiuni în cadrul VictoriaBank, ceea ce ne va da nouă posibilități să lucrăm cu VictoriaBank. Și aceasta înseamnă pentru noi un progres, ceea ce este foarte important pentru că, la moment, BERD poate colabora doar cu câteva bănci, ceea ce reprezintă o cincime din sectorul bancar al Moldovei. În același timp, două treimi din sectorul bancar se află sub supravegherea specială sau administrație specială a Băncii Naționale a Moldovei. De aceea noi intenționăm să schimbăm această stare de lucruri prin noi investitori în sectorul bancar.
– Spuneţi că recomandați cu încredere să vină investitori. Dar ce anume s-a întâmplat în sectorul bancar că aveți atâta încredere? O cerință de bază era ca să cunoaștem acționarii băncilor. Nu prea îi cunoaștem, cel puțin în cele mai mari bănci. Ce anume substanțial s-a întâmplat în sectorul bancar că inspiră mai mare încredere?
– Moldova are un program cu Fondul Monetar Internațional și unul din elementele de bază ale acestui program este transformarea sectorului bancar. Aici, anume pentru transformarea sectorului bancar, BERD colaborează foarte intens cu FMI pentru a produce această schimbare pozitivă. S-au realizat multe progrese în ceea ce ține de adoptarea cadrului legislativ corespunzător care stă la baza funcționării corespunzătoare a sistemului bancar și aici FMI a întreprins foarte multe eforturi pentru a asigura acest lucru.
Pe de altă parte, noi colaborăm cu parteneri internaționali, cu Guvernul, cu echipa excelentă de la Banca Națională a Moldovei pentru a asigura transparența și buna-guvernare în sectorul bancar. Această transparență și bună-guvernare vor fi puse în aplicare inclusiv în VictoriaBank, cu sosirea unui nou acționar. De aceea eu văd progrese semnificative.
Și odată ce aceste oportunități în sistemul bancar vor fi puse la dispoziție, vor veni companii financiare în care se va putea investi și atunci BERD va putea să facă afaceri, va putea să ofere finanțarea sa inclusiv prin sprijin bazat pe granturi care este oferit din cadrul Uniunii Europene. De aceea mai multă lume va putea să beneficieze de aceste rezultate.
– Dacă v-aș ruga să dați acum o apreciere: sectorul bancar s-a curățat deja, începe să se curețe, suntem undeva pe la mijloc, ce ați spune?
– Dacă vorbim despre situația actuală, nu pot să zic că am depășit impasul în care eram. S-au înregistrat progrese semnificative, a fost adoptat cadrul legal, care stă la baza atragerii investitorilor cu reputație bună. Dar, în același timp, vedem că în alte bănci acțiunile sunt anulate, după care au fost expuse spre vânzare și în continuare se caută un investitor pentru a le achiziționa. În același timp, dacă avem aproape jumătate, sau sub o jumătate de bănci sub supravegherea specială a BNM, nu putem vorbi despre o stabilitate și o normalizare a situației în domeniul bancar, deși lucrurile progresează spre bine.
– Să vorbim acum despre tranzacția la care v-ați referit - Banca Transilvania și venirea ei în R. Moldova. BERD a încercat în 2015 să devină acționar majoritar la VictoriaBank, dar a fost atunci blocat de autorități. Anul trecut v-ați majorat, totuși, participațiunea până la 27 la sută, dacă nu greșesc, în această bancă. Acum, iată, va veni Banca Transilvania și o să guvernați împreună VictoriaBank. Banca Transilvania care, de fapt, parcă era interesată de o altă instituție bancară, de Moldindconbank. Aș vrea să ne explicați un pic, ca să înțelegem, ce anume s-a întâmplat, ce înseamnă asta?
– Da, este o istorie mai lungă. Într-adevăr, BERD și-a sporit participarea în VictoriaBank de la 15% la 27,5% în anul 2015, aceasta a fost o investiție defensivă, să zicem așa, pentru că nu consideram că VictoriaBank este o bancă solidă, de aceea insistam să ne menținem participația în această bancă.
