Azi: € 19,4229 lei 0,0012 $ 17,0909 lei 0,0585
Mâine: € 19,4445 lei 0,0216 $ 17,2258 lei 0,1349

Cum au apărut primele bănci? Ce funcții îndeplineau? Ce tipuri de servicii ofereau?

Cum au apărut primele bănci? Ce funcții îndeplineau? Ce tipuri de servicii ofereau? Sursa foto: wikipedia.org

Istoria activității bancare datează odată cu apariția primilor comercianți antici din Mesopotamia și din Babilon care ofereau credite exclusiv pentru grâne fermierilor și negustorilor din localitățile din apropiere. În Grecia și Roma antică, creditorii bazați pe conceptul de creditare, au creat două noi inovații ce includeau atragerea depozitelor și acordarea creditelor bancare ce erau acoperite de aceleași depozite. Pentru descoperirea acelor două inovații a fost nevoie de mai mult de 2000 de ani și o schimbare generală a sistemului economic.

Inițial au fost utilizate drept mijloace de schimb bunuri care păreau mai prețioase, bunuri precum scoici, boabe, pietre colorate sau chiar penele unor păsări exotice. Odată cu trecerea timpului aurul și argintul au înlocuit în majoritatea culturilor celelalte bunuri de schimb datorită caracteristicilor favorabile de durabilitate, rezistență în timp și datorită temperaturii mici de topire comparativ cu cel al altor metale. Pentru o portabilitate mai eficientă al aurului și argintului aurarii le-au divizat în unități standardizate al căror puritate și gramaj erau autentice. Principiul bazat pe activitatea bancară din Roma și Grecia antică a fost influențată în special de utilizarea pe larg al monedelor de aur și argint.

Pentru a înțelege cum s-a ajuns l-a conceptul de depozitare și creditare, vom prezenta un exemplu. Epoca antică nu a fost una dintre cele mai sigure perioade, iar furturile erau foarte des întâlnite în rândul oamenilor de rând. Aurarii care produceau monedele de aur și argint erau nevoiți să își protejeze bunurile. Pentru protecția lor aceștia construiau safeuri și angajau pază. Persoanele care trăiau prin apropiere și doreau să își protejeze monedele de aur, apelau la aurar și lăsau în protecția sa tot aurul, desigur totul contra plată. Deoarece epoca antică era o perioadă destul de dură, și mulți oameni nu își asigurau existența, aceștia apelau la aurar ca să îi împrumute monede. Aurarul pentru a profita de “creditele” oferite percepea o dobândă pentru serviciile prestate de acestea. Conform documentelor istorice, primele persoane care se ocupau de “activitate bancară” erau de origine evreiască. Dobânzile anuale pentru creditele din Grecia antică aveau o medie de 12%.

Activitatea bancară modernă a început în perioada Renașterii în nordul Italiei, în cele mai mari și bogate orașe în acel moment: Florența, Veneția și Genova. Familia Bardi și familia Peruzzi au fost familiile care au dominat sistemul bancar din Florența în secolul XIV. Aceste familii au creat mai multe filiale și sucursale în mai multe părți a Europei. Cea mai faimoasă și cea mai italiană bancă din epocă a fost banca Medici, fondată de către Giovanni Medici în anul 1397. Cele mai vechi bănci din lume sunt banca “Monte dei Paschi di Siena” (foto stânga), cu centrală în Siena (Italia) cu o operare continuă din anul 1472 și banca Berenberg din Hamburg ce operează din 1590.

Dezvoltarea sistemului bancar din Italia de Nord a dus la o serie de inovații și răspândiri pe continentul European. În anul 1602 a fost fondată piața de capital din Amsterdam, iar în 1609 - prima bancă din Amsterdam (foto). Peste circa 100 de ani, în anul 1694 a fost fondată prima banca centrală din lume în Londra, cu scopul de a regula și de a eficientiza economia națională. Banca centrală a Angliei avea scopul de a emite monede pentru casa regală. Un an mai târziu, bazată pe Banca Angliei, scoțienii au deschis Banca Scoției în anul 1695 care avea același scop de regularitate.

După definiție, băncile comerciale oferă credite persoanelor fizice și juridice din depozitele bancare pe care acestea le-au atras, însă adevărul este că nu toate creditele bancare sunt acoperite de către depozite. Unele credite sunt acoperite chiar de promisiunea debitorului că acesta își va respectă toate obligațiunile față de bancă. Pentru a se putea asigura de riscul creditor, băncile comerciale apelează la gajuri care de obicei au o valoare superioară creditului și au o lichiditatea ridicată. De obicei gajurile bancare sunt imobilele, automobilele, utilajele, precum și alte bunuri fizice. De aici au apărut și primele recesiuni și crize economice care au avut un impact devastator asupra economii mondiale.

Prima cea mai nimicitoare criză a fost Marea Depresie din 1929 unde graviditatea și durata crizei a micșorat circa 30% din PIB-ul total al SUA și circa 47% din industria producția industrială. Cea mai distrugătoare criză economică mondială a fost criză mondială ce a început în anul 2008. Principalele motive al celei mai mari și devastatoare crize economice în istoria omenirii au fost din cauza neasigurării creditelor bancare și incompetența bancherilor de a suporta aceste consecințe.

Inițial băncile aveau doar două funcții, să atragă depozite și să acorde credite bancare. La moment băncile oferă o gamă de servicii și produse care eficientizează viața de zi cu zi al clienților săi. Băncile comerciale oferă credite bancare, servicii electronice, schimb valutar, posibilitatea închirierii unei casete bancare, transferuri bănești, etc. De la apariția lor, băncile comerciale s-au dezvoltat continuu și au devenit din ce în ce mai implicate în sistemul economic național, cât și în cel internațional.

Autor: Liviu Guțuleac

Hai cu noi și pe Telegram - e simplu și rapid!
Sursa: bancamea.md

Noutăți similare