În același timp, eu nu știu dacă Banca Transilvania a explorat și alte oportunități de investiții. Eu cred că aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresați lor. Ceea ce cunosc eu este că Banca Transilvania a devenit interesată de VictoriaBank și, știind deja că BERD face parte din această bancă, noi am salutat intrarea acestui investitor în VictoriaBank.
Deoarece BERD nu este interesat atât de mult de astfel de investiții, noi, de fapt, am vrut ca în această bancă să vină un investitor cu adevărat strategic care ar putea să conceptualizeze această abordare, să fie orientat către business și să dezvolte serviciile atât pe partea corporativă, cât și serviciile cu amănuntul.
În Republica Moldova, ca și în alte țări, de fapt, scopul nostru nu este să gestionăm băncile. Scopul nostru este să atragem investitori buni care să poată să gestioneze băncile și să modernizeze banca în care au venit. Și acesta este scopul nostru final pentru Moldova.
– În acest caz, ar putea să vă îngrijoreze ceea ce se spune despre celelalte două bănci mari. Pentru că, cu siguranță ați văzut, că unii experți de la noi cred că, de fapt, prin această tranzacție acționarul, acea firmă cipriotă care deține cota mare de acțiuni care se vinde acum în VictoriaBank, ar vrea cu bani curați obținuți în schimbul acestor acțiuni, să intre, de fapt, în celelalte două bănci, Moldindconbank și Moldova Agroindbank. Aș vrea să știu ce credeți dumneavoastră despre asta.
– Eu nu aș merge chiar atât de departe. Eu aș zice așa: un investitor bun, când intră în țară, se face o analiză juridică minuțioasă a acestui investitor. Iar faptul că BERD este deja acționar în această bancă îi asigură un grad de confort acestui nou investitor.
În ceea ce privește veniturile acumulate în urma tranzacției de vânzare a acțiunilor din cadrul VictoriaBank, aceasta este o tranzacție dintre un vânzător și un cumpărător. Vânzătorul propune un preț, cumpărătorul acceptă acest preț, se face tranzacția și acesta este finalul. În momentul în care cumpărătorul a achiziționat acțiunile, el deja preia conducerea în bancă și aceasta înseamnă, de fapt, modernizarea instituției financiare. Eu aș vrea să ne uităm la lucruri din această perspectivă.
Referitor la veniturile în urma tranzacției de vânzare a acțiunilor: atunci când se face tranzacția de vânzare, este importantă funcția de supraveghere a Băncii Naționale. De aceea această funcție și consolidarea funcției de supraveghere și de reglementare este, de fapt, interesul major al Fondului Monetar Internațional.
Aici sunt câțiva piloni-cheie care reglementează sectorul financiar și eu cred că istoria aceasta a fost un pic tumultuoasă și cred că trebuie să tragem o linie și să ne gândim de acum înainte cum ar trebui să se întâmple lucrurile. Toți investitorii, absolut toți, venind aici, trebuie să fie investitori curați, bine-verificați, să fie transparenți în momentul în care ei vin aici și vor să facă o investiție strategică sau financiară, ei trebuie să fie transparenți și să aibă o viziune referitor la această schimbare pozitivă pe care vor s-o aducă.
Interviul integral este disponibil pe europalibera.org.
Victoriabank anunță lansarea campaniei „Campania de Iarnă 2024”, desfășurată în perioada 9 decembrie 2024 – 31 ianuarie 2025. Campania oferă posibilitatea clienților...
Potrivit unui comunicat emis de Victoriabank, instituția a înregistrat un profit net de 451 milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2024, continuând trendul crescător pe mai...
Victoriabank dă startul campaniei Bank Friday, o săptămână de oferte bancare speciale, desfășurată între 18 și 24 noiembrie, pentru al șaselea an consecutiv.